fbpx
Icon Scrie un comentariu

consum apa

De la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare o modificare a Codului Fiscal, prin care se aplică TVA de 9% și pentru serviciile de canalizare, după ce de la 1 ianuarie 2016 se aplicase TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă. Practic, valoarea facturii va fi mai mică decât cea plătită în 2014!

 

Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%.

”Astfel, în forma finală adoptată, TVA de 9% va fi valabilă din 1 ianuarie 2019 şi pentru serviciile de canalizare, pentru serviciile de furnizare a apei potabile cota de TVA de 9% fiind aplicată încă de la începutul anului 2016. 

Consecinţa directă a diminuării taxei pe valoarea adăugată pentru serviciile de canalizare și pentru apa folosită la irigaţii va fi substanţială pentru români prin diminuarea valorii cheltuielilor de întreţinere a populaţiei”, a anunțat deputatul turdean Cristina Burciu, în luna iunie a anului trecut.

Citește și:

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu: „Din 1 ianuarie 2019 cota de TVA pentru serviciile de canalizare și pentru apa necesară la irigații va fi redusă la 9%”

Până acum, tariful la furnizarea apei de către Compania de Apă Arieș SA era de 3,98 lei/mc plus 9% TVA (tarife stabilite de la 1 iulie 2018), iar la canalizare se aplica un procent de 80% din apa consumată, la tariful de 3,80 lei/mc, la care se adăuga 19% TVA. De asemenea, TVA-ul la apa meteorică era calculat tot la valoarea de 19% (la tarif de apă canalizată). De azi, TVA-ul de 19% se va reduce la 9%.

Astfel, la o factură de consum de 10 mc de apă pe lună, care până acum aducea o valoare totală a facturii de 79,56 lei, de la 1 ianuarie 2019 același consum va fi facturat cu 76,56 lei (nu este luată în calcul apa meteorică, care în medie este de circa 2-3 lei/lună).

Practic, valoarea facturii pentru 10 mc de apă pe lună va fi mai mică decât cea plătită la nivelul anului 2014! În 2014, la un consum de 10 mc de apă pe lună, valoarea facturii era de 76,63 lei (cu TVA de 24% atât la furnizarea apei cât și la canalizare și cu 100% tarifare la canalizare din volumul de apă consumat).

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator