fbpx

Diagnosis desktop

Diagnosis mobile

Untitled design High Quality 17

Untitled design High Quality 17

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

1 Comentariu

dumitru iosif

După ce în primăvara anului 2020, dosarul jafului de la Zoo Turda a ajuns în sfârșit în instanță (cercetările debutând abia în vara anului 2016 la DNA Cluj, deși TurdaNews a scris despre neregulile de acolo timp de câțiva ani înainte, iată că acum situația tărăgănează și dosarul este retrimis la DNA Cluj, pentru că... procurorii au întocmit dosarul necorespunzător și nici nu au remediat cele sesizate de instanță, în termenul stabilit de lege!

”Constată că neregularităţile actului de sesizare constatate de judecătorul de cameră preliminară prin Încheierea penală din data de 06.08.2020 pronunţată în dosarul cu nr. 1126/117/2020/a1 al Tribunalului Cluj, nu au fost remediate de procuror în termenul de 5 zile acordat conform art. 345 alin. 3 C.proc.pen., iar neregularităţile constatate atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii. În temeiul art. 346 alin. 3 lit. a) C.proc.pen., dispune restituirea cauzei la parchet – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, Tribunalul Cluj fiind învestit prin rechizitoriul emis la data de 11.03.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj în dosar penal nr. 84/P/2016, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului D.I. pentru săvârşirea infracţiunilor de participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. și ped. de art. 52 al.3 Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat Ia art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale); în formă continuată a infracțiunii de fals în declarații, prev. și ped. de art. 52 al.3 Cod penal rap. la art. 326 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. I Cod penal și art. 5 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale); a infracțiunilor de fals intelectual prev. și ped. de art. 52 al.3 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal și respectiv uz de fals prev. și ped. de art. 52 al. 3 Cod penal rap. la art. 323 Cod penal, cu aplicarea art. S alin. 1 Cod penal, toate comise în concurs real conform art. 38 al. 1 Cod penal. În baza art. 375 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 30.12.2020”, se precizează în Încheierea finală din camera preliminară a Tribunalului Cluj, din Dosarul 1126/117/2020/a1.

Singura persoană care a ajuns să fie deferită justiției este fostul șef al Urbanismului din Primăria Turda, Dumitru Iosif (foto).

Acesta este acuzat de:

 • participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunii de abuz în serviciu (5 acte materiale)
 • formă continuată a infracțiunii de fals în declarații (2 acte materiale)
 • fals intelectual
 • uz de fals

”DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ahitect șef al Turzii, Dumitru Iosif. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea unui proces civil cu privire la neregulile de la Grădina Zoologică din Turda, ca urmare a existenței unui dosar penal în cercetare la DNA Cluj: 84/P/2016. 

Cu toate că inițial erau cercetate trei persoane: Dumitru Iosif, fostul arhitect șef al Turzii, Daniela Adace, actualul director economic al Primăriei Turda și Mate Csaba, directorul parcului zoologic, la finalul anchetei s-a dispus trimiterea în judecată doar a arhitectului”, menționa Ziar de Cluj în primăvara anului trecut.

Investiția de la Zoo Turda trebuia terminată încă din anul 2012, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, s-a descoperit faptul că s-au făcut plăți de milioane de lei pentru lucrări neexecutate. Banii au fost virați în contul firmei Benzot Har din Miercurea Ciuc, care trebuia să execute lucrările, în asociere cu Romabelt din Târgu Mureș. După ce au apărut problemele sesizate de Curtea de Conturi, firma Benzot Har a intrat în faliment, încercând astfel să ”șteargă” urma banilor.

TurdaNews a scris despre aceste nereguli încă din primăvara anului 2014! La vremea respectivă, nu s-a autosesizat nicio instituție abilitată, deși era clar că e vorba de unele nereguli financiare grave, practic de un jaf din banul public. DNA Cluj a deschis dosar de cercetare penală abia în anul 2016, după multe articole publicate de TurdaNews, în care am dezvăluit tot felul de informații despre jaful care a avut loc acolo. De atunci și până în 2020, dosarul a fost tot ”în cercetare”, fiind trimis în instanță abia după 4 ani.

Citește articolul din 11 mai 2014:

PREJUDICIU la bugetul local Turda: peste 31 de MILIARDE de lei vechi! Vezi detalii despre JAF!

Dosarul în care este judecat Dumitru Iosif, pentru abuz în serviciu, are numărul 1126/117/2020, fiind pe rolul Tribunalului Cluj.

În tăinuirea neregulilor de la Zoo Turda a fost implicat și un actual consilier local, candidat la Primăria Turda în toamna acestui an, care s-a clasat pe locul 2 în urma voturilor obținute. 

Citește detalii aici:

Dumitru Iosif, trimis în judecată pentru neregulile de la Zoo Turda, la 6 ani după dezvăluirile TurdaNews! Urmează Andrei Suciu?!

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 12:00 04.01.2021
  Am o intrebare pentru autoritati: De ce in acest timp nu s-au luat masurile necesare, pentru a se finaliza investitia?
  In ultimii 5 ani nimeni din administratia locala, nu a inceput macar o procedura legala pentru a termina ceea ce s-a inceput. Luati in calcul numarul de turisti intrati la Salina, in medie 500000 (nu e cifra exacta) in ultimii 5 ani. Presupunem ca din cei 500000 nu viziteaza toti Gradina Zoo Turda sa zicem ca 250000 trec pe acolo. Puneti 10 RON de bilet (un pret mediu pe ultimii 4 ani - presupunand ca mai dura un an de zile sa finalizeze investitia).
  In 4 ani de zile se putea face o cifra de afaceri pe Zoo de 10.000.000 ron adica circa 2,05 milioane de euro !!!
  Ce ziceti ?
  Aflam un raspuns concret si bine fundamentat legal de ce nu s-a facut nimic in ultimii 5 ani???
  Putem avea demisia voastra in alb? in cazul in care nu faceti nimic altceva inafara de faptul ca treceti pe la caserie lunar!???
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate