fbpx

turdanews vot

1 Comentariu

suciuUsr

Într-un comentariu pe Facebook, candidatul USR Turda la funcția de primar, Andrei Suciu, s-a dat de gol în ceea ce privește intențiile sale privind investiția de la Zoo Turda, acolo unde a fost implicat în protejarea jafului estimat între 1.800.000-3.000.000 de lei.

Andrei Suciu a spus că ”îi place” ideea de a se renunța la investiția în noul parc zoologic care se preconiza acolo, iar în locul său să fie realizat doar un parc public.

Ideea de a ”îngropa” ceea ce există în acest moment la Zoo Turda are o explicație foarte simplă și are legătură cu jaful care a avut loc acolo: ”îngropându-se” investiția, practic se vor ”îngropa” toate situațiile și probele privind amploarea jafului. Curtea de Conturi a scos la iveală un prejudiciu de 1.800.000 de lei, la valoarea din 2013, însă cercetările noastre au indicat că suma de 3.000.000 de lei ar fi mai aproape de adevăratul prejuciu care a avut loc în cazul jafului de acolo. 

andreisuciu parczoo

Cum s-a produs acest jaf? Simplu! S-au efectuat plăți pentru lucrări neefectuate, în valoarea de milioane de lei, iar când lucrurile s-au ”împuțit”, firma care executa lucrările (Benzot Har) a... intrat în faliment, pierzându-se urma banilor! 

Ulterior, reprezentanții administrației locale au încercat, prin diverse metode, să acopere acest jaf și să tărăgăneze cercetările care puteau fi efectuate de organele de urmărire penală.

Inițial, societatea Benzot Har din Miercurea Ciuc a intrat în faliment, blocând accesul la documente și la circuitul banilor.

Apoi, ani de zile Primăria Turda a ”insistat” ca lucrările să fie continuate de societatea Romabelt din Târgu Mureș, parteneră a societății din Miercurea iuc, care intrase în faliment, dar fără să-i dea un plan de lucrări sau un inventar clar cu lucrările care au fost executate și banii care s-au cheltuit. Practic, era o ”cursă” întinsă celor de la Romabelt, iar dacă aceștia ar fi preluat continuarea lucrărilor, fără a avea o situație a acelui moment, ar fi însemnat că și-ar fi asumat jaful de acolo. Dar nu s-a întâmplat asta.

Așa că disputele dintre Primăria Turda și Romabelt au continuat ani de zile, începând cu anul 2013 (vă reamintesc că, oficial, investiția de la Zoo Turda trebuia finalizată în anul 2012). Reprezentanții Primăriei chiar au efectuat niște inventare pe acolo, dar nu le-au prezentat public, pentru că oricine și-ar fi dat seama de amploarea jafului. Andrei Suciu, în calitate de angajat al Primăriei, a participat la un inventar de acest gen și chiar a recunoscut că el a făcut coloanele din care rezulta jaful, respectiv că erau lucrări realizate 0% (adică... nimic!), dar erau decontate/plătite 100% (adică... se plătise ceva ce nu s-a făcut!).

Iată mai jos una dintre paginile acelui invetar, semnat și de Andrei Suciu, din care reoese foarte clar că acesta a tăinuit informațiile penale despre jaful de la Zoo Turda, fiind vorba de lucrări care nu s-au realizat, dar care au fost decontate/plătite 100%:

fotografie TurdaNews

Practic, era vorba de un jaf din banul public! Cu toate acestea, Andrei Suciu a tăcut în privința acestor nereguli, încă din anul 2015. Abia prin anul 2017 s-a aflat despre implicarea sa efectivă. Însă, în loc să lămurească lucrurile și să nu-i apere pe cei care au jefuit Zoo Turda, Andrei Suciu a preferat să tacă, să mă dea în judecată pentru că aș fi mințit și să continue presiunile la adresa mea, pentru că am insistat pentru a se face ”lumină” în acest caz. Am câștigat procesul, după ce am prezentat dovezi clare privind implicarea sa, dar și tăinuirea sa cu încrâncenare, în ceea ce privește faptele penale care s-au săvârșit acolo.

Citește și:

Tribunalul Cluj a spus clar: Andrei Suciu ascunde informațiile despre jaful de la Zoo Turda! Andrei, până când mai taci?!

O altă acțiune prin care s-a dorit tărăgănarea oricăror cercetări a avut loc în primăvara anului 2016. La acea vreme, Primăria a deschis un proces împotriva celor de la Romabelt, în instanță, prin care să-i ”oblige” să continue ei lucrările (la 3 ani după ce cei de la Romabel au spus că ei sunt dispuși să continue lucrările, dacă preiau o situație clară!). Scopul procesului avea rolul de ”fumigenă”, care să împiedice eventualele cercetări. DNA a început cercetarea în acest caz abia în anul 2016. De atunci, dosarul este tot ”în lucru”, iar DNA refuză să dea detalii sau numele celor implicați. Dar este cert că Andrei Suciu nu a fost implicat în aceste cercetări, deși există dovezi certe că el a tăinuit jaful, fiind un funcționar public corupt. Suntem în anul 2020, lucrările sunt stagnate din anul 2013 (investiția fiind neterminată) și există voci care susțin ideea că, de fapt, se dorește prescrierea faptelor. Iar Andrei Suciu a avut și el contribuția sa în acest scenariu.

Citește și:

Cum se șterg urmele unui jaf din banul public? Iată cum!

În fine, cea din urmă metodă de a bloca eventualele cercetări și aflarea adevărului, este aceea de a ”îngropa” investiția. Acesta era rolul lui Andrei Suciu, în anul 2016, când spera să câștige Primăria și se pare că a rămas și acum, conform ”plăcerilor” sale de a ”îngropa” Zoo Turda, pentru a realiza un parc, deși orice om își dă seama foarte simplu că un Zoo ar aduce multe beneficii localității, pe lângă câștigurile realizate cu un alt obiectiv turistic important, respectiv Salina Turda.

Cei de la T9/USR Turda au dus o adevărată campanie împotriva mea, ca jurnalist și a TurdaNews, încercând să minimalizeze dezvăluirile noastre privind implicarea lui Andrei Suciu în protejarea jafului de la Zoo Turda.

Recent, am explicat cât se poate de clar că, după ”logica” atacurilor lor, tot Andrei Suciu este cel NECINSTIT:

Gelu Florea: Diferența între mine și Andrei Suciu e aia dintre CINSTE și NECINSTE! Iată probele!

Foto: AgoraMedia.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    Marcel Man · 13:17 13.01.2020
    Lucrurile sunt foarte clare! Cred ca Andrei Suciu trebuie tras la raspundere. Ce incredere sa aiba turdenii in el, daca a fost de partea celor care au facut treburi urate la gradina zoologica Turda?
    Sa-i fie rusine!
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate