fbpx

Scrie un comentariu
Publicitatea outdoor din Turda şi din Câmpia Turzii, care până în acest moment s-a desfăşurat puţin haotic, fără licitaţie şi doar pe baza unor solicitări de închiriere a unor terenuri aparţinând domeniului public, va trebui reglementată prin reguli mult mai clare, de anul viitor, conform unei decizii a Guvernului, care a aprobat proiectul de lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate.

 

Practic, până la 1 mai 2011, autorităţile locale, vor putea elabora propriile regulamente de publicitate. Acestea nu vor putea fi mai permisive faţă de proiectul de lege aprobat de Guvern, iar până în mai 2011, primăriile vor trebui să organizeze licitaţii prin care să atribuie zonele în care se poate face publicitate. Lege mai prevede exact zonele în care se poate face publicitate în oraş, ce dimensiuni pot avea panourile publicitare şi ce formă pot avea.

 

"Nu se va mai putea monta peste suprafeţele vitrate publicitate, excepţie vor face meshurile. În centrele istorice, pe casele monument şi în parcuri nu se va mai permite nici un fel de publicitate, nici măcar electorală", a explicat Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea.

 

Decizia Guvernului vine la doi ani şi 10 luni după ce, personal, am tras un semnal de alarmă în fostl Ziarul Obiectiv, asupra necesităţii elaborării unor regulamente privind publicitatea outdoor, care pot duce şi la încasări mai mari la bugetele locale. Redau integral articolul pe care l-am scris în februarie 2008, la vremea respectivă fiind singutrul articol care a încercat să analizeze, obiectiv, problema publicităţii outdoor.

 


La Turda, publicitatea outdoor trăieşte în epoca primitivă

Pe teritoriul municipiului Turda sunt multe panouri, bannere sau diverse meşuri publicitare. Publicitatea outdoor este o afacere profitabilă. Din nefericire, administraţia locală nu beneficiază aproape deloc de pe urma acestei afaceri, chiar dacă în marea sa parte se desfăşoară pe domeniul public sau privat al municipiului.

 

Singura afacere în care e angrenată administraţia locală o reprezintă publicitatea prin intermediul indicatoarelor stradale. O societate din Oradea s-a angajat să monteze indicatoare stradale la intersecţiile străzilor, iar o parte din aceste indicatoare au şi rol publicitar, pentru diverse societăţi comerciale. Cu această excepţie, celelalte forme de publicitate outdoor se desfăşoară după „regula junglei”.

 

Preţuri de „râsul curcilor”

Practic, în acest moment, situaţia privind publicitatea outdoor nu e reglementată din punct de vedere organizatoric. Cel care intenţionează să-şi amplaseze un panou publicitar face o cerere pentru obţinerea unei autorizaţii de urbanism, iar după aprobare închiriază doar terenul (circa 1 mp!) pentru amplasarea panoului publicitar, la un preţ infim. Fără licitaţie, fără caiet de sarcini, fără o evaluare corectă privind încasările care se realizează. Bineînţeles, există şi situaţii în care panouri publicitare apar „peste noapte”, pentru că nu se iau măsuri drastice şi, oricum, nimeni nu are o evidenţă exactă în ceea ce priveşte panourile publicitare de pe raza municipiului. Ca să nu mai vorbim de meşurile de pe lateralele unor clădiri...

 

Ce se poate face?

ziarulobiectiv a realizat o analiză asupra acestui fenomen şi a ajuns la concluzia că publicitatea outdoor poate fi reglementată printr-o analiză profesională la nivelul administraţiei publice locale. În urma acestei reglementări, încasările la buget ar fi semnificativ mai mari decât în prezent. Practic, serviciul Urbanism ar trebui să întocmească un studiu de oportunitate privind locaţiile în care s-ar preta amplasarea de diverse panouri publicitare pe domeniul public, iar apoi ar scoate acele locaţii la licitaţie. Pe de o parte, s-ar câştiga dintr-o reglementare uniformă a amplasării panourilor, iar pe de altă parte s-ar câştiga din majorarea semnificativă a banilor ce vor intra în contul administraţiei locale, datorită licitaţiilor. Şi nu este de neglijat nici faptul că, astfel, s-ar putea preîntâmpina amplasarea unor panouri publicitare de toată jena (vezi zona Piaţa Romană), cu investiţii minime, dar care „produc” bani pentru proprietarii lor (încasări estimative: 1.000-2.000 de euro/an).

 

Situaţia prezentă: nu ştim sau nu vrem?!?

Un proiect de hotărâre privind concesionarea pentru atribuirea activităţii de reclamă, publicitate şi afişaj în limitele terenurilor situate pe domeniul public şi privat al municipiului ar putea rezolva problema. Faptul că până în prezent nimeni nu s-a gândit la un astfel de demers denotă fie că nu se cunoaşte potenţialul acestui segment de publicitate, fie există interese şi beneficiari care au încasări considerabile de pe urma nereglementării publicităţii outdoor pe raza municipiului, nefiind excluse nici inerentele şpăgi pentru o afacere în care se investeşte destul de puţin, iar profitul vine după circa o lună (!) de la contractarea unui panou de afişaj publicitar.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator