fbpx

 
 
Scrie un comentariu

teatru program

Anul 2021 va aduce cu sine o mulțime de spectacole în premieră la Teatrul Național Aureliu Manea Turda. În funcție de evoluția națională a pandemiei, acestea se vor juca conform indicațiilor autorităților, dar sperăm și așteptăm cu drag reîntâlnirea cu publicul nostru căruia îi ducem dorul.

Odată cu pandemia, modul în care se desfășura pregătirea spectacolelor a trebuit să se schimbe. Am fost nevoiți să ne adaptăm, să concepem noi moduri de a funcționa, pentru a menține pe toată lumea în siguranță. Deoarece spectacolele cu un număr mare de actori nu sunt posibile momentan, ne-am schimbat puțin direcția spre piesele de teatru de tipul one-man/ one-woman show. Astfel, vă prezentăm două spectacole care vor avea premiera la începutul anului 2021.

„O cameră” – regia Luana Hagiu, cu: Grațiela Bădescu

„Pornit de la eseul ”O cameră doar a ei”, scris de Virginia Woolf, o figură marcantă a modernismului literar al secolului XX, prin spectacolul "O cameră" descoperim o altă față a societății și a literaturii. O față care ne arată, îmbinând umorul cu simplitatea, perspectiva feminină asupra femeilor din literatură. Fragmente dintr-un discurs din zilele noastre se împletesc cu o povestire a unor zile din secolul trecut, când, printre mese de prânz și pahare cu vin, Virginia Woolf însăși ne povestește procesul prin care scrie o prelegere numită ”femeile și ficțiunea”. Ea are o cameră doar a ei, unde nu o deranjează nimeni, și crede că asta le lipsește femeilor: camerele proprii. ”O cameră” ne vorbește despre importanța acestui spațiu separat, despre dificultățile și câștigurile femeilor, despre a aprecia puținul pe care îl ai atunci când alții nu au.” – Luana Hagiu, regizor.

„Electra” – regia Alexandru Teodorescu, cu: Alexandra Dușa

„Nu există mituri expirate, la fel cum nu există basme expirate. Freud afirmă că poveștile sunt o formă de memorie colectivă. Este, credem, de datoria teatrului să ne aducă aminte, fiindcă teatrul nu este doar un mod de a privi spre reformă, ci și spre trecut. Este, poate, paradoxal să privim spre memorie prin intermediul unei arte atât de efemere și, se pare, astăzi, fragile.

Spectacolul „Electra” nu urmărește să arate că mitul este încă viu. Spectacolul urmărește să arate că noi nu putem fără mit, că el este o parte din fiecare dintre noi. Cu toții, cel puțin o dată în viață, ne aflăm la granița dintre lumină și întuneric, și este alegerea noastră dacă optăm pentru lumină sau întuneric. Ne place să credem despre noi că vom merge întotdeauna spre lumină fiindcă avem nevoie să credem că suntem oameni buni. Totuși, uneori ambele variante sunt la fel de etice, de corecte, de morale. Acest spectacol este despre un astfel de moment.

Se spune că cei mai cruzi dintre noi sunt copiii, fiindcă ei nu au învățat încă să fie empatici. Pentru ei moralitatea este un concept străin. Credem, însă, că fiecare dintre noi rămâne undeva un copil. Fiecare dintre noi are deci, în interiorul său, un mare sâmbure de cruzime. Rămâne la dispoziția sorții să-l scoată sau nu la iveală.” – Alexandru Teodorescu, regizor

Sperăm să vă putem invita cât mai curând să urmăriți noile spectacole pe care echipa noastră le pregătește. Așteptăm cu drag reîntalnirea cu publicul de care ne este tare dor! Până atunci, vă dorim multă sănătate și sărbători fericite!

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate