fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

fanfara Turda

Sala mare a Primăriei Municipiului Turda a fost arhiplină, ieri, 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naţionale, cu ocazia  inaugurării claselor de iniţiere în fanfară ale Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”.

Iar evenimentul nu a fost unul oarecare, ci însoţit de o expoziţie de pictură şi un reuşit spectacol literar-artistic, dedicat memoriei Poetului Nepereche, Mihai Eminescu, susţinut de gazdele turdene şi de experţi şi cursanţi din cadrul Şcolii de Arte Cluj. 

Prezentatorul spectacolului, redactorul Alin Pop – de la Radio Cluj, totodată absolvent, cu ceva ani în urmă, al Şcolii de Arte Cluj - a arătat, în deschidere, că evenimentul încununează o lungă colaborare între cele două instituţii – Şcoala de Arte Cluj şi Casa Municipală de Cultură Turda – pentru a înfiinţa această clasă mult-visată şi pentru a reînvia mişcarea de fanfară din municipiul Turda, activitate de mare tradiţie locală.

Spectacolul a debutat cu recitalul tinerilor artişti din Grupul vocal-instrumental al Asociației „Turda Tin”, coordonat de părintele Sebastian Zăhan, prin momente de muzică şi poezie din creaţia eminesciană, acompaniaţi de prof. Ştefan Ioanovici (vioară) şi Elena Lungu (pian). Astfel, publicul a plutit minute în şir pe valurile nostalgiei provocate de versurile eminesciene – şi de piesele muzicale inspirate de acestea - de la „Luceafărul” la „Ce te legeni” sau de la „Rugăciune” la „Atât de fragedă”. A urmat  Corul “Armonia” al Casei de Cultură Turda – dirijat de acelaşi neobosit Sebastian Zăhan, cu piesele “Pe lângă plopii fără soț”;  “O, rămâi”;  “Mai am un singur dor”, la interpretarea cărora li s-a adăugat, cu entuziasm şi sala. A venit, curând, momentul intrării în scenă a reprezentanţilor Şcolii de Arte Cluj, prin momentele de pian ale cursanţilor clasei d-nei expert Olga Bordas: Irina Gorgan – “Comptime d’un autre ete” (Yann Tiersen), Carmen Petroff -  “Für Elise” (Ludwig van Beethoven), Petra Damşa -  “Romanţă fără cuvinte”  (Carl Filtsch). 

A urmat splendida evoluţie a Mariei Luissa Maino – de la clasa de canto clasic Tamara Prădan - cu “Lascia chio pianga”  (Georg Friedrich Händel), acompaniată la pian de către expert Olga Bordas. Iar momentele de muzică clasică ale Şcolii de Arte Cluj s-au încheiat cu recitalul de vioară şi pian al experţilor Diana Creţu (vioară) şi Olga Bordas (pian), care au interpretat “Balada” (Ciprian Porumbescu), “Mai am un singur dor”  (Guilelm Şorban) şi spectaculoasa  “Hora Staccato”  (Grigoraş Dinicu) - ridicând, efectiv, sala în picioare!

În continuare, în cea de-a doua parte a evenimentului – care a precedat înmânarea legitimaţiilor pentru noii cursanţi ai cursului de iniţiere fanfară şi a înmânării diplomelor de absolvire pentru absolvenţii cursurilor de Arte vizuale ale secţiilor Turda şi Câmpia Turzii – managerul Vasile Corpodean a rostit cuvinte legate de noua întreprindere a Şcolii de Arte Cluj, prezentântându-l şi pe expertul Sorin Tanţa, cel care-i va iniţia pe cursanţii turdeni în tainele muzicii de fanfară:

Mă bucur că în această seară suntem împreună, de Ziua Culturii Naţionale şi cu prilejul împlinirii a 65 de ani de existenţă a Şcolii de Arte. După mai multe încercări, ne aflăm în faţa inaugurării secţiei de fanfară. Nu va fi uşor pentru cei ce vor urma cursul, dar peste trei ani vor deveni  suflători şi membri ai orchestrei, aşa că aceştia au nevoie de încurajări”!

Apoi, i-a cedat microfonul d-nei Ana Sevan – directorul Casei Municipale de Cultură Turda – care a declarat, printre altele:

De 170 de ani, noi, românii, tot repetăm creaţia lui Eminescu şi în această seară s-au auzit din nou, frumos, versurile eminesciene rostite de copiii din Turda. Nu ştiu dacă fanfara noastră va exista peste zece ani, dar dacă acest lucru se va întâmpla – atunci efortul nostru nu va fi în zadar. Vă mulţumesc pentru că ne-aţi susţinut şi ne susţineţi, acum când creionăm un început al fanfarei noastre, a tuturor turdenilor”.

A încheiat momentul speech-urilor primarul municipiului, Cristian Matei, subliniind bucuria de a fi prezent la eveniment – dar şi de a fi dezvelit, înainte de acţiunea Şcolii de Arte Cluj placa Teatrului “Aureliu Manea” din Turda, decretat “Naţional”, printr-o hotărâre a Ministerului Culturii: “Această fanfară care s-a inaugurat astăzi a fost împlinirea unei vechi dorinţe de-a mea, pe care i-am împărtăşit-o d-nei Ana Sevan, şi mă bucur că s-a realizat, astfel că sunt  alături de dumneavoastră în această seară minunată.

În concluzie, le mulţumesc tuturor artiştilor care au evoluat pe scenă!” Iar pentru a ilustra concludent acest început de fanfară la Turda,  a urmat interpretarea piesei  "Amazing Grace", de către un cvartet de alămuri compus din cursanţii secţiei: Rad Paul (trompetă), Rad Diana (fligorn), Tritean Aron (basfrigorn)  și  Rad George (tubă), dirijaţi de coordonatorul Sorin Tanța.

Un alt moment, impresionant, a fost şi cel al cursantei Rad Diana – care a interpretat, vocal, cu o notă de virtuozitate, romanţa “Sara pe deal”, pe versuri de Mihai Eminescu. Iar punctul final al sărbătorii de la Turda a reprezentat prezentarea expoziţiei absolvenţilor şi înmâmarea de diplome de absolvire cursanților secțiilor de Arte vizuale Turda și Câmpia Turzii, făcute de expert Felicia Răcean, coordonatorul acestora.

Aşa cum azi am aflat de schimbarea titulaturii teatrului nostru în “Naţional”, tot astăzi e prima dată când înmânăm diploma de absolvire cursanţilor secţiilor de Arte vizuale. Bucuria e de partea noastră, aceea să le acordăm diploma celor care au absolvit cei trei ani. Îi felicit din suflet pentru performanţa lor şi-i felicit şi pe părinţii care au adoptat această formă elegantă de educaţie prin artă a copiilor lor”, a mărturisit aceasta, emoţionată.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator