fbpx
Scrie un comentariu

serviciul spatiul privat virtual spv extins pentru persoanele juridice a1509

Agenții economici care au conturi la Trezorerie au fost notificați că nu mai pot ridica extrase de cont în format tipărit, acestea urmând a fi livrate în format electronic, în Spațiul Privat Virtual (SPV) de pe siteul ANAF. Ideea nu e rea, numai că procedura de înscriere a unei societăți comerciale în SPV este mai complicată decât pare la prima vedere.

 

În primul rând, ca persoană juridică nu te poți înregistra în SPV decât dacă deții un certificat digital (dacă te înregistrezi ca persoană fizică, nu ai nevoie de un astfel de certificat). Pentru a obține un astfel de certificat digital, trebuie să plătești circa 50-100 de euro, pentru o perioadă determinată (1-3 ani), iar la fiecare reînnoire trebuie să plătești din nou. Apoi, procedura de înregistrare a acelui certificat digital pe portalul ANAF nu e una tocmai simplă.

În al doilea rând, pentru a te înregistra trebuie depuse unele documente într-un fișier care trebuie arhivat. Așa că sunt necesare cunoștințe de operare pe calculator, lucruri cu fișiere și arhivarea lor. iar apoi trebuie să te duci cu documentele la Administrația Financiară, pentru a le depune în format fizic.

În aceste condiții, mulți operatori economici apelează la dreptul de a notifica Administrația Financiară (ANAF) că doresc în continuare eliberarea extraselor de cont în format tipărit, chiar dacă asta implică plata unor comisioane.

Cu alte cuvinte, ”simplificarea” adusă de ANAF scoate bani suplimentari din conturile firmelor, fie că este vorba de plata pentru obținerea unui certificat digital sau de plata comisioanelor care vor fi introduse de ANAF, pentru eliberarea extraselor în format tipărit. În mod normal, o ”simplificare” nu ar fi trebuit să aducă costuri suplimentare.

Mulți se întreabă de ce ANAF nu procedează și în cazul persoanelor juridice ca și în cazul persoanelor fizice, în ceea ce privește înregistrarea în SPV, în cazul persoanelor fizice acțiunea fiind mai simplă. Sau de ce nu optează pentru un sistem similar celui folosit pe platforma SICAP (platformă online de achiziții publice), unde îți descarci certificatul digital emis de ei, pentru autentificarea necesară, fără a fi obligat să achiziționezi un astfel de certificat digital. Asta ca să nu mai punem la socoteală că platforma ANAF mai dă rateuri (având momente în care nu este accesibilă), iar faptul că ai avea acces online nu-ți permite să faci viramente din contul de Trezorerie în contul bancar (pentru că nu-ți poți ridica banii din contul de Trezorerie) sau alte operațiuni de tip bancar (așa cum poți face la orice bancă).

Deci... o simplificare care a complicat lucrurile!

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator