fbpx

turdanews vot

Scrie un comentariu

autostrada muncitori

Constructorii români au probleme cu găsirea de persoane care să muncească în acest domeniu, chiar dacă Guvernul a stabilit un venit minim de 3.000 de lei brut pentru acest gen de angajați, plus alte facilități fiscale. Șa Autostrada Transilvania, un constructor este nevoit să aducă 200 de persoane din Bangladesh, pentru că are deficit de personal.

"Avem o mare problemă cu găsirea de muncitori. Au plecat din ţară şi, odată stabiliţi acolo cu familia, nu se mai întorc. Avem deficit de 200 de muncitori. Am adus oameni din Bangladesh", a spus pentru ECONOMICA.NET reprezentantul unui constructor de pe Autostrada Transilvania (A3).

Iar problema se va acutiza tot mai tare, în condițiile în care numărul lucrărilor în construcții este în creștere (mai multe șantiere), în țară nu mai există personal disponibil, iar cei din diaspora nu prea sunt tentați să revină în țară.

Firmele de construcții sunt obligate să acorde salariu minim de 3.000 de lei brut (2.360 de lei net), potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 114 din 2018. În jur de 150.000 de salariaţi din construcţii ar câştiga în jurul salariului minim din acest sector, conform unor precizări făcute de Cristian Erbaşu,vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), pentru sursa menționată. Alți 150.000 de oameni ar câștiga minim 3.200 de lei în mână, conform aceleiași surse.

OUG nr.114 din 2018 prevede şi o serie de facilităţi fiscale pentru salariile din construcţii:

- angajaţii vor fi asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate;
- contribuţia de asigurări sociale scade la 21,25%, de la 25%;
- veniturile din salarii, scutite de la plata impozitului pe venit;
- contribuţia asiguratorie pentru muncă, pe care o plăteşte angajatorul, scade la 0,3375%, de la 2,25%.

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate