Scrie un comentariu

teatru ziua3

Festivalul Internațional de Teatru (FIT) Turda este în plină desfășurare! Ediția din acest an este una spectaculoasă, cu o multitudine de spectacole în mai multe locații din municipiu. După primele două zile de reprezentații, se poate spune că ediția din acest an poate reprezenta piatra de temelie pentru construcția unui eveniment cultural de excepție.

 

Directorul Cătălin Grigoraș, care a venit de la Sibiu la Turda, spune că deși festivalul este într-o perioadă firească de tatonare, are ”ingredientele” necesare pentru a fi un festival reușit.

„A doua ediție a festivalului în mai puțin de un an. Nu e ușor! Avem o echipă tânără și talentată mă refer la compartimentul artistic, avem o echipă tehnică cu experiență și dragoste de teatru ceea ce greu mai găsești prin teatre în ziua de azi. Toate acestea sunt ingrediente pentru un festival reușit. 

Încă suntem într-o perioadă de tatonare, o perioadă de acomodare a orașului cu ce înseamnă un mare festival de teatru, o perioadă de acomodare a României cu ce se petrece la Turda. 

În acest an festivalul s-a mutat în luna iulie o lună ce permite o mai bună dezvoltare a zonei de teatru neconvențional în spații outdoor. Orașul trebuie mobilat cu evenimente culturale majore, cu spectacole ce pot deveni pol de atracție turistică. Festivalul International de Teatru trebuie să se comporte ca un pilon ce poate croșeta în jurul său energii creatoare și poate genera dezvoltarea comunității turdene.” a spus managerul teatrului Cătălin Grigoraș.

10 zile de evenimente, cu 85 de spectacole, în 10 locații indoor și outdoor, sala mare a teatrului, sala studio care a fost inaugurată cu această ocazie, fabrica de bere, pietonala, curtea teatrului și a muzeului, Salina Turda etc, sunt ingredientele ediției din acest an. Pe lângă spectacolele de teatru indoor, vor fi foarte multe reprezentații outdoor, acrobații, magie și clownerie. La această secțiune sunt invitați din Spania, Italia, Portugalia, Canada etc. 

Trupele de teatru care vor urca pe scena turdeană sunt din toate colțurile țării și reprezintă atât teatrele de stat de mare valoare națională, cât și trupe independente și artiști remarcați datorită talentului pe care îl au. Amintim Teatrul Nottara Bucuresti care va și deschide festivalul, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Regina Maria Oradea,  Teatrul Dramatic Elvira Godeanu Târgu Jiu, Teatrul Fani Tardini Galați și multe altele. Marii actori ai scenei românești care ne vor bucura sunt Catrinel Dumitrescu, Constantin Cotimanis, Tania Popa și Cristi Iacob, Marius Bodochi și Anca Sigartău.

Vor fi multe evenimente și la scenă deschisă pe pietonala orașului, concerte de jazz, Qvatertul Alterquator, Radu Nechifor & friends, musical-uri și multe multe surprize.

Să nu uităm de secțiunea Universități a festivalului, unde facultățile de teatru din țară s-au înscris pentru a concura pentru premiul „Cel mai bun spectacol”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai bună actriță”.

Citește și:

Programul Festivalului Internațional de Teatru Turda 2018

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator