Scrie un comentariu

sare

Monopolul exploatării sării în România, deținut în prezent de compania națională Salrom, ar putea fi ”spart” prin exploatările sării din zona Turzii. Vorbim despre o viitoare mină de sare, a cărei baze sunt puse de societatea Sarerom, deținută de un turc și de o concesiune pentru exploatarea sării care s-a acordat în zona localității Valea Florilor.

"Având în vedere că întârzierea aprobării prin hotărâre de guvern a licenței împiedică posibilitatea manifestării concurenței pe piață, autoritatea de concurenţă solicită ANRM să urgenteze procedurile care să conducă la aprobarea licenței de exploatare prin hotărâre de guvern și la demararea activităților de exploatare în perimetrul Valea Florilor.

CCR a constatat că o barieră la intrarea pe această piaţă o constituie garanţia financiară pe care trebuie să o depună titularul licenţei de exploatare (conform instrucțiunilor tehnice emise de ANRM) şi care pentru sume mai mici de 4 milioane de lei trebuie depusă exclusiv sub forma depozitului bancar. Autoritatea de concurență apreciază că această obligație este cu atât mai nocivă cu cât poate inhiba accesul companiilor mici și mijlocii la activități de exploatare minieră.

În acelaşi timp, garanțiile financiare de valori mai mari pot fi constituite prin forme alternative de garantare, cum ar fi polițele de asigurare încheiate în favoarea titularului la un asigurator recunoscut. Sarea pentru deszăpezire reprezintă o componentă foarte importantă a sectorului exploatării și comercializării sării în România, reprezentând circa un sfert din producția internă”, menționează Consiliul Concurenței, citat de Ziua de Cluj.

Citește și:

Turcii vor exploata sare la Turda, iar la Câmpia Turzii vor face o fabrică de conserve de legume și de muștar!

Poziția de monopol a Salrom are efecte și în achiziția de sare de către CNAIR, pentru deszăpezire. Salrom furnizează sare la un preț mai mare decât... livrează peste hotare! Asta din simplul motiv că deține monopolul în România. Din acest motiv, Consiliul Concurenței a sesizat că situația nu este normală și că ar trebui găsite metode pentru stimularea concurenței pe piața sării de la noi din țară, inclusiv prin schimbarea legislației.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator