fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

Petre Pop Incompatibil

Actualul consilier județean Petre Pop (PSD), fost consilier local la Câmpia Turzii și fost administrator public al Primăriei Câmpia Turzii, a fost declarat în stare de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate, în această dimineață.

”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2008 – 22 noiembrie 2012, întrucât a deținut simultan funcțiile de consilier local și de șef serviciu în cadrul Serviciului Public Administrația Piețelor și Exploatarea Platformelor Comerciale și respectiv pe cea de Administrator Public în cadrul aparatului de specialitate a primarului, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.”, a precizat A.N.I.

Ce menționează textul de lege la care face referire A.N.I.:

·  art. 88, alin. (1), lit. c) și d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: [...] c) calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local,[...], d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”;

Ce se întâmplă în acest caz?

Petre Pop are dreptul să conteste în instanță decizia Agenției Naționale de Integritate. În cazul în care instanța va considera că, într-adevăr, s-a aflat în stare de incompatibilitate, el nu va mai avea voie să candideze.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”., a menționat A.N.I.

În urmă cu 3 ani, pentru aceeași speță, ANI nu l-a considerat incompatibil!

Ciudat este faptul că Petre Pop a mai fost evaluat o dată, pentru aceeași speță, în urmă cu 3-4 ani. la acea vreme, Agenția Națională de Integritate spunea că nu este un caz de incompatibilitate. TurdaNews a fost singurul organ de media local care a contrazis decizia ANI de la acea vreme, prezentând dovezi că aprecierea nu a fost corectă.

La vremea respectivă, în februarie 2013, Petre Pop a prezentat într-o conferință de presă documentul prin care ANI considera că nu este în stare de incompatibilitate. Însă, TurdaNews a descoperit că era o eroare, în sensul că ANI a fost indusă în eroare.

Petre Pop a fost numit şef al serviciului public Administraţia Pieţelor în data de 1 septembrie 2008, prin dispoziţia nr. 1154/2008. Primăria Câmpia Turzii a transmis o adresă către ANI (30096/10.11.2011; e de verificat cine a întocmit adresa), în care precizează că "Serviciul Public Administraţia Pieţelor nu face parte din Aparatul Propriu al Consiliului Local, respectiv Aparatul Propriu al primarului" şi că domnul Petre Pop "nu este funcţionar public, ci este angajat pe baza contractului de muncă nr. 6158/16.07.2003", anexându-se copii ale contractului de muncă şi dispoziţiei 1154/02.09.2008 de mutare la Serviciul Administraţia Pieţelor.

Practic, toată evaluarea efectuată de ANI în lucrarea 79193/A/II/07.07.2011 s-a bazat pe aceste menţiuni ale Primăriei. Iar cei de la ANI au "înghiţit găluşca"!

Ce dezvăluia TurdaNews, în urmă cu 3 ani: Minciuna din adresa Primăriei!

În primul rând, nu există un "aparat propriu" al Consiliului Local! Conform Regulamentului Consiliului Local Câmpia Turzii, e vorba de "aparatul permanent" (cap. VII), care are un alt înţeles (pentru că, după cum veţi vedea mai jos, denumirea la care trebuie să ne raportăm a suferit o modificare, prin lege!).

Însă, în aceeaşi adresă, se menţionează şi faptul că Petre Pop nu face parte din Aparatul Propriu al primarului. Corect denumit este vorba de "aparatul de specialitate al primarului", la care se face referire în Legea 215/2001 actualizată, la art. 61 alin 3 (”Pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa sa prin actele normative prevăzute la alin. (2), primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce”), art. 77 (”Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale") şi art. 132 ("Denumirea aparat propriu de specialitate al consiliului local se inlocuieste, in cuprinsul tuturor actelor normative in vigoare, cu denumirea aparat de specialitate al primarului").

Şi acum să citim din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Primăriei:

"Art.5 - (1) Aparatul de specialitate al primarului cuprinde funcţionarii publici şi personalul contractual din direcţii, servicii, birouri şi compartimente prevăzute în organigramă şi în prezentul regulament".

Ba mai mult, la structura organizatorică (art. 6), găsim la I.H. tocmai Serviciul Public - Administraţia Pieţelor, ca făcând parte din aparatul de specialitate al primarului! Deci... în adresa Primăriei către ANI s-a minţit!

TurdaNews avea dreptate!

Deși la vremea respectivă am fost singurul organ de media local care am susținut ideea că Petre Pop s-a aflat în stare de incompatibilitate, în ciuda documentului prezentat de acesta în conferința de presă, în timp s-a dovedit că aveam dreptate și că analiza TurdaNews a fost una corectă, profesionistă.

Citește și:

Avem dovada: Raportul ANI privind incompatibilitatea lui Petre Pop conţine o eroare! Petre Pop a fost salvat de o adresă cu un fals al Primăriei Câmpia Turzii!

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator