fbpx

ezgif.com optimize 3

12 Comentarii

În 8 septembrie 2020, deputatul PNL Cristina Burciu a anunțat că ”locuitorii din zona Turda-Câmpia Turzii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani”.

”Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi o propunere legislativă pentru modificarea art. 65, alin.(5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În urma unui amendament pe care l-am depus și susținut în Comisia pentru muncă și protecție socială, sunt foarte bucuroasă să vă anunț”, anunța la acea vreme deputatul Cristina Burciu.

Citește și:

Cristina Burciu: Locuitorii din zona Turda-Câmpia Turzii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani

În urma mai multor sesizări din partea cititorilor, privind faptul că nu au regăsit această mențiune în legea adoptată, am verificat traseul propunerii legislative care modifica articolul menționat, în sensul introducerii și altor localități, în care locuitorii puteau beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, pe motivația locuirii într-un oraș poluat (în special pe vremea comunistă, când aici funcționau Uzilele Chimice, Cimentul, 9 Mai/Casirom etc).

Verificările TurdaNews au vizat parcursul legislativ sesizat de cititori, care spuneau că prevederea respectivă nu ar include Turda și Câmpia Turzii.

Astfel, în 14 august 2020, proiectul de lege a fost discutat în Comisia pentru muncă și protecție socială.

”În data de 14 august 2020, începând cu ora 13.00, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi-a desfăşurat lucrările în şedinţă online, având pe ordinea de zi proiectul de Lege pentru modificarea art.65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice - PLx 332/2017. Şedinţa online a comisiei a fost organizată şi condusă de către domnul deputat Adrian Solomon, preşedintele comisiei. La dezbateri a participat în calitate de invitat, domnul Tudor Polak, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale În cadrul dezbaterilor, membrii comisiei au analizat amendamentele formulate şi au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Acestea se regăsesc în raportul suplimentar al comisiei.”

Din raportul suplimentar întocmit de Comisia menționată și transmis Camerei Deputaților, în 18 august 2020, nu reiese că au fost incluse localitățile Turda și Câmpia Turzii! Raportul suplimentar poate fi citit integral AICI. Surpriza este că nici din procesul verbal al ședințelor Comisiei și nici din raportul suplimentar, nu rezultă că deputatul Cristina Burciu ar fi susținut vreun amendament sau ar fi fost inițiatoarea vreunui amendament, care ulterior să fie inclus în proiectul de lege! Printre parlamentarii care au susținut amendamentul de extindere a localităților beneficiare se numără deputaţii Florin Claudiu Roman, Angelica Fădor, Mihăiţă Găină, Alfred Robert Simonis, Eugen Neaţă şi Adrian Solomon. Cristina Burciu nu este menționată, iar Turda și Câmpia Turzii nu se regăsesc printre localitățile beneficiare!

La ședința Camerei Deputaților din 19 august 2020, proiectul de lege a fost adoptat. Conform stenogramei ședinței, Cristina Burciu nu se regăsește printre deputații care ar fi avut vreo mențiune pe seama acestei legi (stenograma poate fi consultată AICI). 

În forma adoptată de Camera Deputaților în 19 august 2020 și transmisă spre promulgare (în 24 august 2020), localitățile Turda și Câmpia Turzii nu sunt menționate! Forma proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților o puteți consulta AICI.

Legea a fost promulgată de președintele României, în 10 septembrie 2020 și a devenit Legea 201/2020.

De unde vine confuzia?

Confuzia pe acest subiect vine tocmai din faptul că președintele României a promulgat, în 10 septembrie 2020, o modificare a ACELUIAȘI articol, în sensul introducerii unor localități, dar care viza UN ALT TRASEU LEGISLATIV, respectiv cel expus mai sus.

Modificarea articolului din Legea 263/2010, care include Turda și Câmpia Turzii (plus zona situată pe o rază de maxim 8 kilometri), a fost adoptat de Camera Deputaților în 8 septembrie 2020. Forma votată de Camera Deputaților, ca for decizional, o puteți consulta AICI.

Conform derulării legislative, proiectul adoptat a fost transmis președintelui Klaus Iohannis, spre promulgare, în 14 septembrie 2020 (deci, fără nicio legătură cu legea promulgată în 10 septembrie 2020). De regulă, până la promulgare, durează în jur de 2 săptămâni.

În ceea ce privește paternitatea, trebuie menționat și faptul că proiectul de lege are la bază o inițiativă a deputatului Cornel Itu și a senatorului Alexandru Cordoș (parlamentari PSD în mandatul 2012-2016), fiind inițial adoptată de Senat în 22 decembrie 2016, însă doar cu mențiunea localității Câmpia Turzii și a zonei aferente pe o rază de 8 kilometri. Ulterior, proiectul de lege a fost transmis către Camera Deputaților, fiind adoptat cu mențiunea ambelor localități, în 8 septembrie 2020.

Citește și:

Un proiect PSD avantajează peste 100.000 de cetățeni ai Județului Cluj

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Sebi · 09:47 19.09.2020
  Articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:  "
  (5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, localitatea Slobozia din județul Ialomița, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, localitățile Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."

  Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.
  p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
  FLORIN IORDACHE p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
  ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
  București, 10 septembrie 2020.

  Nr. 201.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 11:34 19.09.2020
  @Sebi Cum am explicat în articol:
  - Aceasta este O VARIANTĂ prin care s-a modificat legea respectivă (în sensul adăugării unor localități).
  - Varianta care include Turda și Câmpia Turzii este O ALTĂ VARIANTĂ (aveți link spre forma adoptată de camera Deputaților, ca for decizional).
  - Eu am identificat 3 variante de modificare a legii, pe același articol, care au existat în ultimele 30 de zile (de aici a venit confuzia, pentru mulți).
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Sebi · 13:22 19.09.2020
  Publicați va rog varianta respectiva pe site-ul publicației, linkul respectiv nu îmi arată nimic.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 13:37 19.09.2020
  @Sebi TOT articolul are trimiteri spre surse oficiale!
  Linkul spre forma adoptată de Camera Deputaților, care include Turda și Câmpia Turzii, este acesta:
  https://cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/cd087_17.pdf
 • Acest comentariu este nepublicat.
  scula · 08:06 21.09.2020
  @Gelu FLOREA Ceata devine tot mai densa. Trei variante din care cea promulgata nu contine Turda, Campia Turzii. Totul in scop electoral. Dupa alegeri vom ramane cu varianta promulgata asa ca nu va mai faceti sperante.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  scula · 08:32 21.09.2020
  Eu am inteles asa: Sunt trei variante. Una este promulgata si publicata in Monitorul oficial cu putine localitati. Doua sunt pentru propaganda electorala asumate si de cei care nu au contribuit la ele. Care va ramane? Ghici?
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 12:28 21.09.2020
  @scula Precizare: sunt DOUĂ promulgate. Urmează și a treia!
  Cum am explicat și mai sus: confuzia a venit din faptul că au existat mai multe proiecte de lege la Camera Deputaților (cameră decizională), cu modificări (mai bine spus: adăugiri) la același articol de lege.
  Și varianta cu Turda și Câmpia Turzii va apare în Monitorul Oficial, după promulgare.
  Niciuna dintre variante nu le exclude pe celelalte! Sunt doar noi adăugări de localități.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Scula · 09:20 22.09.2020
  A fost publicata si a treia varianta in Monitorul Oficial
  nr. 858/18 septembrie 2020 si tot nu contine Turda, Campia Turzii, Dej. De ce aceste dezinformari? Sunteti ziar serios sau faceti propaganda electorala pentru un anume partid?
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 10:37 22.09.2020
  @Scula 1. Ceea ce arătați dvs este... a doua variantă (al doilea proiect de acest gen care a trecut prin Camera Deputaților, în această perioadă).
  2. Din partea mea nu este nicio dezinformare. Aveți link spre varianta adoptată în Camera Deputaților, care a fost trimisă spre promulgare în 14 septembrie 2020 și care include municipiile Turda și Câmpia Turzii.
  3. Dvs puteți spune ce doriți și puteți avea orice opinie doriți! Chiar ne puteți jigni, dacă asta vă doriți! Ceea ce vă pot eu asigura este că suntem un ziar serios, iar eu sunt un jurnalist care VERIFICĂ temeinic o informație.
  4. Propaganda electorală, în această perioadă, și-o face fiecare partid/candidat prin comunicatele transmise (în baza unui contract electoral de publicare, conform legislației în vigoare) și bannerele publicitar-electorale publicate pe site. Nu confundați aceste materiale, cu materialele TurdaNews, asumate de jurnaliști.
  Mulțumesc pentru înțelegere.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 10:47 22.09.2020
  @Scula Aici aveți varianta 3 care a urmat parcursul legislativ și se află în faza de promulgare (atunci apare în Monitorul Oficial):
  https://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16129
  Puteți verifica momentul în care se va publica în Monitorul Oficial.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  dyefly · 14:23 29.09.2020
  A mai aparut o lege ,207/2020 , in care se completeaza lista cu orasele beneficiare de reducerea pensiei cu 2 ani , publicata in MO 858 /18 09.2020. Turda ,tot nu apare. Se pare ca Burciu a dat-o de gard
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 14:55 29.09.2020
  @dyefly Legea menționată de dvs este A DOUA variantă a modificărilor care s-au făcut la același articol de lege (în sensul adăugării unor localități).
  Varianta doamnei Burciu este cea de A TREIA variantă de modificare, adoptată de Camera Deputaților cam în aceeași perioadă (de aici a venit confuzia) și trimisă spre promulgare la președinte (încă nu a fost promulgată).
  Parcursul și data promulgării (cu menționarea Monitorului Oficial) le puteți verifica aici:
  https://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16129
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate