fbpx
Scrie un comentariu

petitie muzeu

O petiție online a fost lansată cu solicitarea de revenire asupra deciziei de demitere a directorului Muzeului de Istorie Turda, Mariana Andone Rotaru, reproșându-se că s-a făcut ”înainte de expirarea mandatului și în lipsa unei evaluări”, considerându-se că ”este incorectă și inacceptabilă”, mai ales că ar fi vorba despre o ”demitere subită și nemotivată”.

”Domnule primar,

Demiterea doamnei Mariana Andone Rotaru din funcția de director al Muzeului de Istorie înainte de expirarea mandatului și în lipsa unei evaluări este incorectă și inacceptabilă. Sub coordonarea doamnei Andone muzeul din Turda a progresat vizibil: au fost organizate expozitii si evenimente academice de înaltă calitate științifică și muzeografică, a fost organizată și extinsă expoziția de bază a muzeului, a fost inaugurat atractivul magazin de suveniruri (înaintea multor muzee mari din țară), au fost redactate și câștigate proiecte culturale și de cercetare, s-au derulat numeroase ateliere de pedagogie muzeală, evenimente de reconstituire istorică și de promovare a sitului arheologic ”Castrul legiunii V Macedonica”. Realizările doamnei Andone la conducerea instituției sunt extrem de apreciate de către colegii săi de breaslă din întreaga țară (și din străinătate), de către vizitatorii și prietenii muzeului, de către cercetători și artizanii parteneri ai magazinului de suveniruri, cu siguranță de către noi, semnatarii acestei scrisori.

Suntem neplăcut surprinși de demiterea subită și nemotivată a doamnei Andone și condamnăm acest gest. Sperăm să realizați o evaluare corectă, care să țină seama de aprecierea noastră pentru Mariana Andone Rotaru și realizările sale manageriale în fruntea Muzeului de Istorie din Turda, și să reveniți asupra deciziei luate.”, este mesajul petiției lansate online, prin intermediul portalului petitieonline.com.

Petiția a fost lansată de Dr. Ana-Maria Gruia, istoric, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Până în acest moment, petiția a fost semnată de 183 de persoane, însă doar 18 sunt din Turda.

”Aceștia sunt 65 de muzeografi, restauratori și conservatori din muzee din România și din străinătate (inclusiv de la muzeul din Turda), printre care am numărat deocamdată opt manageri și directori de muzee (unii nu își precizează funcția, puteți să îi verificați pe net). Sunt 20 de cercetători de la institute, 10 cadre didactice universitare din țară și străinătate printre care un academician și președintele Comisiei Naționale de Arheologie. Sunt de asemnea zece oameni de cultură, 10 profesori (printre care și inspectorul școlar istorie ISJCluj), studenți, masterazi, doctoranzi, artiști și nu în ultimul rând vizitatori”, a precizat Irina Nemeti.

Citește și:

Directorul Muzeului Turda a fost schimbat!

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator