fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Consilierii turdeni au aprobat desființarea contractului de asociere în participațiune nr. 6572/18.05.2009, încheiat între Consiliul Local al Municipiului Turda și SC Turism Arieșul SA, în baza HCL 63/2009, în baza căruia administrarea ștrandului din Băi i-a revenit societății respective.

 

Proiectul de hotărâre a fost promovat de mai mulți consilieri locali, de la PSD, PMP, ALDE și PRM. A existat și un consilier de la PNL, care inițial apărea ca inițiator, însă în plenul ședinței de Consiliu Local a anunțat că ”se retrage” de pe lista inițiatorilor, ”din motive personale”. Este vorba despre Lucian Cordiș. Ulterior, la vot, nici unul dintre consilierii PNL nu a fost de acord cu această inițiativă, ceea ce a ridicat serioase semne de întrebare asupra adevăratului motiv pentru care liberalul Lucian Cordiș s-a retras de pe lista inițiatorilor (posibile presiuni, pe linie de partid).

Dar... cum s-a ajuns aici?

Inițial, primarul Cristian Matei a trimis o notificare societății, după ce a studiat contractul, prin care îi punea în vedere să transmită lista investițiilor făcute la ștrand, așa cum se obligase. Adresa a fost trimisă în 21.02.2017, reluată cu completări în 27.03.2017 și 10.04.2017.

Conform contractului de asociere, SC Turism Arieșul SA trebuia să facă investiții totale de 73.000 de euro, în primii 5 ani. Asta fără să ținem cont de faptul că societatea menționa că acestea sunt investiții cu ”caracter aproape minimal”, la acea vreme vorbindu-se despre accesarea unor fonduri externe/europene. Numai că... investițiile nu prea există! La 8 ani după realizarea acestei asocieri, reprezentanții societății au transmis administrației locale o listă de ”investiții” în care erau menționate farfurii, pahare, prelungitoare, sifoane, trafalet, holșuruburi, sfoară tapițerie, termometru de baie, perie sârmă, autocolant, oglindă, dozator săpun lichid, folie, bioxid de carbon alimentar, furculițe, sac aspirator, detergent etc, în timp ce la încheierea contractului de asociere vorbeau despre cu totul alte investiții. 

Citește și:

Administraţia locală, "afaceri" cu Turism Arieşul SA

Ce interese au vrut să apere consilierii PNL?!

Poziția ciudată a consilierilor PNL, în ceea ce privește recuperarea ștrandului din Băi, ar putea avea legătură cu... trecutul. Fostul primar PNL, Tudor Ștefănie, este cel care a promovat proiectul de hotărâre care a stat la baza HCL 63/2009, prin care s-a aprobat asocierea. 

La vremea, respectivă, fostul primar PNL Tudor Ștefănie (în prezent vicepreședinte PNL Turda), explica: ”E o asociere pentru activitatea strandului, noi participam cu patrimoniu, ei vor investi, vor plati impozite, redeventa, e un program pe 5 ani cu drept de prelungire. Daca nu se respecta programul de investitii, contractul cade. Redeventa se calculeaza anual in sedinta de Consiliu, activitatea e supravegheata de executiv. Nu pot face investitii decat pe baza de autorizatie de construire eliberata de noi” (vezi procesul verbal al ședinței, AICI).

Tot atunci, în aceeași ședință, actualul primar Cristian Matei, pe atunci consilier PSD, propunea... realizarea unui waterland, chiar dacă ar fi fost necesară și o contribuție a administrației locale! Între timp, SC Turism Arieșul SA nu a făcut investițiile, de waterland nici nu mai vorbim (de exemplu, la Dej s-a deschis recent un ștrand modern, lucru care s-ar fi putut și la Turda, dacă nu s-ar fi cedat așa ușor ștrandul sau dacă s-ar fi impus clar unele obligații investiționale, care apoi să fie verificate), iar de contract nu s-a mai atins nimeni, în sensul rezilierii lui! Chiar dacă SC Turism Arieșul nu și-a îndeplinit obligațiile! Ba mai mult: deși în ședința de Consiliu Local fostul primar vorbea de un ”contract pe 5 ani”, ulterior contractul s-a încheiat... pe 25 de ani! Fiind adăugată și expresia că ”poate fi prelungit”!

Întâmplător (sau nu!), exact în perioada în care primarul insista pentru recuperarea ștrandului din Băi, asociația politică T9 (apropiată de PNL) băga bani mulți pe rețeaua de socializare Facebook pentru promovarea unor atacuri la adresa primarului. Să fi generat acțiunea primarului o reacție atât de dură?! De ce oare?! Și de ce revenirea ștrandului în administrarea municipalității nu a fost votată de consilierii PNL?!

Pentru cei care nu fac ”legături” (dar sunt curioși să le afle!), le prezint un articol în care am explicat de ce erau necesare toate ”favorurile” pentru SC Turism Arieșul SA.

Poate fi citit aici:

EXCLUSIV - Câți bani a dat PDL-istul Ștefănie, din banul public, pentru a ascunde dovezile de incompatibilitate? Vezi PROBE!

Vezi mai jos înregistrarea ședinței Consiliului Local Turda (despre recuperaea ștrandului s-a discutat între minutele 01:05:30-01:11:00):

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate