fbpx
Scrie un comentariu

fotografie TurdaNews

Statul Român a fost condamnat la CEDO pentru că judecătorii tratează cu superficialitate dosarele de ”act sexual cu un minor”, deși în majoritatea cazurilor e vorba despre corupere sexuală sau chiar abuz sexual.

”CEDO a condamnat statul român pentru încălcarea obligației sale de a proteja legal împotriva tratamentelor degradante și de a urmări interesele superioare ale minorilor în aplicarea actelor de justiție.

Mai concret, CEDO a sancționat justiția românească pentru că închide ochii când vine vorba de abuzuri sexuale împotriva minorilor.”, menționează Gazeta de Cluj, într-un articol care tratează această problemă.

TurdaNews a atras atenția asupra acestui aspect, în primăvara acestui an. La vremea respectivă, am menționat că din 2015 și până acum, pe rolul Judecătoriei Turda au fost înregistrate 15 dosare de act sexual cu un minor.

Din cele 15 cazuri, în 7 dosare s-a dat închisoare cu suspendare, în 2 dosare s-a dat asistare zilnică pentru 6 luni, iar în 5 dosare s-a pronunțat închisoarea cu executare. Interesant este că doar în două cazuri instanța a dat și plata unor daune morale, într-un caz 5.000 de lei, iar în alt caz 1.000 de euro. Există și 6 cazuri în care s-au dat suplimentar și zile de muncă în folosul comunității, în situația celor cu ”suspendare”.

Conform legii penale, se pedepsește cu închisoarea actul sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 15 ani (mai agravant fiind cu minor sub 13 ani), iar în cazurile în care minorul are între 15-18 ani, condamnările sunt doar în anumite situații specifice ale minorului.

Citește și:

15 cazuri de SEX CU UN MINOR, înregistrate la Turda, din 2015 și până acum!

Gazeta de Cluj a făcut o analiză la nivelul tuturor instanțelor din județul Cluj, în articolul publicat azi.

”În instanțele aflate în județul Cluj există 89 de dosare care au ca obiect a infracțiunii ”actul sexual cu un minor (art.198 Cod penal), iar în 58 dintre aceste cazuri inculpații au fost condamnați la pedepse cu suspendare. Adică, persoanele care au regulat fete și băieți cu vârste de până în 14 ani au fost lăsați să plece acasă și să presteze diferite munci în folosul comunității, cu condiția că, dacă mai ”greșesc” încă o dată, vor primi pedepse cu executare, adică în spatele gratiilor. În privința celorlalți, care au fost condamnați cu executare pentru infracțiunea de ”act sexual cu un minor”, judecătorii au luat în calcul că au săvârșit această infracțiune cu violență, ori că sunt recidiviști, iar legea prevede că un recidivist trebuie condamnat neapărat la închisoare dacă mai face vreo infracțiune în termenul de îndreptare”, informează sursa citată.

În ceea ce privește Judecătoria Turda, 18 procese au avut ca soluție o pedeapsă cu suspendare ( două treimi dintre dosare!). În trei dosare pronunțarea nu a fost dată, iar în 7 procese pedeapsa a fost cu executare.

A existat și o situație care a atras atenția, pentru că e vorba despre o persoană care a fost condamnată cu suspendare, după ce a plătit o fetiță de 12 ani să-i facă sex oral!

”Într-un alt dosar de act sexual cu un minor, în care judecător a fost Cristina Pop, de la Judecătoria Turda, bărbatul a fost condamnat cu suspendare pentru că i-a dat 5 lei unei fetițe de 12 ani, iar ea i-a făcut, de două ori, sex oral. Cei doi erau vecini iar, potrivit buletinului medical de examinare, ”inculpatul prezintă o personalitate cu aspect structural dizarmonic, cu tendințe psihice de intensitate patologică, instabile, accentuate cu impulsivitate și tendințe schizoide”. Cu toate că bărbatul ar putea fi catalogat drept nebun de legat, el a reușit să o impresioneze pe judecătoare, care a notat că ”la individualizarea judiciară a pedepsei se vor avea în vedere dispozițiile generale ale codului penal, limitele speciale ale pedepsei, persoana inculpatului (fără antecedente penale, SINCER), urmările faptei (persoana civilă are 12 ani, fiind în dezvoltare, poate fi afectată negativ).” El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata a 5.000 de lei cu titlu daune către fetiță.”, menționează Gazeta de Cluj.

El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata a 5.000 de lei cu titlu daune către fetiță.

De altfel, unul dintre dosarele pentru care România a fost condamnată la CEDO este cel al unei fetițe de 11 ani, care a fost violată de un bărbat de aproape 60 de ani și de alți băieți cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani. 

În cadrul procesului, unul dintre volatori a declarat că fetița l-a ”provocat”, pentru că avea o îmbrăcăminte sumară. ba mai mult, a susținut că fetița de 11 ani a venit la el să-i propună să facă sex!

Cum a tranșat justiția acest caz: trei dintre violatori au fost sancționați cu amenzi administrative, iar al patrulea a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor și la plata unei despăgubiri pentru prejudiciul moral  de aproximativ 2 000 euro.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator