fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

ion ratiu

Azi, 6 iunie, se împlinesc 104 ani de la nașterea turdeanului Ion Rațiu, simbol al democrației. 🗣

✍A fost fiul avocatului dr. Augustin Raţiu şi al Eugeniei Turcu şi strănepot al memorandistului Dr. Ioan Raţiu. Clasele primare și gimnaziale le urmează la Turda și la Cluj. În anul 1938 este licențiat în drept la Cluj, iar anul următor se înscrie la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie din Craiova.

✍În aprilie 1940 a intrat în serviciul diplomatic și a fost trimis la Londra pe postul de cancelar diurnist al Legației Române ce era sub conducerea ministrului Viorel V. Tilea. Odată cu alinierea României cu puterile Axei, Rațiu a demisionat din funcţia deţinută cerând azil politic în Marea Britanie și aderă la Mişcarea Română Liberă din exil.

✍În această perioadă a obţinut o bursă ce i-a permis continuarea studiilor la St. John’s College din Cambridge, la finalul cărora obţine diploma în științe economice (1943), ulterior obţinând titlul de doctor în Ştiinţe Politice. Doi ani mai târziu s-a căsătorit la Londra cu Elisabeth-Blanche Pilkington. Din această căsătorie s-au născut doi băieţi, Indrei-Stephen şi Nicolae-Christopher.

✍Caracterizat ca duşman al regimului comunist, în realitate, a fost apărător al românilor. În anul 1965 a reuşit să înfiinţeze, la Londra, “Asociaţia Culturală a Românilor din Anglia”, devenind preşedintele acesteia.

✍A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc încă din tinereţe. În noiembrie 1940, devine membru al “Comitetului Executiv al Mişcării Românilor Liberi” (1940–1945), preşedinte al “Asociaţiei Culturale a Românilor din Anglia” (1965–1985) şi preşedinte de onoare din 1985. În anul 1984, a fondat la Londra Uniunea Mondială a Românilor Liberi (U.M.R.L.).

✍Ion Rațiu a fost un constant și acerb opozant al dictaturii comuniste și implicit a preşedintelui României, Nicolae Ceaușescu, vocea lui ridicându-se de nenumărate ori împotriva abuzurilor puterii de la București.

✍După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea Partidului Naţional Ţărănesc Creștin și Democrat, alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședintele partidului. În același an a candidat la funcția de președinte al României. A fost ales deputat de Cluj din partea PNȚCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din anul 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea P.N.Ț.C.D.

✍Mulți afirmă că Ion Raţiu a fost apreciat la adevărata valoare doar după moartea sa. A murit la Londra în 17 ianuarie 2000, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost adus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal, în cimitirul familiei.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate