fbpx

 
 
Scrie un comentariu

134045443 10216120470279624 7576762506665268178 o

Filmul ”Cardinalul”, cu actorul turdean Radu Botar în rol principal, interpretându-l pe episcopul catolic Iuliu Hossu, a ajuns pe platforma de filme online - Netflix. De fapt, filmul mai are încă un turdean în distribuție: actorul Radu Nechifor!

”În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele "relicve" ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul. Obiectivul torționarilor e simplu: directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. In fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți: episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.”, este subiectul filmului produs de Ager Film, cu suport CNC.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

Filmul a fost realizat de Ager Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar filmările au avut loc în Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana și alte locații, timp de 20 de zile.

Cardinalul Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, martir pentru credinţă, a fost beatificat de Papa Francisc la 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Proiecţia filmului în avanpremieră în oraşele din România a început în 9 noiembrie 2019. Avanpremiera şi gala de prezentare au avut loc la Cinema Victoria, în Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, actorul turdean Radu Botar a primit „Crucea Eparhială pentru laici”, o distincție a Bisericii Greco-Catolice. 

Interpretul rolului cardinalului Iuliu Hossu a primit distincția din mâna episcopului Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea Mare a românilor, „ca însemn al preţuirii activităţii şi al devotamentului faţă de Biserică.”

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate