fbpx

 
 
Scrie un comentariu

alerta masti

În plin scandal privind unele importuri de măști neconforme din China, care a pus pe jar întreaga Europă (inclusiv România, prin rapoartele InfoCons, dar și prin retragerea dintr-o farmacie a unor măști neconforme), Ministerul Sănătății ne-a transmis un răspuns HALUCINANT în ceea ce privește situația concretă a măștilor importate direct din China (cu certificat de calitate fals și fără o proveniență exactă) și introduse în sistemul public de sănătate, respectiv la Spitalul Municipal Turda.

”Exista un procedeu prin care aceste materiale sanitare importate direct in acest mod, de la o firma producatoare de parchet laminat din China, sunt controlate din punct de vedere al calitatii

Intrebarea poate implica unele explicatii cat mai detaliate. (...)

Ne aflam in plina lupta impotriva COVID-19 si consider ca ar fi pacat sa avem ”scapari” procedurale. E foarte bine ca societatea se mobilizeaza (chiar daca cu interes, in unele cazuri), dar e bine ca astfel de actiuni sa aiba un circuit de control, fiind vorba de sistemul sanitar, la urma urmei.

Astept raspunsul dvs la aceasta speta, cat mai urgent, avand in vedere celeritatea subiectului.”, este parte din solicitarea TurdaNews, transmisă în 24 aprilie 2020, către Ministerul Sănătății.

Răspunsul a venit abia în 8 mai 2020, adică după... 14 zile! Vorba vine ”răspuns”, pentru că practic Ministerul Sănătății s-a ”spălat pe mâini” de această problemă.

”Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătăţii, privind existența uni ” procedeu” prin care materialele sanitare importate din China sunt controlate din punct de vedere al calității, vă comunicăm următoarele:

Având în vedere natura solicitărilor vă comunicăm faptul Agenția Naționața a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale,  în conformitate cu dispozițiile art. 2, din Legea 134/2019, ANMDMR are următorul domeniu de activitate :

   a) autorizarea medicamentelor de uz uman, a unităţilor de producţie şi distribuţie angro a medicamentelor de uz uman;

    b) supravegherea unităţilor de producţie, distribuţie angro şi a calităţii medicamentelor în piaţă şi controlul în utilizare al medicamentelor de uz uman;

    c) inspecţia de supraveghere a activităţii în farmacii comunitare, oficine locale de distribuţie, farmacii cu circuit închis şi drogherii cel puţin o dată la 5 ani sau ori de câte ori este nevoie;

    d) reglementarea domeniului dispozitivelor medicale;

    e) supravegherea pieţei de dispozitive medicale;

    f) avizarea unităţilor cu activităţi de comercializare şi prestări servicii în domeniul dispozitivelor medicale;

Totodată, potrivit dispozițiilor art. 6 din Legea 134/2019 - În exercitarea atribuţiilor de control, personalul împuternicit din cadrul ANMDMR sau din unităţile teritoriale ale acesteia are dreptul să solicite documente, iar operatorii economici şi unităţile din sectorul public şi privat au obligaţia să prezinte documente şi să răspundă altor solicitări necesare verificării modului în care se aplică legislaţia din domeniul calităţii medicamentelor de uz uman şi al dispozitivelor medicale.

Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile art.10 alin (1) din Ordonanța Militara nr.4,  pe perioada stării de urgență a fost autorizat Centrul de cercetări științifice medico-militare, Centrul de cercetare științifică pentru apărare CBRN^1) și ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“ pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor.

^1) Chimic, biologic, radiologic și nuclear.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În consecintă, pentru obținerea informațiilor solicitate, vă îndrumăm să vă adresați instituțiilor de mai sus.”, ne-a scris Ministerul Sănătății, nesocotind Legea 544/2001, privind informațiile de interes public, care i-ar fi obligat pe ei să redirecționeze solicitarea noastră celor abilitați să dea un răspuns concret. Într-un astfel de caz nu contează cât de bine știi să copiezi texte din diverse legi, ci să intervii cu CELERITATE pentru a nu pune în pericol viața unor oameni.

Dacă cu Ministerul Sănătății ne-am lămurit ce ”poate” în plină pandemie, să vedem ce avertismente a mai trimis InfoCons România privind alte măști de protecție descoperite ca neconforme, deși unele purtau însemnele de conformitate ale Comunității Europene (cum purtau și cele aduse direct din China de T9, de altfel, dar care aveau certificate de calitate false sau neeliberate de organisme relevante).

”După prima alertă transmisă săptămână trecută cu privire la măștile neconforme, InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase,  produse care sunt achiziționate în special în această perioadă”, a transmis InfoCons în 9 mai, semnalând încă 7 tipuri de măști de protecție importate din China, care prezentau diverse neconformități, având însemne de certificare false sau eliberate de organisme nerelevante (citește avertismentul, integral, AICI).

În majoritatea cazurilor, aceste măști reprezintă un ”risc pentru sănătate”. ”Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către organismul relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele privind sănătatea și siguranța și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.”, este mențiunea alertelor lansate la nivel european în privința mai multor loturi de măști de protecție.

Cei de la Asociația T9, condusă de Andrei Suciu, nu au prezentat nici până în ziua de azi lămuriri privind achiziția măștilor din China, ”direct de la producător” cum au susținut ei, ascunzând de ochii opiniei publice facturile, implicit prețul real de achiziție. Precizez că achiziția a fost făcută din banii donați de persoane din Turda.

Citiți investigația TurdaNews mai jos:

GRAV: Andrei Suciu (T9) a prezentat un certificat de calitate FAKE pentru materiale sanitare chinezești! Le-a ”umflat” prețul, ca să-și păcălească donatorii!

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate