Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

Patronul spiritual al Turzii omagiat prin istorie, muzică și artă (VIDEO/GALERIE FOTO)

kaufland 650x100 22.12

Timp de două zile, primăria Turda, Casa de Cultură și Societatea Asociaţia Rei Culturae Fautores, au organizat manifestări dedicate patronului spiritual al orașului, SF. Gheorghe.

Joi, 20 aprilie 2017, sala mare a Primăriei a găzduit evenimentul intitulat “ Pentru minte, inimă și literatură”. Evenimentul a cuprins lansare de care, recital muzical si expoziție de pictura.

Lansarea şi recenzie de carte Mariana Popa , Vera Ieremias, Doru Munteanu, Campanie pentru lectură- Biblioteca Teodor Murășanu, Recital clasic Angela Albu-pian şi soprana Daniela Păcurar, Expoziţie de Pictură –Societatea Culturală Filarmonia Turda , Primul salon internaţional de mail-art Turda 2017

Tot joi începând cu orele 17.00, la Catedrala Ortodoxă Turda, ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat un TE DEUM.

Vineri, 21 aprilie, manifestările au continuat în Sala Mare a Primăriei cu conferința: “942 de ani de la atestarea documentară a municipiului Turda”.

Programul a inclus o dezbatere pe tema istoriei, religiei, patrimoniului local,

recenzie de carte “Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Turda “, un recital artistic –Dumitru Fărcaș, Ioan Dănuț Zăhan, programul cultural fiind completat de grupurile folclorice Comori Ardelene și Crăițele.

Reamintim că, în anul 2005, „Rei Culturae Fautores” a făcut demersurile necesare pentru ca Turda să aibă un Patron Spiritual. După diverse adrese trimise mai multor instituţii şi parohii din oraş, Asociaţia turdeană a primit răspuns inclusiv de la cel care a fost ÎPS Bartolomeu Anania, adresă prin care oferea binecuvântarea arhierească din partea ÎPS şi a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului Feleacului şi Clujului pentru ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul spiritual al municipiului Turda.

Ulterior printr-o hotărâre de consiliu s-a stabilit și baza legală prin care SF. Gheorghe să devină patronul spiritual al orașului de pe Arieș, celebrat de 12 ani încoace. 


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Joi, 24 mai, ora 18.00:

Handbal, Liga Națională. Potaissa Turda - CSM București.

Sâmbătă, 26 mai, ora 18.00:

Fotbal. Olimpia Gherla - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...