marian morar
m install
nello construct

Mai mulți locatari din cartierul Primăverii din Turda nu sunt de acord cu construirea unui nou cimitir!

zamblau eugen

Mai mulți locatari din cartierul Primăverii din Turda au contactat redacția TurdaNews, pentru a comunica faptul că nu sunt de acord cu intenția de construire a unui nou cimitir, în apropierea caselor lor. Ei susțin că este pusă în pericol pânza freatică, că se blochează dezvoltarea cartierului și că vecinii noului cimitir vor fi dezavantajați în mod evident.

 

În primul rând, ei invocă faptul că pânza freatică este la circa 2,5 metri în acea zonă și că ei au fântâni în curte, pe care le folosesc pentru consum de apă sau udarea legumelor. În condițiile construirii viitorului cimitir, s-ar pune în pericol infestarea pânzei freatice, cu toate consecințele care pot decurge de aici.

În al doilea rând, se invocă ”blocarea” dezvoltării cartierului. Cei mai defavorizați sunt vecinii direcți ai viitorului cimitir, care se vor vedea puși în situația de a li se interzice viitoare construcții în apropierea cimitirului. Una dintre aceste persoane spune că statul comunist le-a dat părinților săi teren în compensare, pentru construirea unei case, după ce imobilul le-a fost dărâmat în urma sistematizării, iar acum va fi în situația de a nu mai putea construi nimic, pentru că va fi vecin direct cu viitorul cimitir.

De altfel, locuitorii din cartier spun că realizarea acestui cimitir va afecta nu numai dezvoltarea ulterioară a cartierului, ci și viața lor de zi cu zi, unii susținând că în cazul în care cimitirul se va realiza ei vor fi nevoiți să se mute. Pe de altă parte, apare și problema valorii proprietăților, în sensul că prețul terenului sau al construcțiilor din zonă ar fi avut o valoare mai mare înainte de construirea cimitirului, iar acum această valoare va fi afectată în mod evident. Pe de o parte, pentru că în apropierea cimitirului nu se mai pot construi case, iar pe de altă parte pentru că nu vor exista cumpărători interesați de proprietățile care vor ajunge să fie amplasate în preajma noului cimitir.

În al treilea rând, ei susțin că nu există acordul vecinilor parcelei pe care se dorește construirea viitorului cimitir, iar în spatele realizării acestui obiectiv nu ar fi altceva decât interese de natură economică.

Din acest motiv, ei sunt deciși să facă tot posibilul pentru a bloca realizarea noului cimitir. Astfel, mâine dimineață, de la ora 10.00, se vor prezenta la ședința Consiliului Local Turda, unde se va discuta aprobarea PUZ și RLU aferent – Amenajare cimitor Turda, str. Ion Agârbiceanu FN, pentru a le explica aleșilor urbei nemulțumirile lor.

Administrația locală zice că totu-i în regulă

Din documentația existentă pe siteul Primăriei Turda (vezi AICI), ar rezulta faptul că nu există nici un impediment legal pentru realizarea viitorului cimitir. Din documentație reiese că amplasamentul cimitirului va fi la mai mult de 100 de metri față de zona de case (mai precis, 103 metri), există avizele necesare, iar cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj susțin că ”nu necesită evaluare de mediu și nu necesită evaluare adecvată și se va supune adoptării fără aviz de mediu”.

Viitorul cimitir ar urma să fie realizat pe o suprafață de aproape 30.000 mp, unde s-ar regăsi peste 5900 de viitoare morminte.

Deși se susține că terenul ar fi al Parohiei Ortodoxe nr. 2, din extrasul de carte funciară rezultă că proprietar este Faur Emanoil. Acesta a decedat în anul 2012, iar moștenitorii (printre care se află și avocatul Ucu Faur) au decis să vândă terenul către Parohia Ortodoxă nr. 2, în 8 mai 2015. Contractul, însă, este unul mai ”ciudat”. Practic, vânzătorii își încasează banii în rate ulterioare, în funcție de revânzarea ulterioară a locurilor de veci, pe care o vor realiza reprezentanții Bisericii (în contract precizându-se anumite valori procentuale, dar care nu pot fi mai mici de 80 de euro/unitatea de mormând, la achiziție, după 10 ani și după 20 de ani). Cu alte cuvinte, vânzătorii vor încasa banii pe terenul vândut doar dacă acolo se vor realiza morminte.

Pe de altă parte, din documentele administrației locale rezultă faptul că proprietarii adiacenți viitorului cimitir au fost notificați, iar aceștia nu ar fi depus nici o înregistrare scrisă, în urma notificărilor primite, în termenul stabilit de 15 zile.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2