fbpx

Scrie un comentariu

munca decenta

Lucrătorii din întreaga lume marchează a 11-a ediție a ZILEI MONDIALE A MUNCII DECENTE, prin acțiuni și campanii pentru muncă decentă.Tema din acest an, Schimbăm regulile, evidențiază nedreptatea profundă a sistemului economic, restrângerea și deteriorarea drepturilor lucrătorilor în România ca și în multe alte țări afectate de ofensiva neoliberalismului și politicile de austeritate. 

 

"Regulile și legile sunt făcute împotriva lucrătorilor și de aceea avem un nivel distrugător de sărăcie pentru foarte multi lucrători, precaritate și inegalitate economică. Există suficiente resurse pentru a avea locuri de muncă decente pentru toată lumea, pentru a asigura protecție socială adecvată, servicii de calitate și tot ceea ce oferă cetățenilor posibilitatea de a avea un trai decent. Dar regulile trebuie să se schimbe pentru a permite și încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distribuție echitabilă a rezultatelor muncii și pentru a direcționa resursele către imbunătățirea nivelului de trai”, a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA. 

Politica forței de muncă ieftine aplicată în România pentru atragerea investitorilor trebuie să înceteze căci este un eșec care tinde să se transforme într-un dezastru. În sectorul economic, peste jumătate din lucrători sunt încadrați la salariul minim. Mai mult, 8 din 10 lucrători au un salariu de bază net de sub 2050 lei (440 euro).O economie al cărui principal “avantaj competitiv” este costul menţinut scăzut al forţei de muncă şi exploatarea lucrătorilor nu este o economie performantă şi stabilă, şi cu siguranţă nu este o economie care funcţionează în interesul celor mulți, ci mai degrabă a celor puțini și bogați.

În contextulZilei Mondiale a Muncii Decente, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” desfășoară Campania "Schimbăm regulile!"care își propune creșterea gradului de conștientizare asupra condițiilor de muncă din România și susținerea inițiativei de schimbare a legii dialogului social realizata deCoaliția pentru muncă decenta, cu susținerea confederațiilor sindicale, cu scopul deblocării negocierilor colective în România.

Vineri, 5 octombrie,membrii confederației vor purta banderole albe pentru a susține negocierea colectivă pentru salarii și condiții mai bune și pentru a transmite mesajul: 

LUCRĂTORII AU DREPTUL LA UN TRAI DECENT DIN MUNCĂ!

Le transmitem parlamentarilor si guvernanților că trebuie schimbate regulile, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate, o condiție necesară și minimală pentru ca munca decentă să poată deveni o realitate și pentru românii care lucrează în țara lor.

Pentru mai multe detalii privind blocajele legislative care împiedică în prezent negocierea colectivă aici sau pe pagina de Facebook dedicată evenimentului: aici

Munca Decentă - concept introdus de partenerii sociali (guverne, sindicate şi patronate) din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii – este o strategie de dezvoltare care recunoaște rolul central al muncii în viața oamenilor: o muncă productivă și care aduce o remunerație justă, securitate la locul de muncă și protecția sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala și integrare sociala, libertatea oamenilor de a exprima ce îi preocupă, posibilitatea de a se organiza și de a participa la deciziile care ii afectează, șanse egale și un tratament echitabil pentru toți

UST Cartel Alfa Filiala Cluj

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator