m install
petlinii
nello construct

EXCLUSIV: Dănuţ Zăhan şi Marian Gherman au pierdut procesele în care au reclamat că au fost făcuţi informatori ai Securităţii! Vor fi executaţi silit pentru plata cheltuielilor de judecată!

floris

După ce în 22 decembrie 2009, Lucian Creţa a citit în faţa auditoriului care participa la o adunare care viza comemorarea eroilor revoluţiei din decembrie 1989, un protest împotriva foştilor informatori ai Securităţii, infiltraţi printre revoluţionari, Marian Gherman şi Dănuţ Zăhan au depus plângeri, în care au solicitat daune totale de 1.100.000 lei (600.000 lei – Marian Gherman şi 500.000 lei Dănuţ Zăhan).

"Aflăm cum unii şi-au luat nume conspirative de paşoptişti şi voievozi, dar ei îşi turnau colegii, vecinii şi prietenii la Securitate, iar azi se pretind a fi revoluţionari, depun coroane de flori la mormintele eroilor martiri, apar pe posturi de televiziune… Pe cine mai vor să prostească? E evident că înainte de revoluţie şi în timpul evenimentelor erau în misiune de informare a Securităţii! (…) Abia acum, când rând pe rând ies la iveală dosarele informatorilor acerbi ai Securităţii, cetăţenii turdeni vor putea să înţeleagă de ce a fost o scindare a asociaţiei revoluţionarilor. Eram consideraţi puternici şi se dorea fărâmiţarea acesteia", a spus la vremea respectivă Lucian Creţa (citeşte articolul AICI), cu referire la numele conspirative "Vlaicu" (Vasile Sălăgean), "Simion" (Dănuţ Zăhan) şi "Mircea" (Marian Gherman), cu care aceştia au fost înregistraţi în dosarele Securităţii.

În procesul în care era acuzat, în apărarea sa, Lucian Creţa a depus Nota de constatare S/D.I./I/1333/04.07.2008 a CNSAS, în care se menţionează faptul că Dănuţ Zăhan a semnat un document cu fosta Securitate şi a primit numele conspirativ "Simion", dar şi Adeverinţa 620/10.02.2009 a CNSAS, din care rezultă faptul că Marian Gherman a semnat cu fosta Securitate pe vremea când încă era elev şi a primit numele conspirativ "Mircea". (Citeşte dezvăluirile TurdaNews privind dosarul lui Dănuţ Zăhan AICI, respectiv al lui Marian Gherman AICI).

La judecarea cauzei, instanţa a ţinut cont de declaraţiile martorilor Ştefan Vlad şi Flaviu Bugnariu, care au spus că au existat zvonuri şi discuţii privind colaborarea lui Marian Gherman cu fosta Securitate, dar şi de adeverinţa de la CNSAS. "În aceste circumstanţe se poate observa că deşi reclamantului nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al securităţii în sensul dispoziţiilor art. 2 lit. a şi b din OUG 24/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, susţinerile pârâtului Creţa Lucian cu privire la angajamentul semnat de reclamant (n.r. Marian Gherman) sub numele conspirativ "Mircea" sunt confirmate de adeverinţa nr. 620/10.02.2009 emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, iar informaţii legate de numele conspirativ al reclamantului fuseseră vehiculate nu numai sub formă de zvon, ci şi în articole de presă, astfel că afirmaţiile din discursul pârâtului nu au fost de natură să şocheze auditoriul şi să lezeze demnitatea reclamantului", se precizează în sentinţa civilă dată la Judecătoria Turda, pe care Marian Gherman a atacat-o cu apel la Tribunalul Cluj.

Dar şi Tribunalul Cluj i-a respins plângerea: "Or, aşa cum rezultă din înscrisul de la fila 27 din sosarul de fond, respectiv adeverinţa nr. 620/10.02.2009 emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, reclamantul este menţionat în dosarul de fond reţea nr. R 244363 (cotă CNSAS) ce conţine documente privind colaboratorii din rândul elevilor ai Inspectoratului Judeţean de Securitate Cluj şi a semnat un Angajament cu fosta securitate la data de 30.03.1982, având numele conspirativ de colaborator "Mircea"".

În proces a fost implicat încă un revoluţionar, respectiv Vasile Pamfilie, împotriva căruia s-a făcut plângere pentru că i-ar fi spus lui Marian Gherman că a fost informator al Securităţii.

În urma proceselor pierdute, Marian Gherman şi Dănuţ Zăhan trebuie să plătească 3.800 lei cheltuieli de judecată (3.000 de lei Marian Gherman şi 800 de lei Dănuţ Zăhan), bani care n-au fost achitaţi până acum, deşi procesele s-au încheiat în iunie 2012 (în cazul lui Dănuţ Zăhan), respectiv octombrie 2012 (în cazul lui Marian Gherman).

"Am depus documentele pentru a trece la executarea silită a celor doi", a precizat Lucian Creţa.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: