fbpx

 
 
5 Comentarii

analiza politica 

Anul 2019 a avut două rânduri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale, care au prefațat alegerile locale și parlamentare din 2020. Care au fost principalele ”mișcări” politice locale? Cine a câștigat și cine a pierdut în anul care precede marea bătălie de la ”locale” și de la ”parlamentare”? La ce ne putem aștepta în 2020?

Dacă am face o paralelă cu șahul, putem spune că 2019 a adus primele poziții consolidate, primele variante de atac, primele piese care au părăsit tabla de joc în bătălia alb-negrului politic, primele amenințări de șah... Însă, mai avem până la mat-ul de la alegerile din 2020, la care visează toți pionii...

Turda - Matei-ul de la PNL, mai tare ca Matei-ul de la PSD?!

La nivel macro, anul politic 2019 este dominat de zvonurile privind înregimentarea primarului turdean Cristian Matei în PNL, la scurt timp după ce a fost exclus din PSD, alături de deputatul Cristina Burciu, acuzată că a votat Guvernul Orban. Dacă în privința primarului Cristian Matei în spațiul public au apărut mai mult supoziții sau efecte ale apropierii sale de PNL (demisia președintelui PNL Turda și a unor consilieri locali, apariția în public a primarului Cristian Matei alături de cei doi lideri PNL reprezentativi la nivelul județului - Emil Boc și Alin Tișe, acuzații din partea PSD-ului județean condus de Liviu Alexa), lipsind în totalitate orice informație oficială, în cazul deputatului Cristina Burciu lucrurile sunt clare: și-a anunțat afilierea la grupul parlamentar PNL, de la începutul lunii decembrie.

Trebuie remarcat, însă, că ”transferul” primarului Cristian Matei, de la PSD la PNL, are la bază unele ”etape” fără de care acest lucru nu s-ar fi putut realiza! Iar principala ”etapă” poate fi considerată excluderea sa din PSD, singura variantă care i-ar fi putut asigura trecerea la PNL, fără nicio consecință în ceea ce privește pierderea mandatului de primar, înaintea alegerilor locale din 2020. Că PNL și l-a dorit, asta e foarte clar, de vreme ce oficialii de la județ le-au transmis nemulțumiților din PNL Turda (a existat o mișcare de protest locală, împotriva înregimentării la PNL a primarului exclus din PSD) că trebuie să se conformeze. Mesaj pe care unii l-au acceptat, în timp ce alții și-au anunțat demisia, atât din partid, cât și din funcțiile câștigate în Consiliul Local (Nicolaie Giurgiu, Marius Riter, Corina Făgădar). Victoria din culisele politice, coroborată cu multitudinea de fonduri europene care au fost atrase pentru Turda, fac din Cristian Matei favoritul alegerilor locale din 2020, mai ales în absența unor contracandidați titrați sau cu un background mai serios.

Oricum, Matei a rezolvat principala sa problemă în ceea ce privește alegerile locale, o coalizare împotriva sa, scenariu care era pus la cale în varianta unor alegeri pentru funcția de primar într-un singur tu de scrutin.

Dacă mulți considerau că 2019 va fi anul consolidării USR, în cele din urmă s-a dovedit anul decăderii premature. După ce în primăvară au repurtat o victorie procentuală evidentă, spre toamnă USR a început să-și dea ”cu stângul în dreptul” (nu neapărat în lipsa unei doctrine asumate oficial), dovedind o instabilitate interioară și o strategie politică fără substanță. La Turda, anunțarea candidaturii lui Andrei Suciu la Primărie, din partea USR, a generat acuzații din partea celor de la PLUS (colegi de alianță, care au reproșat ”graba” acestui anunț), dar și din partea unor foști aliați, colegi de echipă la USR/T9. Iar cel mai vocal în acest sens a fost Daniel Doboș (alias Pierre Dassilu), fost președinte USR Turda și fost coleg cu candidatul anunțat, Andrei Suciu, atât în USR cât și în gruparea ong-istă T9. Citește: Daniel Doboș îl ”termină” pe Andrei Suciu (USR)! ”Salvatorul Turzii” este șomer și se ascunde după ”fusta” Asociației T9! 

În plus, Andrei Suciu rămâne cu eticheta penală a faptului că a protejat jaful de la Zoo Turda, fapt confirmat în instanță. Citește: Tribunalul Cluj a spus clar: Andrei Suciu ascunde informațiile despre jaful de la Zoo Turda! Andrei, până când mai taci?!

După ce mulți le cântau ”prohodul”, cei de la PMP au realizat un adevărat reviriment în 2019. Primele semnale au apărut la ”europarlamentare”, când procentele partidului au început să crească la nivelul întregului județ, însă spre toamnă PMP a reușit cel mai bun procent la nivel național, în ceea ce privește scorul la nivelul județului Cluj (senatorul PMP Cristian Lungu a fost felicitat public de Traian Băsescu), anunțându-se un candidat serios la ”locale” și ”parlamentare”. La Turda, partidul condus de Adrian Nap a anunțat câteva înregimentări notabile (ba chiar a lansat și o invitație publică pentru liberalii care și-au anunțat plecarea din PNL), chiar spre finalul anului, anunțându-și indirect intențiile serioase în ceea ce privește alegerile locale din 2020. Citește: PMP Turda continuă să-și extindă echipa! Vor să câștige alegerile locale din 2020!

În ceea ce privește PSD, acesta s-a ”resetat” total la nivel local. Deputatul Cristina Burciu a fost exclusă din partid. La fel și primarul Cristian Matei. Iar pe final de an au apărut informații că același lucru se va întâmpla și în cazul consilierilor locali PSD, chiar dacă nu mai e timp să-și piardă și mandatele. PSD Turda are un nou președinte, Răzvan Ciortea, care e anunțat și candidat la Primărie. Iar în noua echipă nu apare niciun nume sonor al fostei conduceri. Cel puțin, până în acest moment. Citește: PSD Turda și-a ales o nouă conducere! Are și candidat la Primărie!

ALDE și Pro România deși nu au fost prea vizibile pe plan local în 2019, speră la un loc în viitorul Consiliu Local, însă procentele câștigate la ”europarlamentare” (fiecare pe cont propriu) și ”prezidențiale” (susținerea unui candidat comun, în alianță) nu le dă speranțe foarte mari. Însă, lucrurile s-ar putea schimba în cazul unor candidaturi cu notorietate, fiind de așteptat candidatura lui Mircea Irimie de la Pro România și a lui Vasile Grumaz de la ALDE.

La cel puțin un loc speră și PRM-ul condus de Doru Anca, însă principala ”luptă” a peremiștilor va fi una cu numărul de voturi, pentru că în condițiile unei prezențe mai ridicate la vot, cele 800-900 de voturi din portofoliu, numărate constant la ultimele alegeri, nu vor mai fi suficiente, pragul minim de accedere în Consiliul Local putând fi undeva la 1000 de voturi (dacă se păstrează trendul de prezență înregistrat în 2019).

Câmpia Turzii - PNL și Lojigan par a avea o singură dilemă: la cine mai dau ”o felie din tort” după ce câștigă alegerile

Victoriile politice din primăvară și din toamnă, fac din PNL-ul condus de primarul Dorin Lojigan favoritul alegerilor locale de anul viitor. Mai ales că nici nu există un contracandidat ”cu greutate”. Citește: Alegeri prezidențiale, rezultate Câmpia Turzii: PNL - cel mai bun rezultat din județ, iar USR pierde masiv din votanți.

USR-ul nu are niciun nume cu notorietate, nu are o experiență politică care să-i ajute în dificilele confruntări care vor urma, iar în plus sunt într-un război intern, care a culminat cu demisia lui Horațiu Mândruțiu, care a anunțat public că USR-ul local nu are niciun viitor. Speranța ar putea veni, însă, de la colegii de alianță, respectiv din direcția PLUS. Chiar dacă sunt lipsiți de notorietate sau experiență politică, la fel ca și cei din USR, aceștia au o strategie mult mai adaptată la nivel local, chiar dacă în acest moment este vizibilă mai mult în online. Însă, marea provocare va fi alegerea candidatului și pasul din online spre concretul orașului.

Petre Pop, care se visa contracandidat pentru Dorin Lojigan, și-a pierdut funcția bănoasă de administrator public, funcția de lider al PSD Câmpia Turzii (statutul său în partid fiind încă incert), iar în aceste condiții viitorul nu sună deloc bine. Mai ales că numele său apare, în calitate de inculpat, într-un dosar care a intrat pe rolul Judecătoriei Turda, pentru abuz în serviciu. Iar pentru ca ”stelele” să fie așezate așa cum trebuie, pentru alegerile locale, în același dosar mai apare și numele lui Avram Gal, care este anunțat candidat al ALDE pentru Primărie. Citește: Detalii din rechizitoriul care trimite în judecată 2 candidați la Primărie, 1 consilier local și 1 fost director de societate publică!

Gal și-ar dori ca în 2020 să spargă bariera celor 3 consilieri locali pe care i-a câștigat indiferent de formațiunea politică de la care a candidat.

Revenind la PSD, deocamdată situația este incertă. Nu există un candidat asumat, nu există un președinte al organizației locale (conducerea fiind asigurată, interimar, chiar de liderul județean Liviu Alexa), iar astea se răsfrâng și asupra eventualei strategii, care nu se poate edifica pe absența primelor două condiții. Iar valul anti-PSD din 2019 se va lăsa, inevitabil, cu ceva unde și în 2020. Toate acestea îi sunt favorabile primarului în funcție, Dorin Lojigan.

Din categoria partidelor cu șanse de a accede în viitorul Consiliu Local, UDMR, PMP și Pro România pot fi nominalizate la această categorie. Dacă UDMR ar putea avea o problemă în ceea ce privește numărul de consilieri, în cazul în care trendul din 2019 în ceea ce privește participarea la vot se va păstra, PMP trebuie să-și răspundă la întrebarea ”se poate mai mult de 1 mandat?”, în timp ce Pro România speră să reprezinte o alternativă mai credibilă pentru cei cu valori de stânga, după ce PSD-ul a fost atât de hulit. 

În schimb, actualul PPU-SL are șanse minime de a prinde viitorul Consiliu Local.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Heinrich Ratiu · 02:45 03.01.2020
  Cine are coloana vertebrala nu va vota PNL la Turda!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Bota Flaviu · 04:27 03.01.2020
  Un moș USR-ist vă răspunde.
  Dle Gelu Florea, de ce oare perpetuați o imagine falsă despre USR Câmpia Turzii? Ca să clarificăm: nu există un “război intern” în filială!! Dimpotrivă: există o stare de normalitate ca echipă și suntem angajați în negocieri politice cu PLUS. Împreună vom oferi o strategie de dezvoltare locală, așa cum bine ați punctat „adaptată la nivel local” nicidecum habarnistă cum am văzut în ultimele decenii. Ca efect: un Spital pe butuci, o Policlinică în ruină, droguri, abandon școlar, sărăcie, infracționalitate, gropi la tot pasul, gunoaie pretutindeni, etc. Negreșit, vom avea un candidat care, chiar dacă nu are notorietate, va fi destul de pregătit încât să-l înfrunte cu brio pe candidatul „invincibil” la care faceți referire. Nu candidați cu notorietate ne interesează, ci candidați cu vocație, integri și competenți.
  P.S. Opiniile lui H. Mândruțiu, exclus și ulterior demisionar din USR Câmpia Turzii, sunt tendențioase și v-au indus în eroare. Ca jurnalist, aveți obligația să vă informați corect, adică să consultați ambele părți. Pe noi, membrii activi din filială, nu ne-ați întrebat. Doar pe cei excluși. În concluzie, cititorilor d-voastră le transmit că informația despre un „război intern” în USR Câmpia Turzii este neadevărată. Totodată, le transmit că echipa USR Câmpia Turzii este formată din oameni cinstiți, competenți și de bună-credință.
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 11:58 03.01.2020
   Dacă dvs vreți să spuneți că ”liniște și pace” înseamnă să pui o nouă conducere pentru că vechea s-a simțit cu ”musca pe căciulă” (după ce au apărut anumite informații în spațiul public), să te trezești apoi cu cei de la Cluj și de la Turda care vin să facă ”ordine” în organizația de la Câmpia Turzii, să ai membrii care aduc acuzații mai mult sau mai puțin voalate, să ai excluși/demisionari pe diverse motive care țin de ”bucătăria internă”, să te ”prăbușești” în câteva luni ca procente adunate de la electorat etc, o să vă respect dreptul la opinie...
   Însă, credeți-mă că nu prea e așa...
   Referitor la ”habarniști”, cred că și organizația locală din care faceți parte trebuie să treacă de această barieră, ținând cont de unele informații vehiculate în spațiul public, care pentru cei care au minime cunoștințe locale despre administrația locală i-au determinat să ajungă la concluzia că nu prea știți multe lucruri... Ca să oferi soluții corecte, mai întâi trebuie să știi despre ce vorbești.
   • Acest comentariu este nepublicat.
    Bota Flaviu · 14:53 03.01.2020
    Dle Gelu Florea, nu "bucătăria internă" a filialei USR ar trebui să vă preocupe ca jurnalist, ci risipa banului public, posibila închidere a Spitalului, moartea oamenilor străzii, mizeria din Policlinică după ce primăria a vândut spațiile medicale pe bani de nimic, iar astăzi sunt o avere. Apropoo... despre eșecul fondurilor europene sau despre noua groapă de gunoi, ilegal deschisa de edil... oare de ce subit nu mai vedeți și auziți problemele extrem de grave din municipiul nostru? Prea vă preocupă cu cine împarte PNL felia.

    PS. Despre edilul PNL-ist noi știm f.f. multe ...
    • Acest comentariu este nepublicat.
     Gelu FLOREA · 15:25 03.01.2020
     Stimate domn... văd că înțelegeți mai greu, motiv pentru care vă explic cât se poate de clar:
     - acest articol este o analiză concentrată a ceea ce însemnat anul 2019 și perspectivele pentru 2020.
     - subiectele menționate de dvs fac obiectul altor articole
     - dacă doriți să discutăm, tema ”eșecului” fondurilor europene poate fi un subiect bun... Însă, tare mă tem că sunteți puțin habarnist... Fără supărare!
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate