fbpx

Icon Scrie un comentariu

Emilian Rosca"Arşiţa" amenzilor acordate cu ocaza diverselor controale a ars buzunarele angajatorilor care au crezut că se pot sustrage prevederilor legale. Campania de vară a Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, desfăşurată pe teritoriul judeţului Cluj, la sfîrşitul lunii august 2009, a avut ca obiectiv verificarea modului în care se respectă de către angajatorii din domeniul construcţiilor, prevederile legale în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, condiţiile de muncă, respectiv relaţiile de muncă, precum şi identificarea angajatorilor care folosesc lucrători fără forme legale de angajare.

 

Durata Campaniei privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă precum şi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată a fost de 3 zile, valoarea amenzilor acordate ajungând până la 54.000 lei numai pentru munca fără forme legale.

 

Grupul ţintă al acestei campanii l-a constituit şantierele de construcţii, în special acelea unde se desfăşoară activităţi de săpături şi demolări.

 

În campanie au fost implicate 5 echipaje formate din inspectori muncă din cadrul compartimentelor relaţii de muncă şi sănătate şi securitate în muncă, unităţile care au fost controlate s-au stabilit în teren, înopinat, fără programare prealabilă. Pentru relaţii de muncă au fost acordate amenzi în valoarea de 54.000 lei iar pentru "sănătate şi securitatea în muncă" acestea au ajuns la 37.500 lei. Totalul amenzilor aplicate în campanie: 91.500 lei.

 

Inspectorii de muncă au dispus sistarea activităţii pentru un constructor care nu avea amenajat locul de muncă la înălţime pe planşeul clădirii, de asemenea lipsea scara de acces la platforma de lucru tip schelă, dar şi pentru depozitarea la soare a 6 tuburi de oxigen şi acetilenă.

 

Inspectorii ITM au întâmpinat şi greutăţi în activitatea de control. Unii angajatori au refuzat să stea de vorbă cu inspectorii de muncă sau au determinat lucrătorii să refuze furnizarea de informaţii referitoare la activitatea prestată. În primele zile de campanie s-a constatat că angajatorii au organizat adevărate ,,pânde” patrulînd cu autoturismele între şantierele organizate şi anunţîndu-se unii pe alţii despre prezenţa inspectorilor de muncă sau au trecut la blocarea accesul la zona de şantier plasînd bolovani uriaşi în mijlocul drumului!

 

Jandarmii au acordat şi ei o mână de ajutor, pentru a facilita buna desfăşurarea a campaniei. "Sprijinul asigurat de unitatea de jandarmi a făcut posibilă depistarea acelor angajatori care , se sustrag sistematic de la control , fie încurajînd angajaţii să părăsească locul de muncă la apariţia inspectorilor de muncă, fie interzicînd acestora accesul pe şantier. Au participat la această acţiune un număr de patru echipaje mixte constituite din 8 inspectori de muncă şi 15 jandarmi" spune Emilian Roşca (foto), directorul coordonator al ITM Cluj.

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator