fbpx

Adrian Mischian PMP Campia Turzii

Adrian Mischian PMP Campia TUrzii

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Avram Gal

1 Comentariu

dieta turda

Libertatea religioasă a fost proclamată, pentru prima dată, la Turda, în ianuarie 1568. ”Libertatea religioasă a fost acceptată pentru prima dată în lume, la Turda în 1568, cu 2 secole înaintea Revoluţiei franceze, în timp ce în unele ţări din Europa Inchiziţia încă mai ardea oameni pe rug pentru credinţa lor”, spune Dana Deac, care consideră că în Evul Mediu Turda a avut un rol important la nivel european.

”Religia Unitarieană a luat fiinţă în ianuarie 1568 când pentru prima dată în lume la Dieta de la Turda s-a proclamat şi s-a legiferat libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase. Acest eveniment a fost legat de numele lui Ioan Sigismund (primul principe al Transilvaniei) şi David Francisc-Ferenc, întemeietorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene. (...) Între 6-13 ianuarie 1568, pentru prima dată în lume, Dieta de la Turda a proclamat libertatea şi toleranţa religioasă pentru toţi credincioşii. Edictul de la Turda a recunoscut caracterul confesional mixt al regiunii şi aceasta într-o perioadă în care celelalte zone ale Europei ardeau în flacăra războaielor religioase. Potrivit acestui Edict 4 biserici au fost recunoscute oficial: romano-catolică, reformat-calvină, luterană şi unitariană. Biserica ortodoxă de care aparţineau majoritatea românilor a fost doar tolerată.

Semnificaţia acestei decizii a fost faptul că apartenenţa religioasă a devenit aproape identică cu apartenenţa etnică şi culturală. Bisericile au devenit instituţii naţionale, etnice, susţinătoare ale consolidării culturii naţionale, iar orice atac împotriva vreunei biserici era calificat ca un atac împotriva unei etnii anume. "În orice loc preoţii pot predica şi explica Evangelia, fiecare după înţelegerea lui şi dacă le place membrilor congregaţiei este bine, dar dacă nu, pot alege un alt predicator care să le satisfacă cerinţele religioase şi care să le placă credincioşilor. De aceea nici unul dintre superintendenţi (episcopi etc.) nu are voie să facă abuz de preoţi, să îi pedepsească din cauza credinţei lor, să îi mute dintr-un loc în altul din cauza vorbelor, pentru că credinţa este darul lui Dumnezeu, care vine din auz şi auzul vine de la vorbele lui Dumnezeu". Francisc David a susţinut că munca reformatoare, de înnoire, trebuie să continue. "Toţi aceia care au fost iluminaţi de Spiritul lui Dumnezeu -spunea- nu pot asupri adevărul şi să rămână în tăcere".”, a scris Dana Deac în volumul intitulat ”Turda, oraşul care nu vrea să moară”, Ed. JRC, 2003. pag. 47.

Chiar dacă edictul de la Turda (completat cu edictul de la Târgu Mureș, după 3 ani) avea în vizor doar religiile etnicilor maghiari, secui și sași, religia populației române fiind doar ”tolerată”, momentul este unul extrem de important la nivel mondial, pentru că promova libertatea gândurilor și a credințelor acum mai bine de 4 secole. Adică, un concept care nu este pe deplin înțeles nici măcar în prezent, în ciuda promovării democrației între popoare.

Anul trecut, la împlinirea a 450 de ani de la proclamarea Edictului, episcopii bisericilor tradiționale maghiare din Transilvania au elaborat un document prin care cer parlamentelor României și Ungariei, precum și Parlamentului European ca data de 13 ianuarie să fie marcată drept „Ziua Libertății Religioase”.

„Noi, conducătorii cultelor evanghelice-luterane săsești și maghiare, reformate și unitariene din Transilvania, propunem ca Parlamentul României să adopte o Rezoluție Solemnă privind însemnătatea istorică a Edictului de la Turda emis de către Dieta Transilvaniei în anul 1568. Întrucât Edictul de acum 450 de ani exprimă năzuința spre pacea interconfesională, iar conviețuirea națiunilor coexistente din Transilvania (?! s.n.) este o realitate istorică importantă, solicităm Parlamentului României să declare Edictul de la Turda ca fiind o valoare socială și spirituală de importanță fundamentală, și să statueze data de 13 ianuarie ca Zi a Libertății Religioase. Solicitarea este adresată și Parlamentului Ungariei și Parlamentului European”, se preciza în adresă.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    szabo laszlo · 22:44 12.01.2020
    Libertatea religioasa in lume a fost proclamat prima oara in 1517 la 31 octombrie de catre Luther Marton in localitatea Wittenberg .
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate