fbpx
13 Comentarii

ziua culturii salina

Ziua Culturii Naționale, aleasă semnificativ în ziua în care s-a născut poetul național Mihai Eminescu a fost marcată în Salina Turda prin prezența statuilor vivante.


Acestea au încântat privirile vizitatorilor, întruchipându-i pe: Mihai Eminescu, Caragiale, Mihail Sadoveanu și Nichita Stănescu.

Casa de Cultură Turda a pregătit un program complex de Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie.

Evenimentele au debutat la ora 18 cu o proiecție de imagini ce îl înfățișează pe marele poet național Mihai Eminescu pe clădirea Teatrului Național “Aureliu Manea”. De asemenea, pe scena Teatrului Național “Aureliu Manea” a avut loc spectacolul de muzică și poezie - România frumoasă, iar Galeria de Artă „Valer Suciu” a găzduit expoziția de pictură inspirată din creația eminesciană intitulată „Din cerurile albastre”.

Pe 15 ianuarie 2021, România a comemorat 171 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu. Tudor Arghezi spunea “Fiind foarte român, Eminescu e universal”.  În 2011 această zi a fost numită Ziua Culturii Naționale.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Vizitator · 09:33 17.01.2021
  Statui vivante intr-o salina goala... Trist... Pacat ca cei implicati nu s-au gandit la un proiect care sa marcheze frumos Ziua Nationala a Culturii, de care sa se poata bucura oamenii
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Unu · 18:49 17.01.2021
  @Vizitator Niste mici... si o bere... oare i-ar bucura pe oameni...? :D
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Vizitator · 20:36 18.01.2021
  @Unu Dacă pentru Dv micii, berea sau ciolanul cu fasole înseamnă cultură, Dv aşa să vă fie…. :D Dar evident că în locul unor statui vivante în salina goală de vizitatori datorită pandemiei se puteau organiza fie o masă rotunda pe tema unor personalităţi culturale turdene marcante, fie vizionarea unui film românesc, expoziţii de artă, expozitii documentare tematice, concert folcloric, concert de nai, acces gratuit la muzeu şi casa memorială, mesaje din lumea culturală turdeană, depunere jerbe de flori la statuia cu capul lui Eminescu, slujbă de pomenire oficiată la Cimitir pentru personalităţile culturale turdene plecate dintre noi.... Acestea sunt proiecte pe care eu le consider mai nimerite evenimentului
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Unu · 22:58 18.01.2021
  @Vizitator (y)Cred ca ar trebui sa va depuneti un CV (curiculum vitae) la Primaria Turda...si sa mentionati ca urmariti postul de Director General la Salina Turda , deoarece cu o astfel de viziune... i-ati lasa muti de uimire pe toti turdenii !!! Daca tot mentionati de pandemie...Cate pe persoane sa fie asezate la masa rotunda si la ce distanta una de cealalta ? Si in ce locatie ? Preferabil....spatiu deschis...La statuia aia "cu capul lui Eminescu" cred ca-i zice Bustul lui Eminescu !!! Asadar... pentru dumneavoastra (dvs nu dv cum ati scris ) cred ca ar fi mai potrivit un gratar!!!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Una · 08:51 19.01.2021
  Aia 4 ca sa steie pe 5 m patrati timp de 7 minute ca sa faca poza asta au fost si platiti? Cat li sa dat?
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Vizitator · 09:02 19.01.2021
  @Unu Dacă Dv vi se pare foarte nimerită omagierea Zilei Naţionale a Culturii cu statui vivante într-o salină goală, e treaba Dv! Că salina e goală nu e vina decât a pandemiei, să fim bine înţeleşi, nu a conducerii salinei! Problema e la “proiectul cultural” . Dacă în salină erau vizitatori ca odinioară, era altceva, avea cine să îi vadă, dar aşa… Ştiţi cumva câţi vizitatori a avut salina vineri după-masa, că în poză nu sunt decât statuite alea vivante? Ca să vă şi răspund la dilema care văd că vă macină: masa rotunda putea fi organizată în mai multe locaţii. Una ar fi amfiteatrul salinei, cu oameni distantati conform reglementărilor actuale. Cât despre corectura Dv, dacă citiţi DEX ul veţi vedea că bust nu înseamnă doar cap şi gât.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Unu · 14:30 19.01.2021
  @Vizitator
  BUN ASA!!!
  Daca nu aveti rebdarea de a scrie "dumneavoastra" macar mai puneti acolo un "s" langa Dv ...ca sa lasati macar o falsa impresie ca sunteti un om cetit :D
  Iar intr un amfiteatru cu o scena de 10 metri patrati... sunt curios unde distantati oamenii si masa / mesele rotunde ?
  Referitor la bust :
  BUST, busturi, s. n. 1. Partea superioară a corpului omenesc (împreună cu capul). Le făgăduise însă că le va trimite fotografia bust. BASSARABESCU, V. 11. 2. Sculptură sau (impropriu) pictură, reprezentînd partea superioară a corpului omenesc (inclusiv capul), mai ales fără brațe. Dintre toate busturile care mai sînt în grădina Ateneului, numai bustul lui Eminescu îl face să se oprească în loc mai mult. SP. POPESCU, M. G. 68. Era aninat într-un cui bustul, în mărime naturală, al unui copil. EMINESCU, N. 38.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Unu · 14:35 19.01.2021
  Si ce vina am eu ca lumea denumeste o astfel de sculptura bust si nu cap ...???
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Unu · 14:51 19.01.2021
  @Una
  Dar de unde stiti ca au stat 7 minute si nu 5? Oare clase (scolarizare)...aveti ca si trenul...din moment ce unor actori amarati le spuneti ... Aia 4... si NU...Cei 4 sau Acei 4 ...?
  Daca intradevar sunteti curioasa cu cat a fost platit un amarat de actor , care actualmente este somer...puteti trimite un mail, la care cineva este obligat sa va raspunda, pe mailul oficial al salinei !!!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Unu · 14:56 19.01.2021
  @Una
  Am uitat de cei 4 care au trebuit sa Stea nu sa steie...
  Si cred ca nu li s a dat ci au fost platiti !!!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Una · 09:00 20.01.2021
  @Unu Cred ca tuesti actoru somer de aia raspunzi asa nervos de la inceput deci s-au dat bani pentru asta zine cati bani ai primit pentru alea 5 minute
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Vizitator · 10:18 20.01.2021
  @Unu Zi zău apoi du-te și mai citește
  http://brancusi.1dez.com/opere/Cap-de-copil.html
  https://vikart.ro/lot/varsta-inocentei/cap-de-copil/
 • Acest comentariu este nepublicat.
  je · 13:27 21.01.2021
  Halo. Nu va mai certati! Astazi este ziua imbratisarii
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator