m install
petlinii
nello construct

Turdenii sunt singurii care s-au înscris la „Primul siloz”

floris

În judeţul Cluj o singură firmă s-a înscris la programul „Primul siloz” şi aceasta este din Turda: Comcereal. SC Comcereal SA este singura societate comercială din judeţul Cluj care a depus, la Ministerul Agriculturii, documentaţia necesară pentru a deveni parte a programului “Primul Siloz”. Firma turdeană, este cel mai mare astfel de depozit din judeţ, cu o capacitate de 18.000 tone, însă conducerea a depus documentaţia doar pentru 13.000 tone.


Prin intermediul acestui program, producătorii de cereale îşi pot depozita grîul în bune condiţii pînă când preţul lui va creşte, primind în schimb un certificat de depozitare pe baza căruia pot obţine credite de la bănci garantate cu recolta. Deşi programul guvernamental garantează creditele pentru construirea de spaţii de depozitare, producătorii spun că dezinteresul porneşte de la preţul foarte mic al cerealelor, deci nu rentează să cultive.


Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a explicat faptul că potrivit acestui sistem de garantare un producător de cereale îşi poate depune producţia agricolă la un depozit licenţiat, în schimbul căreia va primi un certificat de depozit garantat de Fondul de Garantare Agricolă. Certificatele de depozit realizate de Imprimeria Română vor putea fi tranzacţionabile şi vor include informaţii cu privire la cantitatea şi categoria de cereale depusă. Fondul de Garantare va anunţa săptămânal preţul cerealelor.


Potrivit ministrului Finanţelor, certificatul de depozit va putea fi utilizat pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse înscrisă în el în cadrul bursei de mărfuri, ca alternative ale tranzacţionării directe de seminţe de consum. Pentru implementarea acestui sistem de garanţii guvernamentale în domeniul agricol, Executivul a decis capitalizarea Fondului de Garantare Agricolă cu 10 milioane de euro, a mai precizat ministrul Gheorghe Pogea.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda