fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

83999152 2808592592495349 923582586146521088 n

Joi, 6 februarie 2020, va avea loc de la ora 17.30 vernisajul primei expoziţii personale a tânărului grafician turdean Theodor Romilă. Evenimentul va avea loc la Galeria de Artă “Valer Suciu” din Turda şi îl are ca invitat special pe conf. univ.dr. Claudiu Cândea, profesorul artistului plastic turdean la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, unde Theodor este student în anul II la secţia de grafică.

Deşi foarte tânăr, Theodor Romilă se anunţă prin talentul dovedit drept unul dintre graficienii foarte buni nu doar din zona noastră, ci din ţară. Provenit dintr-o familie în care tatăl este artist fotograf (Marius, aşteptăm o expoziţie personală şi din partea ta!), Theodor a fost preocupat de mic de artele vizuale. A fost unul din elevii foarte buni la învăţătură la Şcoala Gimnazială „Ioan Opriş” din municipiul Turda, unde a început să se remarce şi în activităţile extraşcolare dedicate artei. În clasa a VII-a s-a numărat în anul 2013 printre câştigătorii secţiunii „Sunet şi Culoare” destinată elevilor de gimnaziu din cadrul Proiectului Interdisciplinar Regional W. A. Mozart (Ediţia a V-a). De asemenea, în anul şcolar 2015-2016 i s-a decernat  Premiul I la Concursul Naţional “Frumuseţea satului românesc văzută prin ochii copiilor”.

Până acum Theodor Romilă a expus doar în expoziţii colective organizate de către facultate sau de către Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj, pe care a absolvit-o. A participat la expoziţiile colective organizate de Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj la: Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea (Iunie-Septembrie 2017, cu lucrări realizate în Iulie 2016 în „Tabeăra de arte vizuale Dej”), în Foaierul Consiliului Judeţean Cluj (în a doua parte a lunii Iulie 2019, la expoziţia „Piatră de Cluj” conţinând lucrările realizate în a X-a ediţie a taberei de creaţie intitulată “Piatră de Cluj”), la Galeria de Artă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare (21 septembrie, expoziţia de prezentare a judeţului Cluj, „Artă á la Cluj”), la Galeria de Artă „Köntés” din Sfântu Gheorghe (11- 20 octombrie 2018, expoziţia de prezentare a judeţului Cluj, „Artă á la Cluj”, organizată sub egida „Centenar România” şi cu ocazia manifestărilor legate de împlinirea semicentenarului Şcolii de Arte Sfântu Gheorghe), etc. 

Theodor Romilă este un grafician suprarealist format la şcoala renumită la nivel international a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Ce este arta suprarealista? Salvador Dali spunea că este “aducerea visului în realitatea imediată fără a trece nimic prin cenzura conştiinţei”. Graficianul turdean transpune pe hârtie stări profunde declanșate de întâlnirile cu muzele sau modelele sale, lucrările sale evidenţiindu-se prin elemente de amănunt fantastice. Prin lucrările realizate până acum se dovedeşte un portretist redutabil, nu o dată întrebându-mă cât timp i-a luat pentru realizarea lucrării pe care o priveam şi câte mii de fire are desenate în barbă cel portretizat. Ca orice grafician lucrează şi pare că simte în contrast absolut de alb și negru, ca şi graficienii pur-sânge. Tehnica preferată este carbune pe hârtie. Theodor Romilă se dovedeşte a fi deja o personalitate artistică impunătoare prin umanismul generos al atitudinii față de lumea adusă pe pânză, faţă de personajele imortalizate, un maestru al portretului aflat la granița între suprarealismul autentic și reflectarea în realitate a unor imagini introspective aproape fotografic. 

În arhitectura expoziției din 6 Februarie de la Galeria turdeană participanţii vor descoperi între altele o lucrare atipică de grafică, de mari dimensiuni. Proiectul reunește portrete realizate de-a lungul timpului, dar și o serie de lucrări aflate la prima vizionare. O expoziţie merită văzută, mai ales pentru privitori, dar şi pentru încurajarea artistului la început de drum. 

82866832 2617028725287276 1397991213235175424 o

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator