m install
petlinii
nello construct

AM VERIFICAT: Beneficiază sau nu locuitorii din Turda și Câmpia Turzii de reducerea vârstei standard de pensionare?!

zamblau eugen
floris

În 8 septembrie 2020, deputatul PNL Cristina Burciu a anunțat că ”locuitorii din zona Turda-Câmpia Turzii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani”.

”Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi o propunere legislativă pentru modificarea art. 65, alin.(5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În urma unui amendament pe care l-am depus și susținut în Comisia pentru muncă și protecție socială, sunt foarte bucuroasă să vă anunț”, anunța la acea vreme deputatul Cristina Burciu.

Citește și:

Cristina Burciu: Locuitorii din zona Turda-Câmpia Turzii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani

În urma mai multor sesizări din partea cititorilor, privind faptul că nu au regăsit această mențiune în legea adoptată, am verificat traseul propunerii legislative care modifica articolul menționat, în sensul introducerii și altor localități, în care locuitorii puteau beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, pe motivația locuirii într-un oraș poluat (în special pe vremea comunistă, când aici funcționau Uzilele Chimice, Cimentul, 9 Mai/Casirom etc).

Verificările TurdaNews au vizat parcursul legislativ sesizat de cititori, care spuneau că prevederea respectivă nu ar include Turda și Câmpia Turzii.

Astfel, în 14 august 2020, proiectul de lege a fost discutat în Comisia pentru muncă și protecție socială.

”În data de 14 august 2020, începând cu ora 13.00, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi-a desfăşurat lucrările în şedinţă online, având pe ordinea de zi proiectul de Lege pentru modificarea art.65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – PLx 332/2017. Şedinţa online a comisiei a fost organizată şi condusă de către domnul deputat Adrian Solomon, preşedintele comisiei. La dezbateri a participat în calitate de invitat, domnul Tudor Polak, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale În cadrul dezbaterilor, membrii comisiei au analizat amendamentele formulate şi au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Acestea se regăsesc în raportul suplimentar al comisiei.”

Din raportul suplimentar întocmit de Comisia menționată și transmis Camerei Deputaților, în 18 august 2020, nu reiese că au fost incluse localitățile Turda și Câmpia Turzii! Raportul suplimentar poate fi citit integral AICI. Surpriza este că nici din procesul verbal al ședințelor Comisiei și nici din raportul suplimentar, nu rezultă că deputatul Cristina Burciu ar fi susținut vreun amendament sau ar fi fost inițiatoarea vreunui amendament, care ulterior să fie inclus în proiectul de lege! Printre parlamentarii care au susținut amendamentul de extindere a localităților beneficiare se numără deputaţii Florin Claudiu Roman, Angelica Fădor, Mihăiţă Găină, Alfred Robert Simonis, Eugen Neaţă şi Adrian Solomon. Cristina Burciu nu este menționată, iar Turda și Câmpia Turzii nu se regăsesc printre localitățile beneficiare!

La ședința Camerei Deputaților din 19 august 2020, proiectul de lege a fost adoptat. Conform stenogramei ședinței, Cristina Burciu nu se regăsește printre deputații care ar fi avut vreo mențiune pe seama acestei legi (stenograma poate fi consultată AICI). 

În forma adoptată de Camera Deputaților în 19 august 2020 și transmisă spre promulgare (în 24 august 2020), localitățile Turda și Câmpia Turzii nu sunt menționate! Forma proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților o puteți consulta AICI.

Legea a fost promulgată de președintele României, în 10 septembrie 2020 și a devenit Legea 201/2020.

De unde vine confuzia?

Confuzia pe acest subiect vine tocmai din faptul că președintele României a promulgat, în 10 septembrie 2020, o modificare a ACELUIAȘI articol, în sensul introducerii unor localități, dar care viza UN ALT TRASEU LEGISLATIV, respectiv cel expus mai sus.

Modificarea articolului din Legea 263/2010, care include Turda și Câmpia Turzii (plus zona situată pe o rază de maxim 8 kilometri), a fost adoptat de Camera Deputaților în 8 septembrie 2020. Forma votată de Camera Deputaților, ca for decizional, o puteți consulta AICI.

Conform derulării legislative, proiectul adoptat a fost transmis președintelui Klaus Iohannis, spre promulgare, în 14 septembrie 2020 (deci, fără nicio legătură cu legea promulgată în 10 septembrie 2020). De regulă, până la promulgare, durează în jur de 2 săptămâni.

În ceea ce privește paternitatea, trebuie menționat și faptul că proiectul de lege are la bază o inițiativă a deputatului Cornel Itu și a senatorului Alexandru Cordoș (parlamentari PSD în mandatul 2012-2016), fiind inițial adoptată de Senat în 22 decembrie 2016, însă doar cu mențiunea localității Câmpia Turzii și a zonei aferente pe o rază de 8 kilometri. Ulterior, proiectul de lege a fost transmis către Camera Deputaților, fiind adoptat cu mențiunea ambelor localități, în 8 septembrie 2020.

Citește și:

Un proiect PSD avantajează peste 100.000 de cetățeni ai Județului Cluj

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: