m install
petlinii
nello construct

EXCLUSIV – Primăria Turda vrea să obțină ștrandul din Băi, în instanță! Citește toate dedesubturile!

floris

”Războiul” dintre administrația locală din Turda și SC Turism Arieșul SA va continua în instanță, după ce Primăria Turda a fost blocată să preia ștrandul din Băi (de lângă Zoo Turda), care a fost dat în administrarea societății Turism Arieșul în anul 2009. Inițial, administrația locală a promovat o hotărâre de Consiliu Local, pentru desființarea contractului, însă SC Turism Arieșul a reușit anularea acelei hotărâri, în instanță.

”Luând în dezbatere proiectul de hotărâre privind aprobarea efectuarii tuturor demersurilor necesare pentru rezilierea judiciara a contractului de asociere in participatiune nr. 6752/18.05.2009 incheiat intre Consiliul Local al Municipiului Turda si Turism Ariesul S.A., precum si pentru obligarea societatii Turism Ariesul S.A., la plata tuturor despagubirilor datorate ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale asumate si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de aceste demersuri, proiect elaborat din initiativa Primarului Municipiului Turda, domnul Cristian Octavian Matei (…)

Ţinând cont de faptul ca prin Hotararea nr. 63/07.05.2009, Consiliul Local al Municipiului Turda a aprobat contractul de asociere in participatiune intre Consiliul Local al Municipiului TURDA si S.C. Turism Ariesul S.A, in urma careia s-a incheiat contractul de asociere in participatiune nr. 6752/18.05.2009, avand ca obiect – exploatarea obiectivului Strand Bai Sarate Turda.

Având in vedere faptul ca societatea Turism Ariesul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale referitoare la investiile ce urmau a fi facute in cadrul obiectivului ce face obiectul acordului de asociere. Luând în considerare faptul că încetarea contractului de asociere în participaţiune nr. 6752/18.05.2009 pentru neîndeplinirea obligaţiilor mai sus amintite nu putea fi dispusă în mod unilateral de către Consiliul Local al Municipiului Turda şi în absenţa stipulării în contract a unui pact comisoriu sau a unei clauze care să-i confere Consiliului Local al Municipiului Turda, ca organ din structura administraţiei publice, dreptul de a dispune în mod unilateral asupra convenţiei, încetarea contractului pentru neîndeplinirea unei obligaţii contractuale nu poate interveni decât în condiţiile art. 1020-1021 din Codul Civil de la 1864, aplicabil raportat la data încheierii contractului şi la prevederile art. 102 din Legea nr. 71/2011, adică pe calea unei acţiuni de chemare în judecată, formulată de către Consiliul Local al Municipiului Turda în contradictoriu cu Turism Ariesul”, se precizează în preambului hotărârii luate de Consiliul Local Turda, care a aprobat efectuarea demersurilor în instanță, în acest sens.

Dar… cum s-a ajuns aici?

Inițial, primarul Cristian Matei a trimis o notificare societății, după ce a studiat contractul, prin care îi punea în vedere să transmită lista investițiilor făcute la ștrand, așa cum se obligase. Adresa a fost trimisă în 21.02.2017, reluată cu completări în 27.03.2017 și 10.04.2017.

Conform contractului de asociere, SC Turism Arieșul SA trebuia să facă investiții totale de 73.000 de euro, în primii 5 ani. Asta fără să ținem cont de faptul că societatea menționa că acestea sunt investiții cu ”caracter aproape minimal”, la acea vreme vorbindu-se despre accesarea unor fonduri externe/europene. Numai că… investițiile nu prea există! La 9 ani după realizarea acestei asocieri, reprezentanții societății au transmis administrației locale o listă de ”investiții” în care erau menționate farfurii, pahare, prelungitoare, sifoane, trafalet, holșuruburi, sfoară tapițerie, termometru de baie, perie sârmă, autocolant, oglindă, dozator săpun lichid, folie, bioxid de carbon alimentar, furculițe, sac aspirator, detergent etc, în timp ce la încheierea contractului de asociere vorbeau despre cu totul alte investiții. 

Citește și:

Afacerea ”Ștrandul din Băi” a căzut! Administrația turdeană a recuperat ștrandul! Liberalii s-au opus!

Asocierea pe 5 ani s-a transformat în una pe.. 25 de ani! În culise!

În 2009, fostul primar PNL Tudor Ștefănie, explica: ”E o asociere pentru activitatea strandului, noi participam cu patrimoniu, ei vor investi, vor plati impozite, redeventa, e un program pe 5 ani cu drept de prelungire. Daca nu se respecta programul de investitii, contractul cade. Redeventa se calculeaza anual in sedinta de Consiliu, activitatea e supravegheata de executiv. Nu pot face investitii decat pe baza de autorizatie de construire eliberata de noi” (citatul este preluat din procesul verbal al ședinței din 2009, care între timp a ”dispărut” de pe siteul Primăriei Turda).

Tot atunci, în aceeași ședință, actualul primar Cristian Matei, pe atunci consilier PSD, propunea… realizarea unui waterland, chiar dacă ar fi fost necesară și o contribuție a administrației locale! Între timp, SC Turism Arieșul SA nu a făcut investițiile, de waterland nici nu mai vorbim (de exemplu, la Dej s-a deschis recent un ștrand modern, lucru care s-ar fi putut și la Turda, dacă nu s-ar fi cedat așa ușor ștrandul sau dacă s-ar fi impus clar unele obligații investiționale, care apoi să fie verificate), iar de contract nu s-a mai atins nimeni, în sensul rezilierii lui! Chiar dacă SC Turism Arieșul nu și-a îndeplinit obligațiile! Ba mai mult: deși în ședința de Consiliu Local fostul primar vorbea de un ”contract pe 5 ani”, ulterior contractul s-a încheiat… pe 25 de ani! Fiind adăugată și expresia că ”poate fi prelungit”! Adică, prelungirea mai poate fi prelungită! Până când?! La infinit, probabil!

contract durata

Problema cu ”una spunem, alta facem”, respectiv modificarea duratei contractului de la 5 ani, la 25 de ani, fără verificarea investițiilor asumate nu e singura! TurdaNews vă prezintă, în EXCLUSIVITATE, un alt detaliu nebăgat în seamă până acum!

Este vorba de niște bani pe care administrația locală i-a plătit societății Turism Arieșul SA, în anul 2009. Mai precis: în ziua de 7 mai 2009! Aceeași zi în care consilierii turdeni erau puși să aprobe asocierea municipalității cu Turism Arieșul SA, pentru a i se da ștrandul Turda Băi (cel de lângă Zoo) în administrare.

Citește și:

EXCLUSIV – Câți bani a dat PDL-istul Ștefănie, din banul public, pentru a ascunde dovezile de incompatibilitate? Vezi PROBE!

În 07.05.2009, primarul Tudor Ștefănie propune achiziția unui pachet de acțiuni de la SC Turism Arieșul SA (după ce, în 2004, administrația locală pierduse majoritatea deținută la SC Salina Turda SA, cu Ștefănie președinte al Consiliului de Administrație). Consiliul Local a aprobat ”achizitionarea unui pachet de actiuni la valoarea de 62.500 euro, respectiv 262.000 lei, astfel incat Municipiul Turda sa detina un procent de 75 % din totalul actiunilor SC Salina Turda SA” (HCL 64/07.05.2009).

”Nu avem procentul de actiuni in societatea de administrare , patrimonial 50% e al nostru, doar ca exista o societate de administrare. Clauza e sa avem 75% in actiuni in societate si 100% in activele patrimoniului. Trebuia infiintatat o societate acum sau sa acceptam aceasta forma unde sunt 5 actionari, fondatorii patrimoniului . Sunt unele explicatii, referitoare la actiuni, sa continuam asa , sa clarificam patrimoniul si dreptul administrativ al Consiliului local (…) Noi avem 32.99 % in administrare si vom ajunge la 75% daca preluam din actiunile societatii SC TURISM SA”, motiva Ștefănie în acea ședință, ca să-i convingă pe consilieri să dea 2,62 miliarde de lei unei societăți private (mențiune din procesul verbal al ședinței de atunci).

La vremea respectivă, nu toți consilierii au înghițit ”gălușca”. De exemplu, fostul consilier PRM Doru Anca spunea următoarele: ”Insist sa se prezinte in 15 zile un Raport cu activitatea societatii. Putem inchide Salina SA si sa facem o noua societate, a noastra” (precizare: toate declarațiile prezentate sunt conform procesului verbal al acelei ședințe, care este un document oficial!).

Iată răspunsul lui Ștefănie (trebuie citit cu atenție, în contextul acțiunilor ulterioare, care vor fi descrise mai jos): ”Puteti sa eliminati aceasta forma si sa faceti alta, dar moral si dupa investitiile facute nu e corect sa-i eliminam. Cine stie ce a fost Salina, eu stiu, am fost director la SC Turismul in 1992 , ei au deschis Salina, nu era curent, usi, apa, doar o groapa de gunoi. E o greseala sa schimbam acum conducerea societatii”.

Deci, Ștefănie a insistat ca din banul public să se plătească aproape 3 miliarde de lei vechi, pentru achiziția acțiunilor, motivând că ”nu e moral” să se înființeze o altă societate!

Surpriză: Ștefănie s-a răzgândit, după ce a dat 3 miliarde din banul public! Vrea altă societate!

La câteva luni după ce a convins Consiliul Local că trebuie să dea 3 miliarde de lei vechi pentru a deveni acționar majoritar la SC Salina Turda SA, Ștefănie vine cu ideea ”imorală” a înființării unei alte societăți care să se ocupe de administrarea obiectivului turistic Salina. Era 20 august 2009 (deci, la circa 3 luni și jumătate după manevra cu banii), dată la care Consiliul Local a aprobat inițiativa lui Ștefănie de a se înființa SC Turda Salina Durgău SA (transformată după câțiva ani în Salina Turda SA, vechea denumire a societății care între timp a fost radiată de la Registrul Comerțului), o societate nouă în care administrația locală să dețină 100% din acțiuni (în urmă cu trei luni și jumătate, această idee a lui Doru Anca a fost considerată lipsită de morală, acum… era ideea primarului și musai trebuia să fie bună!).

”Infiintarea acestei societati este ca o structura institutionala in interesul Consiliului local cu capital 100% al Consiliului local. Vechea structura isi inceteaza activitatea de administrare a Salinei Turda chiar daca consiliul local avea 70%. Au fost discutii cu privire la functionalitatea vechii societati ca si administrator, pentru eliminarea suspiciunilor de functionare a salinei, propunem preluarea integrala de catre Consiliul local a administrarii obiectivului. Vechea structura va vedea daca pot sa functioneze pe alte obiecte de activitate, cu aprobarea AGA , din care facem parte cu 70%. Vom stabili dupa preluarea activitatii, daca vechea activitate va functiona sub o anumita forma”, așa își motiva Ștefănie schimbarea de viziune (în realitate, aplicarea unui plan de ”ștergere a urmelor” incompatibilității).

Se adoptă HCL 150/20.08.2009.

SC Salina Turda se radiază, dispărând ca societate!

Peste circa un an, prin cererea înregistrată sub nr. 111508 din 14.10.2010, s-a solicitat înregistrarea în Registrul Comerțului a cererii privind radierea firmei. Practic, firma a fost radiată, dispărând din evidențele societăților comerciale. Odată cu ea, s-au ”pierdut” și probele care-l incriminau pe fostul primar Ștefănie.

Dar să revenim… la cei 62.500 de euro!

Un detaliu extrem de interesant este legat de sumă! 

În 7 mai 2009, primarul Tudor Ștefănie propunea cumpărarea unor acțiuni de la Turism Arieșul SA, în valoare de 62.500 de euro. Achiziția respectivă nu a mai folosit la nimic, lucru arătat mai sus. Tot în 7 mai 2009, consilierii turdeni au aprobat și asocierea (HCL 63/07.05.2009). În ședință s-a vorbit de o durată inițială de 5 ani. Iar SC Turism Arieșul SA trebuia să plătească 2.500 de euro pe an.

Ulterior, la întocmirea contractului, s-a ”uitat” de durata de 5 ani și s-a încheiat pe o durată de 25 de ani (am prezentat mai sus acest detaliu)! Iar acum BOMBA: faceți un calcul aritmetic simplu, înmulțind 2.500 de euro/an (obligația de plată a SC Turism Arieșul SA pentru ștrand) cu 25 de ani (durata pe care s-a încheiat contractul) și va rezulta EXACT 62.500 de euro! Adică, suma pe care primarul Ștefănie a plătit-o pentru cumpărarea unor acțiuni care nu i-au mai folosit la nimic!

Credeți că e ”întâmplare”?! Sau este o ”afacere” prin care SC Turism Arieșul SA primea în anul 2009 suma integrală pe care o avea de plată spre bugetul local, în cei 25 de ani contractuali pe care-i avea pentru administrarea ștrandului (reamintesc că în ședință s-a vorbit de 5 ani, iar ulterior contractul a fost încheiat pe 25 de ani)?! Ce ziceți?!

Iar acum, administrația locală se chinuie să desființeze acel contract, prin care Turism Arieșul SA (societate privată!) a pus mâna pe ștrandul turdenilor, plătind cu… banii turdenilor!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: