fbpx
5 Comentarii

usrturda tenisdemasa

USR Turda este în mijlocul unui scandal de amploare, privind promovarea politică (activitate de natură politică) în cadrul unui eveniment sportiv organizat de un ONG turdean, la Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” din Turda (liceu unde este profesor președintele USR Turda, Ciprian Rigman), pe bani publici!

Asociația Olimpia Turda, condusă de profesorul de Educație Fizică Cosmin Pop (coleg cu președintele USR Turda, la aceeași unitate școlară)  a solicitat bani de la bugetul local pentru desfășurarea unei competiții de tenis de masă. Consiliul Local Turda a aprobat alocarea sumei de 7.006 lei, în baza Legii 350/2005.

usr tenis 01

Competiția s-a desfășurat la finele lunii septembrie 2019 și... surpriză: USR Turda și-a atribuit în mod abuziv sprijinirea acestei competiții, fără să se menționeze un cuvințel despre sprijinul financiar consistent alocat de administrația locală.

”USR sprijină atât conceptul de mediu curat, un factor esențial al unei vieți sănătoase, cât și sportul de masă! Am sprijinit și noi turneul de tenis de masă desfășurat ieri la Turda, la care au participat 50 de sportivi!” au menționat cei de la USR Turda, pe pagina lor de Facebook.

usr tenis 02

Sprijinul financiar acordat de administrația locală, din banul public, nu este menționat nici pe grupul asociației care a primit finanțarea.

Însă, mai scandalos este că la o activitate sportivă desfășurată de un ONG turdean, în incinta unei unități școlare, cei de la USR Turda și-au permis să încalce legislația în vigoare, făcând propagandă politică deșănțată, punându-și un roll-up publicitar. Prezența acestui roll-up, alături de mesajul USR Turda la finalul competiției, lăsa impresia publică că USR a sprijinit desfășurarea competiției. Ceea ce este o minciună!

Prin această acțiune, profesorul Ciprian Rigman a încălcat Legea Educației, care la articolul 7 interzice activitățile de natură politică în unitățile de învățământ.

Ce prevede art. 7 Legea 1/2011: ”(1) În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios.”

Revenind la competiție, USR Turda a menționat participarea a... 50 de sportivi! În realitate, numărul lor a fost mult mai mic (de vreo 5 ori), acest lucru reieșind tocmai din foaia competițională scrisă de organizatori, cu sistem eliminatoriu.

De pe aceea foaie organizatorică se vede foarte clar că au fost maxim 13 competitori, în condițiile în care participanții au fost puși într-un sistem eliminatoriu, iar din confruntările din 8-imile competiției se vede clar că cel puțin 3 persoane nici măcar nu au avut adversar, calificându-se direct în sferturile competiției! Ca să nu mai vorbim de faptul că există suspiciuni cu decontarea celor 7.000 de lei, în aceste condiții, unele voci afirmând că banii au ajuns la USR Turda, prin semnătura unor membrii de partid!

usr tenis 5

Ciprian Rigman, asociat în... Asociația Olimpia!

Faptul că președintele USR Turda, Ciprian Rigman, se folosește de Asociația Olimpia nu este deloc întâmplător. Ciprian Rigman a fost asociat în cadrul acestui ONG, așa cum rezultă dintr-o declarație de interese pe care a completat-o în momentul în care și-a depus candidatura pentru Consiliul Local Turda, înainte de campania din 2016, pe atunci fiind la PNL.

usr tenis 03

Același ONG, Olimpia Turda, a mai primit finanțare de la bugetul local inclusiv când Ciprian Rigman era consilier din partea PNL! În 2018 asociația a primit 7.081 lei (vezi HCL-ul AICI), în 2017 a primit 7.668 lei (vezi HCL-ul AICI), iar în 2016 a primit 22.989 lei (vezi HCL-ul AICI).

De alfel, înainte de a ajunge în Consiliul Local Turda, Ciprian Rigman a fost implicat într-un scandal similar cu bani publici, pe vremea când primar era fostul său coleg de partid, Tudor Ștefănie, iar președintele comisiei care aproba sumele alocate ONG-urilor era tocmai colegul său de partid, Cristian Felezeu.

Informațiile au apărut în spațiul public, respectiv în presa locală, însă au fost și subiectul unor ”contre” între consilierul PMP Radu Zoltan și consilierul liberal Ciprian Rigman (la vremea respectivă, în prezent ”om nou în politică” la USR).

Citește și:

Consilierul local PNL, Ciprian Rigman, suspect de fals în declarația de interese!

De menționat că la scurt timp după izbucnirea acestui scandal, Ciprian Rigman și-a dat demisia din Consiliul Local Turda, probabil de teama unor cercetări penale!

În concluzie, prin Asociația Maecenas, Ciprian Rigman a beneficiat de bani publici și în perioada în care primar era Tudor Ștefănie, colegul său de partid, suma totală fiind de aproape 70.000 de lei (la nivelul anilor 2014-2015!). Deși la momentul scandalului privind banii primiți de la bugetul local, Ciprian Rigman spunea că Asociația Maecenas are o activitate financiară proprie prodigioasă, datele financiare de pe siteul Ministerului de Finanțe/ANAF îl contrazic! Ca să nu mai vorbim de faptul că după ce s-a terminat finanțarea din banul public, asociația nici nu a mai depus vreun raport financiar, semn că nu a mai avut nicio activitate!

usr tenis 04

De altfel, apucăturile de acest gen nu sunt singulare. ”Oamenii noi în politică” au apucături mai abuzive decât celelalte formațiuni politice. USR Turda forțează legea ori de câte ori are ocazia. De exemplu, după campania de adunare de semnături pentru alegerile europarlamentare, dar și pentru cele prezidențiale de acum, USR-iștii au fost singurii, atât la Turda cât și la Câmpia Turzii, care și-au lăsat cortul de campanie în locații centrale, deși campania de adunare de semnături s-a încheiat, ocupând domeniul public fără să plătească vreun leu pentru campania politică a candidaților.

Iar atunci când cei de la Poliția Locală le-au ridicat bannerele electorale, amplasate ilegal (în primăvară, la europarlamentare), s-au autovictimizat mințind că le-au fost ”furate” și că s-a comis un abuz asupra lor. Deși realitatea era cu totul alta, iar TurdaNews a demonstrat acest lucru la vremea respectivă!

Citește și:

Șmecheriile USR Turda: Mint și manipulează ordinar! Iată dovada!

UPDATE:

Conducerea liceului a anunțat că situația va fi analizată în Consiliul de Administrație, profesorul Ciprian Rigman, președintele USR Turda, riscând sancțiuni pentru încălcarea legii.

Citește și:

Se iau măsuri la Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” după promovarea politică a USR Turda, la o competiție finanțată din banul public!

UPDATE 2:

Profesorul Ciprian Rigman, președintele USR Turda, spune că nu are nicio treabă cu această competiție.

Citește și:

Ciprian Rigman se trage pe fund și lasă toată responsabilitatea pe umerii Asociației Olimpia și colegului său!

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Todea Ioana · 09:25 08.10.2019
  Nu inteleg de ce e scandalos ... E foarte simplu, nu sunt nici primii si nici ultimii. Daca era psd-ul in locul usr-ului cu siguranta nu mai era scandalos titlul. Urmariti pe internet, cum psd-ul a dus la mitingul din Iasi, de anul acesta, un autocar plin de elevi, minori bineinteles. Asa ca, haideti sa nu mai simulam vinovatia doar de centru-dreapta
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Crisan Daniel · 12:57 08.10.2019
   Ce logică ai... Pun pariu că votezi cu neo-marxiștii de la USR!
   Păi, dacă Dincă a violat și a ucis o minoră, la caracal, înseamnă că acest lcuru trebuie acceptat și la Cluj??? Asta-i ”logica” ta??? Serios???
   • Acest comentariu este nepublicat.
    Todea Ioana · 23:48 09.10.2019
    Serios? Multumesc
    Un raport aparte exista intre logica mea si teoria ta.
    Nu are rost sa ma straduiesc sa-ti explic ceva ce vei contesta, ca ti-am citit modul de gandire, asa ca iti raspund cat mai scurt:
    Eu merg la vot!
    • Acest comentariu este nepublicat.
     Crisan Daniel · 00:16 10.10.2019
     Am inteles foarte bine ca cu logica ta nu reusesti sa explici o incalcare a legii! Este firesc! Si specific neo-marxistilor...
     Este foarte bine ca mergi la vot! Clasa politica romaneasca, de 30 de ani, este validata tot prin vot! Este OK, nu?!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  viz · 21:06 10.10.2019
  Subscriu, daca PSD-ul facea asa ceva, acest ziar nu spunea NIMIC ! Si sant cazuri rasunatoare in care PSD-ul a facut chestii aiurea, Turdanew: liniste asurzitoare !
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator