fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Bilantul anului 2018 Primaria Municipiului Turda 1200x500

Primăria Turda a înregistrat o creștere impresionantă în ceea ce privește finanțările din proiecte guvernamentale și europene, 2019 aducând un buget record, dar și locul 1 în România, în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, pentru municipii care nu sunt reședință de județ. Vă prezentăm sinteza realizărilor din 2019, dar și perspectiva pentru anul 2020. 

Iată mențiunile administrației locale din Turda:

Datorită Dumneavoastră și datorită numeroaselor proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală orașul nostru a beneficiat în anul 2019 de cel mai mare buget din istorie, cu 185% mai mare ca cel din anul 2018, în suma absolută de 280.578.666,00 lei, din care:

- secțiunea de funcționare 102.243.584,00 lei, respectiv 36,44%

- secțiunea de dezvoltare 178.335.082,00 lei, respectiv 63.56%

Anul 2019 a fost un anul în care Turda a fost pe locul 1 în România în accesarea fondurilor europene, în categoria municipiilor care nu sunt reședință de județ. Au fost demarate proiectele majore de modernizare a infrastructurii, proiectul de mobilitate urbană și multe altele.   

Ne străduim în mod continuu să îmbunătățim calitatea actului administrativ, cât și cooperarea dintre administrația publică și locuitorii orașului. Vă redăm în continuare care au fost principalele investiții realizate în anul 2019 și o scurtă perspectivă a ceea ce va urma în anul 2020:

 • Transport Pubic la standarde europene -A fost înființată noua companie de transport public a municipiului Turda (TUP – Transport Urban Public). Cele 20 de autobuze electrice achiziționate cu fonduri europene au intrat în circulație, Turda devenind astfel primul oraș din România cu transport public exclusiv electric. Autobuzele electrice care compun flota TUP sunt dotate modern, cu camere de supraveghere video, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-fi și sistem E-Ticketing. 
 • Au fost demarate ample lucrări de modernizare pe 36 de străzi, din care 17 au fost finalizate. (Str. Constructorilor, Stadionului, Bucegi, Baladei, Fântânele, Vasile Goldiș, Intrarea Ocnelor, Ocnelor, Str. Scurtă, Gării, Margaretelor, Nuferilor – curte interioară, Aviatorilor – curte interioară, Rapsodiei – alei, Lotus 2-18 – alei, refacere sens giratoriu Penny, Calea Victoriei – trotuar, Str. 22 Decembrie 1989, Mărului, Nucului, Aleea Alexandru Borza, Frăgăriște, Aleea Băilor, Cireșului, Prunului, Vișinului, Aleea Olt, Petru Rareș, Săndulești, Nicolae Teclu, Calea Victoriei 112-116, Amurgului, Toamnei, Ecaterina Teodoroiu, George Coșbuc, Lianelor – Lotus – Amurgului – Toamnei – curte interioară.) 
 • Compania de Apă Arieș derulează cel mai mare proiect european de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare - S-au derulat lucrări pe 45 de străzi, 27 de lucrări au fost finalizate. 
 • Spitalului Municipal a fost modernizat- au fost alocate fonduri semnificative pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare și a actului medical. A fost finalizată reabilitarea completă a pavimentului în toate secțiile spitalului din Pavilionul Central. Peste 600.000 de lei au fost folosiți pentru aplicarea de vopsea epoxidică și tarchet în toate saloanele, cabinetele și sălile de operație. Printre investițiile importante din ultimul an mai amintim și achiziționarea unui Computer Tomograf performant care a costat aproximativ 250.000 de euro.
 • Școlile din Turda au fost modernizate - acest an școlar i-a întâmpinat pe elevi în condiții mult mai bune, toate unitățile de învățământ turdene beneficiind în acest an de fonduri pentru modernizare, dotări și reparații, inclusiv creșele și grădinițele.Școala Gimnazială Teodor Murășanu, Scoala Gimnazială Avram Iancu, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu și Școala Profesională Poiana au fost modernizate complet cu fonduri guvernamentale.
 • A fost lansat primul proiect de bugetare participativă –TURDA DECIDE – au fost finanțate 20 de proiecte ale cetățenilor. Finalizate: CIVIC – Centru pentru inițiative de tineret, voluntariat și implicare în comunitate, Modernizarea curții la Școala Horea Cloșca și Crișan, La Băltoacă – loc de agrement pentru vârstnici și nepoți, Amenajarea spațiului verde și a locului de joacă str. Punții nr. 25, Amenajarea terenurilor din proximitatea blocului D1 str. Constructorilor nr.2, Amenajarea spațiului de joacă la Grădinița Prichindelul Isteț, Pagina de web Ecouri.ro, Amenajare cimitire. În implementare: Modernizare – Calea Victoriei C6-C7, Reamenajare curte/spațiu de joacă Grădinița Sfânta Maria, Șansă la viață prin donare de sânge, Reamenajare parcare, trotuare, spațiu verde – Hațegului nr.17, Refacere zonă verde str. Rapsodiei 2-4. 
 • Inaugurarea Biroului Unic –au fost deschise porțile Biroului Unic, unde cetățenii au posibilitatea de a-și soluționa cu promptitudine cereri pentru servicii diverse.
 • Introducerea Serviciului de Pașapoarte –din anul 2019 la Turda se pot face Pașapoarte. Acest serviciu este disponibil în fiecare miercuri între orele 9.30 și 14.30.
 • Arhivare electronică și aplicații –implementarea proiectului european ADEPT – Administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda. Simplificarea procedurilor administrative.
 • Castrul Roman –a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor, acestea urmând să înceapă în cursul anului 2020.
 • Modernizarea Centrului Istoric, construire Autobază și Park&Ride –a fost semnat contractul de finanțare europeană pentru modernizarea centrului istoric, construirea Autobazei unde va funcționa noua companie de transport public și construirea unei parcări de tip park&ride.
 • Noi demersuri pentru construirea Sălii Polivalente –CNI a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Sălii Polivalente. Estimăm demararea lucrărilor în anul 2020.
 • A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit Prichindelul Isteț și a Creșei nr. 4
 • Au fost montate dale de cauciuc la locul de joacă – Grădinița Poiana cu Castani
 • Prima Școală Mobilă din România – CEPS Turda – Calitate, Egalitate și Prietenie în Școlile din Turda este un proiect european implementat cu scopul de a reduce și preveni abandonul școlar, precum și promovarea accesului egal la învățământ.
 • Acțiuni pentru un oraș curat – au fost montate 4 baterii de pubele subterane noi, au fost schimbate toate containerele din punctele gospodărești, au fost amplasate containere speciale pentru moloz, mobilier și deșeuri vegetale, au fost desființate rampe clandestine, toaletarea vegetației, campanii de curățenie, igienizarea cimitirelor, ș.a.
 • Camere de supraveghere video – au fost amplasate camere de supraveghere video în mai multe locații din oraș, pentru siguranța cetățenilor și depistarea infracțiunilor.
 • A fost modernizat spațiul verde din zona Materna
 • Fântânile arteziene din oraș au fost recondiționate
 • Au fost amplasate bănci și mese noi pe malul Arieșului
 • A început construcția blocului de locuințe pentru tineri – 48 de apartamente vor fi acordate tinerilor pe baza solicitărilor depuse. Proiectul este finanțat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), iar blocul se află pe strada Zambilelor.
 • Inaugurarea Cantinei Sociale – Primăria Turda, alături de Asociația de Ajutor Social Marathon și de sponsorul Sarerom oferă zilnic 120 de mese calde persoanelor nevoiașe. Cantina Socială a fost înființată într-un spațiu complet renovat din incinta Liceului Teoretic Liviu Rebreanu. Beneficiarii sunt selectați/recomandați de Bisericile din Turda.
 • Organizarea și susținerea evenimentelor: Târgul de Paște, Consiliul Local al Tinerilor, Sărbătoare Câmpenească – 1 Mai, CROS – Alergăm pentru cei care nu pot alerga, Campanii de donare sânge, Noaptea Muzeelor, La Traviata, Sărbătoarea Copilăriei, Festivalul Internațional de Teatru, Festivalul de Folclor, Zilele Municipiului Turda, Agro Fest, O zi medievală la Turda, Festivalul Toleranței și Promovării Incluziunii Sociale, Campanii de plantare arbori, Festivalul Racilor, Ziua Națională a României, Târgul de Crăciun, Premii la 50 de ani de căsătorie, Revelion 2020. 

Lista proiectelor europene derulate:

1. Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazu prin crearea unui nou parc public în Municipiul Turda – (în implementare)

2. Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a Municipiului Turda – (în implementare)

3. Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de vest a Municipiului Turda – (în implementare)

4. Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona de est a Municipiului Turda – (în implementare)

5. Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Turda – (în implementare)

6. Reabilitare și modernizare infrastructură rutieră și utilități din corpul drumului în Băile Turda – (în implementare)

7. Fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric – depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda) – (în implementare)

8. Reabilitarea și creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale ale Asociației de proprietari Piața Republicii nr. 43 si Asociației de proprietari str. Libertății nr. 2, bl. 53 – (în implementare)

9. Revitalizarea spatiului centrului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda, construire autobaza si amenajare park and ride – (în implementare)

10. Restaurarea, punerea in valoare si instroducerea in circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda – (în implementare)

11. CEPS Turda – Calitate, Egalitate și Prietenie în Școlile din Turda - (în implementare)

12. ADEPT – Administrație Digitală Eficientă pentru cetățenii din Turda – (în implementare)

13. Reabilitarea, dotarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit Prichindelul Isteț și a Creșei nr. 4  –  (în implementare)

14. Reabilitarea și dotarea Creșei Poiana cu Castani - (în fază de evaluare)

15. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței Dr. Ioan Rațiu - (în fază de evaluare)

16. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit Sfânta Maria + Structura și Creșa nr. 5 - (în fază de evaluare)

17. Reabilitarea și modernizarea clădirii Teatrului Aureliu Manea - (în fază de evaluare)

18. Construirea și dotarea unui centru multifuncțional în Băile Turda - (în fază de evaluare)

19. Restaurarea, conservarea și reabilitarea clădirii fostei Judecătorii (Piața Republicii nr. 5) și redestinarea ei ca Centru de cultură, artă și tradiții. - (în fază de evaluare)

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate