marian morar
m install
nello construct

Vas din epoca fierului, în VALOARE de 30.000 de euro, predat la Muzeul Turda şi apoi… DISPĂRUT?!

zamblau eugen

Un vas de lut datând din epoca fierului a fost găsit în zona Turda Nouă, în anul 1998. Vasul era din perioada Hallstatt, respectiv secolele 8-3 i.e.n., conservat aproape în întregime, fiind singurul păstrat într-o asemenea măsură pe teritoriul Turzii.

Conform unor specialişti, valoarea acestui obiect istoric este în jur de 30.000 de euro.

Turdeanul care l-a găsit se numeşte Lucian Creţa. La vremea respectivă, presa locală a menţionat evenimentul (vezi facsimil, mai jos). "Vasul a fost lucrat în întregime de mână şi este împodobit cu motive simple în formă de cruciuliţă. Acest vas, care a zăcut sub pământ mai bine de 2000 de ani, atestă existenţa timpurie a unor comunităţi organizate pe acest teritoriu", menţiona săptămânalul Realitatea, din 9 iunie 1998.

Vasul a fost predat la Muzeul de Istorie Turda, aprecierile de specialitate asupra sa fiind făcute de Horaţiu Groza.

Însă, zilele astea, când Lucian Creţa a mers la Muzeu să întrebe de obiectul pe care l-a donat, a cărui valoare este estimată la circa 30.000 de euro, a aflat cu surpindere că… vasul nu există!

"Am fost la Muzeui să întreb de acel vas de valoare, pe care l-am dat Muzeului în 1998. Mi-au spus că habar nu au unde e vasul. Cum se poate aşa ceva?! Mi s-a spus că nu s-a făcut un proces verbal de predare-primire şi alte proceduri din acestea, care nu erau treaba mea. Eu am găsit vasul şi l-am dat la Muzeu. Există martori, a consemnat presa vremii, iar domnul Horaţiu Groza spune că a găsit menţionat acest lucru într-un carnet al domniei sale. Pentru că nu mi se pare normal ce s-a întâmplat, am depus o solicitare oficială, în scris, menţionând că vreau să mi se precizeze ce s-a întâmplat cu acel vas!", a comentat Lucian Creţa.

Dispariţia vasului de mare valoare ridică unele semne de întrebare. Oare nu cumva este posibil să mai existe situaţii de acest gen, de care să nu ştie nimeni?! Există un inventar clar al obiectelor de valoare care au intrat în posesia Muzeului? Este posibil ca astfel de obiecte, cum ar fi şi vasul din perioada Hallstatt să fi ajuns pe piaţa neagră a obiectelor de acest gen? Cine este în spatele unor astfel de acţiuni?

Cererea depusă de Lucian Creţa are numărul 174/26.05.2014. TurdaNews a solicitat un punct de vedere oficialilor de la Muzeul Turda, în cursul zilei de azi, prin email, însă nu am primit nici un răspuns. În momentul în care vom primi precizările necesare, vom reveni asupra subiectului.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2