fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

84435315 204489764284537 2868874309315592192 n

Commedia dell’arte inseamna conform traducerii originale comedia artistilor, fiind o forma a teatrului de improvizatie, ale carei origini se gasesc in Italia secolului al XVI-lea, care a ajuns la un anumit apogeu al popularitatii sala un secol mai tarziu, fiind practicata pana in ziua de astazi.

Spectacolele perioadei de inceput erau majoritatea lipsite de text, bazandu-se mai mult pe arta actorului decat a autorului, se desfasurau in aer liber si cu putine decoruri. Primul document referitor la o reprezentatie a Commediei dell’arte apare in anul 1565 pastrat in dialogurile lui Massimo Trojano, pentru ca apoi, in anul 1750 Carlo Goldoni sa scrie la Venetia piesa ”Teatrul comic”. Venetia, acest oras miracol inaltat din ape, sprijinindu-se pe ape, era pe atunci in epoca de amurg a barocului, orasul teatrului si a muzicii. Si cum altfel puteau juca actorii aici, decat cu minunatele ,,maschere” adica masti, cele albe pentru personaje feminine si cele mai intunecate pentru personaje masculine, inlesnind intelegerea piesei, scotand la iveala o stare sufleteasca si amplificand prin forma lor vocea actorului.

Dar Commedia dell’arte nu se joaca doar pe scena, o regasim in fiecare zi printre noi, imbracata intr-o haina mereu noua si avand aceleasi personaje, pentru ca dincolo de mastile noastre, ne aflam noi insine cu povestile noastre de viata, cu tristetile, cu zbuciumul si durerile sufletelor noastre. Si atunci ce ne ramane de facut? Ne ramane sa purificam si sa innobilam sufletele noastre prin arta. John Cheever spunea ca ,,Arta este triumful asupra haosului” si putem completa ca arta sub toate formele ei de exprimare este oglinda sufletului si zborul senin al gandurilor. 

Pornind de la aceste idei, va invitam la o veritabila incursiune in lumea artei plastice si a artei fotografice, va invitam la o expozitie de arta care trece prin suflet, acel suflet care este prelungirea unei aripi de inger ce are curaj sa zboare. In acest ”Tan-dem” alaturi de mama: Rodica Lupan, care ne propune o noua si sensibila abordare in ulei pe panza a personajelor pitoresti din Commedia dell’arte, fiica dansei: Ioana, ne transpune in lumea magica a teatrului intr-un mod original si plin de farmec cum numai ea stie sa il ”vada” prin intermediul aparatului de fotografiat. Cu ajutorul creatiilor celor doua artiste amatoare vom intra in lumea fascinanta a scenei si apoi vom calatori inapoi catre fiinta noastra launtrica, un mod de constientizare a importantei cosmicului asupra fizicului si psihicului, un mod de a rescrie paginile inchise ale subconstientului. Vom intalni o impresionanta forta creatoare, o permanenta pendulare intre real si imaginar, intre iubirea si bunatatea unui personaj si asprimea nefireasca a altuia, acestea fiind expresiile emotiilor, a urcusurilor si coborasurilor atemporale. Contemplarea lucrarilor artistelor reprezinta o invitatie precum si o regasire, o cautare si o provocare, un sens nou pe care cu pretiozitati rafinate au reusit sa le expuna pe simeze. 

”Inainte de a incepe un portret, uita-te bine... Sunt maini care nu seamana cu figura. Sunt maini care gandesc; maini bune, iubitoare, care parca mangaie lucrurile pe care le ating si maini rautacioase care privesc lumea cu necaz. Am vazut maini foarte triste la un actor care nu juca decat roluri comice... Mainile nu puteau minti. Pentru mine gura... priveste mai expresiv decat ochii. Ochii sunt usor de facut, privirea e mai greu.” spunea Nicolae Grigorescu. 

Astfel ca in spusele pictorului nostru, va propunem dragi iubitori de arta sa simtiti si sa priviti, sa descoperiti tainele expuse de artistele amatoare Rodica Lupan si Ioana Colcer.

Culoare si mister, emotie si creatie artistica, toate ingemanate in 14 lucrari care se vor dezvalui pentru dumneavoastra in data de 7 februarie 2020, de la ora 18 la Palatul Cultural ,,Ionel Floasiu” Campia Turzii in Holul de intrare spre Biblioteca. 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator