fbpx
Icon Scrie un comentariu

banci credite

Condițiile creditării, pentru persoane fizice, se vor modifica de la 1 ianuarie 2019, după ce BNR a intervenit și a impus noi reguli în ceea ce privește creditarea persoanelor fizice, dar mai ales plafonul maxim până la care pot ajunge ratele unui credit, raportat la venitul solicitantului.

Modificări aduse de noul regulament:

● Rata maximă pentru creditele în lei nu va putea fi mai mare de 40% din salariu/venituri

● Doar în cazul creditelor care sunt folosite pentru achiziţia primei locuinţe a solicitantului, rata poate merge la 45% din salariu

● Rata maximă pentru creditele în valută nu va putea depăşi 20% din salariu/venituri

● Regulile nu se aplică pentru persoanele care îşi refinanţează un credit deja existent. Atenţie, refinanţarea trebuie să fie în sumă mai mică sau egală cu soldul creditului deja existent

● Pentru 15% din portofoliul de clienţi noi, băncile au dreptul să acorde credite fără a ţine cont de noul regulament. Această regulă este valabilă doar în cazul solicitanţilor cu salarii peste salariul mediu pe economie.

O persoană cu venituri nete de 3000 de lei poate plăti acum o rataă de până la 1.413 lei, iar de la 1 ianuarie va putea plăti doar 1.200 de lei. În termenii unui credit ipotecar, aceasta înseamnă că el va putea lua maximum 270.000 de lei, faţă de 320.000 de lei.

În prezent, gradul de îndatorare pentru persoane fizice este de 47% în cazul creditului ipotecar și de 45% în cazul creditului de consum. De la începutul anului viitor, gradul de îndatorare va fi plafonat la maxim 40%, așa că, practic, scade valoarea creditului care poate fi obținut.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator