fbpx

PNL1300x300pxTrio

Banner2TurdaNewsHD

asacons montatorprefabricate

alde banner 728x90 06

diego banner mai2019

11 Comentarii

benzina motorina

Pe fondul tensiunilor politice (a acuzațiilor la adresa Guvernului), a acuzațiilor că accizele ar influența decisiv prețul carburanților sau al informațiilor privind cursul leu/euro, distribuitorii de carburanți din România au majorat prețul net (FĂRĂ TAXE!) în raport cu ceea ce s-a întâmplat la nivelul Uniunii Europene! Dovezile sunt clare!

 

”Preţurile în România au început să depăşească nivelul mediu european încă de la începutul lunii februarie, diferenţa accentuându-se din ce în ce mai mult. Totuşi, în ultimele luni ale anului trecut, şoferii români plăteau la pompă mai puţin decât media europeană”, menționează Agerpres.

Concret, la mijlocul lunii februarie (deci mult după ”impactul” de la 1 ianuarie 2019, despre care au vorbit mulți), potrivit datelor publicate de Oil Bulletin a Comisiei Europene, prețul benzinei în România era de 0,501 euro pe litru, iar media UE era de 0,497 euro pe litru. În ceea ce privește motorina, aceasta costa 0,602 euro pe litru în România, în timp ce media UE era de 0,585 euro pe litru. Conform ultimului eurobarometru, prețul benzinei în România a ajuns la 0,525 euro pe litru, în timp ce media UE este de 0,509 euro pe litru. În cazul motorinei, prețul a ajuns la 0,621 euro/litru, în timp ce media în UE este de 0,611 euro/litru.

La un calcul simplu, se poate constata că în România prețul benzinei fără taxe a crescut cu 0,024 euro/litru în ultima lună, în timp ce în UE a crescut cu 0,012 euro/litru. În cazul motorinei, creșterea în România este de 0,019 euro/litru, în timp ce media de creștere în UE este de 0,026 euro/litru.

Cu toate taxele incluse (accizele şi TVA), preţurile din ţara noastră sunt sub media europeană. Astfel, benzina costă în România 1,136 euro pe litru, faţă de media UE de 1,368 euro pe litru, iar motorina are un preţ de 1,215 euro, faţă de nivelul median de 1,346 euro pe litru. Astfel, se observă că taxele reprezintă circa 46% din preţul benzinei şi aproximativ 51% din cel al motorinei.

La începutul anului (Buletinul din 14 ianuarie 2019), prețul net al benzinei în România (fără taxe) era de 0,496 euro/litru, iar cel al motorinei de 0,580 euro/litru! Cu taxe incluse (cele de care s-a făcut atâta ”tam-tam”), prețul benzinei era de 1,093 euro/litru, iar al motorinei de 1,158 euro/litru. Cu alte cuvinte, creșterea a fost de 0,043 euro/litru în cazul benzinei și de 0,067 euro/litru în cazul motorinei, fără nicio influență de taxe sau accize! Astfel, distribuitorii de carburanți s-au folosit de ”nebunia” creată în spațiul public, pentru a majora prețurile, pentru că ”vina” oricum nu cădea asupra lor!

Mare atenție pentru cei care vor să introducă în discuție și cursul leu/euro: prețurile sunt date în euro! Dacă moneda națională s-ar devaloriza (un euro mai puternic), raportul ar trebui să conțină un preț mai mic (în euro), nu unul mai mare, pentru că transformarea se face din moneda națională!

Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Energiei. Informaţiile sunt colectate de la operatori care acoperă 90% din piaţă.

Prețul mediu al benzinei (cu taxe incluse), în România, în timp:

04.03.2019: 5,38 lei/litru (după o lună și jumătate fără nicio influență)

14.01.2019: 5,11 lei/litru (după ”tam-tam”-ul cu accizele)

26.11.2018: 5,27 lei/litru (mai mare decât prețul de la ”tam-tam”-ul cu accizele, de după 01.01.2019, dar nimeni nu s-a scandalizat)

04.08.2014: 6,22 lei/litru (ce ziceți?! ia calculați și cât era ”minimul” atunci pe economie! mai adăugați și faptul că euro nu a ”explodat” cum tot îl detonează unii și alții acum!)

Deși suntem printre puținele țări din Europa care avem rezerve de petrol, piața carburanților din România nu are nici măcar o singură societate cu capital majoritar românesc!

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Cludiu N. · 05:47 29.03.2019
  Nu ar trebui sa va puneti mintea cu domnu' Gelu Florea! E publicatia lui online TurdaNews, e terenul lui de joaca unde isi descarca complexele...Nu are rost sa mai spun ca toata presa turdeana stie ca Gelu Florea e putin dus, nu are coloane vertebrala, si umbla doar dupa probleme...A incerca sa vorbesti cu domnul Gelu Florea este exact ca si cum ai vorbi cu un nebun ce nu si-a luat medicamentatia! Nu sfarsesti cu el nici un dialog , in primul rand ca nu are notiunea de bun simt apoi daca ar face un control psihologic sigur l-ar trece urgent pe medicamentatie! Datii pace la domnu Gelu Florea sa se joace de-a ziaristul in rest alte bucuruii nu mai are, toata lumea l-a parasit pentru ceea ce este el!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Alin Marcov · 07:30 13.03.2019
  @Calator: nu va mai obositi sa replicati cu argumente.

  Este clar ca lumina zilei ce "caracter", ce orientare are si pe cine apara cu orice pret acest individ care editateaza aceasta fituica de doi bani numita Turda "News". Daca ai o replica cat de cat critica la adresa PSD sau la trilurile de lauda ale trubadurului de casa "rosie" ai incurcat-o ! Te umple de invective ! Dar eu am o veste pentru "ciuma rosie " : suneti pe faras ! Sunt doar curios dupa ce se vor fi taiat banii unde veti migra d-le asa zis ziarist ?!
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 09:57 13.03.2019
   Îți recomand să nu mai fii așa încuiat la minte și, dacă vrei o discuție inteligentă, hai să discutăm pe baza datelor din eurobarometru!
   Pentru tine: chestia cu ”tăiatul banilor” e doar în imaginația ta! Așa că, eventual, în imaginația ta voi migra vreodată...

   În 2018, TurdaNews a avut 77 de clienți publicitari, marea majoritate reprezentând mediul privat.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Calator · 16:33 11.03.2019
  Ca sant anti-PSD e evident, nu neg, si nu ascund asta ... motivele sant multe (vezi schimbarea cadrelor din 89, etc.). Am votat intotdeauna anti-PSD, dar nu cu un partid anume, deci, nu sant partizanul nici unui partid.

  "Logica ta e strâmbă... Bănuiesc că e pe măsura intelectului"

  Ca am logica stramba ... daca ziceti dumneavoastra, asa o fi ...

  Ca nu am intelectul asa ca al dumneavoastra, nu ma supar ... Bine ca-l aveti dumneavoastra dezvoltat. Folositi-l in scop bun, sa informati nepartinitor cititorii, fara sa le ascundeti adevarul, ... si fara sa-i jigniti ...

  Mi-ar fi placut sa scriu aici argumentele pentru care am scris comentariul de mai sus, dar acum nu mai pot din cauza raspunsului urat pe care l-ati scris, (nu raspund ca asta ar insemna sa ma cert, si nu vreau asta) ... asta e ... poate cu alta ocazie ...

  La final, pot spune ca si vorbele urate sant un raspuns ....
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 18:51 11.03.2019
   Stai liniștit...
   Mi-am dat seama că nu poți mai mult... Articolul meu tocmai asta a făcut: a informat concret, nepărtinitor. Însă, cine vede ”Batman! Batman!” la tot pasul (apropo de reclamă), n-ai ce-i face...
   Notă: Char dacă te-ai chinuit să scrii ”sânt”, cu ”â” (deh, doar ești inteligent, nu?!), vezi că se scrie corect ”sunt”... Mama ei de școală! Și profesorii erau comuniști, de nu ți-a plăcut?!
   • Acest comentariu este nepublicat.
    Calator · 19:41 28.03.2019
    Asta e argumentul dumneavoastra ? Ca am scris "sunt" cu i din a, asa cum se scria pe timpuri ? Nu am vazut nicaieri vreo optiune de editare, sa pot corecta ... o fi, dar n-am descoperit-o eu ...
    • Acest comentariu este nepublicat.
     Gelu FLOREA · 20:38 28.03.2019
     Întrebarea mea rămâne: și profesorii au fost comuniști, de nu ți-a plăcut școala?!
     Argument: Din 1993 se scrie ”sunt”. Până în 1993 s-a scris ”sînt”, nu ”sânt”... Deci, despre care ”timpuri” vorbești?!
     Referitor la opțiunea de corectare: ea există, în cazul în care îți faci cont și te loghezi pe site. Opțiunea nu poate exista pentru un ”anonim”...
     Mulțumesc pentru înțelegere!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Calator · 11:26 11.03.2019
  "dar salariul la nivel european"

  Asta e una, si nu pot sa nu observ ca acest ziar rosu foloseste orice ocazie sa dezvinovateasca conducerea partidului (comunist) aflat la putere ... caci da, acest caz e cat de cat clar, dar unde sant atatea si atatea abuzuri de care nu zice nimeni nimic din presa obedienta (oare santeti sponsorizati de partid ?) ...


  Si daca cineva ma acuza ca am facut comunist partidul de la putere, uitati-va ce apucaturi are ... copie fidela cu PCR-ul lui Ceausescu !
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 15:42 11.03.2019
   Nu pot să nu observ obsesia ta politică... După mintea ta, Coca Cola e băutură comunistă, naționala Belgiei e naționala Comuniștilor, iar Moș Crăciun este evident tot comunist... Fiecare cât îl poate duce capul...
   Dincolo de glumă, unde vezi tu că s-a luat vreo ”apărare”?! Eventual, îi poți acuza pe cei de la UE, că au luat apărarea PSD-ului, dacă tu așa consideri! Dar nu-mi poți spune mie, care am folosit o sursă oficială (cu link, s-o poți verifica și tu) pentru aceste observații, că... țin partea cuiva! Logica ta e strâmbă... Bănuiesc că e pe măsura intelectului... Astea cu ”comuniștii” le vezi la toți... La USR nu ai văzut mentalitatea comunistă, că nu mai trebuie să avem proprietăți?! Știai că asta stă la baza comunismului, așa cum a fost el gândit?! De aceea, discuții politice de genul celor lansate de tine, care manifești un partizanat evident (dar asta n-ar fi nicio problemă, dacă ai avea capacitatea intelectuală să argumentezi cu o minimă logică), nu mă interesează...
   Vorbim de articol... E corect, bazat pe informații oficiale, respectiv dintr-un buletin european... Restul, e ”can-can” și nu mă interesează! Fă politică 24 de ore din 24, dacă asta îți aduce satisfacții și își asigură masa zilnică... E treaba ta!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  benny hill · 05:59 11.03.2019
  bah...dar salariul la nivel european??? Cum e media europeana fata de media din romanica? Cum se raporteaza pretul ?
 • Acest comentariu este nepublicat.
  radu dite · 21:52 28.03.2019
  e usor a scrie versuri...cand nimic nu ai a spune...
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator