marian morar
m install
nello construct

Decontaminarea zonei Poșta Rât: Ce nu s-a reușit în 2 ani, se va face în… 5 luni?!

zamblau eugen
floris

Primăria Turda a publicat pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice) o nouă licitație pentru decontaminarea zonei Poșta Rât (peste Arieș), din cadrul unui proiect european de circa 17 milioane de euro. Însă, după ce mai bine de 2 ani nu s-a reușit decontaminarea zonei (proiectul trebuia încheiat în aprilie 2014!), reprezentanții Primăriei au anunțat că durata pentru proiectare, avize și lucrările de decontaminare propriu-zisă este de… 5 luni!

Ce prevede anunțul de achiziție publică:

Reabilitarea sitului poluat istoric – Depozit deseuri periculoase UCT – Posta Rat (Municipiul Turda) incluzand: proiectare (PT, DE, DTAC, etc.), documentatii obtinere avize si acorduri, asistenta tehnica, lucrari de decontaminare conform caietului de sarcini. Valoarea estimata a contractului este de 70 910 592 RON la care se adauga cheltuieli diverse si neprevazute in valoare de 6 844 515,10 RON, reprezentand 8,80265664 % din valoarea totala estimata a contractului de lucrari. Cheltuielile diverse si neprevazute pentru proiectare reprezinta 234 256 RON. Cheltuielile diverse si neprevazute pentru partea de lucrari reprezinta 6 610 259,10 RON. Valoare OS: 1.982.991 RON. Valoare cap. 6.2: Probe tehnologice 482 450 RON. Obiectul contractului este proiectarea si decontaminarea a 32 000 mc de sol contaminat cu HCH.

Ce trebuie făcut pentru decontaminare:

Metoda selectată pentru remediere este reprezentată de spălarea solului şi stabilizarea acestuia, ceea ce presupune următoarele operaţiuni: eliminarea deşeurilor şi a vegetaţiei de la suprafaţa terenului, excavarea solului contaminat cu concentraţii de peste 2 mg/ kg de HCH şi tratarea prin spălare off-site sau incinerare în cazul concentraţiilor mari de HCH, evacuare reziduurilor de la operaţia de spălare la un depozit de deşeuri periculoase autorizat, aportul de material curat şi sol vegetal pentru asigurarea unui strat de 0.5 m de sol curat deasupra solului tratat pe întreaga suprafaţă a sitului şi replantarea de copaci. De asemenea, vor fi instalate 18 puţuri de monitorizare post-reabilitare, pe termen lung, în jurul sitului.

Cât de viabil este termenul de realizare?!

În condițiile în care documentația nu a fost schimbată (orice modificare în caietul de sarcini trebuia să treacă prin Consiliul Local), reducerea termenului de execuție la doar 5 luni este cel puțin ciudată. Asta pentru că, dincolo de graba motivată de implementarea proiectului până la finele anului 2015, pentru a nu se pierde finanțarea, executarea lucrărilor, conform graficului tehnic inițial, era de… 16 luni! Cum s-a putut comprima totul la doar 5 luni, în condițiile acelorași lucrări?!

Dincolo de asta, raportându-ne doar la termen, și această durată este sub semnul întrebării. Conform anunțului, ofertele se pot depune până în data de 29 aprilie 2015. Deschiderea ofertelor va avea loc în 25 mai 2015. În cazul în care comisia va lucra pe ”repede înainte”, lucru care nu s-a întâmplat până acum (am atras atenția încă de anul trecut că există riscul pierderii finanțării europene și ratării proiectului de decontaminare a zonei Poșta Rât!), iar rezultatul licitației va fi trimis aproape instantaneu, contractul efectiv ar putea fi semnat undeva pe la mijlocul lunii iunie 2015 (termen fericit, precizez încă o dată!). În acest caz, lucrările ar trebui finalizate până la finele lunii noiembrie 2015. Evident, e vorba de un calcul fericit, care ar asigura implementarea proiectului.

Însă, ce nu s-a luat în calcul este o posibilă contestație. Dacă va exista, se mai poate implementa proiectul în timpul necesar, respectiv până la finele acestui an, pentru a se putea deconta din banii UE?

TurdaNews a atras atenția încă de anul trecut că lucrurile se tărăgănează prea mult și există pericolul ca acest proiect să se transforme într-un mare eșec, situație în care cineva trebuie să-și asume pierderea unei finanțări europene importante (17 milioane de euro), dar și ratarea unei decontaminări necesare în acea zonă, cu implicații încă de nebănuit.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: