fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

Dosare Cnsas

Dosarul fostului angajat al Securității Turda, Axente Husar, care a fost declarat drept ”angajat al fostei Securități”, fiind acuzat că a făcut poliție politică pe vremea regimului comunist, fiind judecat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, conține amănunte extrem de interesante, prin prisma ”revoluției” care a avut loc la Turda și a oamenilor care au coordonat-o/controlat-o.

În urma procesului pierdut la ICCJ, Axente Husar a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de director/administrator al SC Pază și Protecție SRL, societate subordonată Consiliului Județean Cluj, fiind amenințat cu demiterea.

În dosarul său, judecat la ICCJ, apar informații clare privind activitatea acestuia de ”poliție politică”, printre cei mai zeloși informatori dinainte de 1989 fiind chiar... liderul ulterior al Asociației Revoluționarilor din Turda! Este vorba de Vasile Sălăgean, care avea numele de cod ”Vlaicu”.

În calitate de ofițer de securitate, Axente Husar s-a ocupat în mod special de cultele neoprotestante. Printre informatorii săi figura și Vasile Sălăgean. Într-o notă informativă din 23 septembrie 1988, Vasile Sălăgean, alias ”Vlaicu”, menționa: "Vă informez că nu demult am auzit că cei de la Europa Liberă au citit o scrisoare deschisă şi semnată de profesorii Doina Cornea şi de încă alţi 13 din judeţul Cluj". Pentru acesdte informații, există documente care confirmă faptul că Vasile Sălăgean a fost plătit de mai multe ori cu sume cuprinse între 200 și 400 de lei.

În anul 1987, cu doi ani înainte de ”revoluția” din decembrie 1989, Axente Husar îl caracteriza astfel pe Vasile Sălăgean (conform documentelor existente la dosar!): "De la data ultimei analize, 10 august 1986, informatorul Vlaicu a furnizat un număr de nouă materiale scrise, de valoare operativă bună, în primul rând referitoare la stări de spirit. Datele verificate s-au lucrat prin alte surse sau personal de către ofiţer, reieşind că sursa este sinceră şi ataşată organului nostru".

După 2 ani, ”sursa atașată organului nostru” (n.r. fosta Securitate) devenea mare revoluționar, fiind ulterior președintele Asociației Revoluționarilor din Turda. De altfel, nu e singurul ”revoluționar” din structurile de conducere, care are legături cu fosta Securitate. 

Un lucru foarte interesant este modul cum au acționat, în ”civilie”, foștii apropiați ai Securității. Vasile Sălăgean, pe lângă faptul că a fost președinte al Asociației Revoluționarilor din Turda, a fost și lider de sindicat, la societatea Turism Arieșul SA. Axente Husar a fost implicat și el în activitatea sindicală de după 1989, în perioada existenței fostei societăți Casirom. Un alt ”sindicalist” este Ioan Mureșan, care în prezent este în structurile de conducere ale sindicatului dee la SC Turda Salina Durgău SA, după ce ani de zile a fost implicat în activitatea sindicală din alte unități. Tatăl lui a fost lucrător al fostei Securități.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator