fbpx
Scrie un comentariu

turda

Jurnalistul Horea Hudrea, cunoscut pentru faptul că neputând dezvolta o afacere bazată pe criterii profesioniste de audiență a acceptat să fie finanțat de interesele politice din zona T9/USR Turda, a recunoscut că anul 2019 a însemnat un avânt pentru municipalitatea locală, bugetul de dezvoltare fiind de 5 ori mai mare decât până acum, deși susținătorii săi de la T9/USR Turda au încercat să acrediteze ideea că... nu se face nimic!

 

”Turda are cel mai mare buget de dezvoltare din ultimii ani iar cifrele arată în același timp și faptul că s-au dublat investițiile în modernizarea străzilor. (...) 

Vestea bună este că Turda are, după mai mulți ani, cifre record pentru bugetul de dezvoltare, adică de noi investiții. Anual, Turda cheltuia între 9 și 11 milioane de lei pentru noi investiții, adică circa 10-11% din buget. Aceste valori au fost extrem de scăzute și amenințau dezvoltarea orașului.

Pentru prima dată, municipiul Turda alocă 47,2 milioane de lei pentru investiții, bani provenind din proiecte europene și guvernamentale. Spre exemplu, în anul trecut execuția bugetară pe trimestrul III arăta alocarea a 6,1 milioane lei. Sumele mari se datorează preponderent proiectului european de mobilitate urbană. Doar 33,16 % sunt bani din Programul Național de Dezvoltare Locală.

Autobuzele electrice, reabilitarea școlilor Avram Iancu și a celei din Poiana, alocările bugetare proprii și parțial asfaltările din Băile Sărate sunt componentele majore ale bugetului de dezvoltare din 2019”, a menționat Horea Hudrea.

Mențiunile jurnalistului din anturajul T9/USR Turda sunt oarecum surprinzătoare, dacă ținem cont de faptul că el critică orice realizare a administrației locale, cel mai recent exemplu fiind lucrările de pe strada Constructorilor, în cazul cărora a spus că din cauza stâlpișorilor montați pentru protejarea pistei de biciclete, nu mai poate trece mașina de salvare! Asta chiar dacă sunt tot două benzi (câte erau și înainte), chiar dacă traficul nu este atât de mare prin acea zonă și chiar dacă mașina de salvare de regulă folosește ruta străzii principale (Calea Victoriei). Asta fără să mai ținem cont de faptul că zona malului Arieșului este și o zonă de promenadă, iar părinții se simt mai în siguranță pentru copiii lor, care ar putea folosi pista de biciclete.

2019-2022, Turda se transformă radical!

Practic, 2019 este doar începutul lucrărilor de anvergură din oraș, mare parte dintre ele fiind executate pe bani europeni, după ce municipalitatea a atras sume record din contractele cu finanțare europeană, care au fost semnate (fiind, astfel, investiții certe care se vor derula în perioada următoare).

De exemplu, pentru rezolvarea problemei asfaltării/modernizării de drumuri din municipiu, administrația locală a apelat la 4 surse de finanțare: buget local, credit contractat anterior (prin schimbarea destinației banilor), bugetul de stat (prin diverse programe de finanțare, cum ar fi PNDL) și fonduri europene.

Străzile lăturalnice, care nu au fost finanțate de la bugetul de stat sau prin fonduri europene, au intrat cu finanțare de la bugetul local. Lucrări s-au executat în cartierul Poiana, în zona Oprișani, în Turda Nouă, dar și în zona centrală. De asemenea, ca excepție de la această regulă, s-au executat lucrări de asfaltare pe străzile Ștefan cel Mare, Calea Victoriei (parțial, zona mai deteriorată) și Avram Iancu, tocmai pentru a asigura mai rapid confortul unui transport auto adecvat (aceste străzi sunt cuprinse și în finanțările europene, însă cu lucrări de modernizare mult mai ample).

Pe fonduri europene sunt cuprinse toate arterele principale din municipiu, precum și 20 de străzi din cartierul Băi (au fost singurele cazuri pentru care s-au putut găsi variante de finanțare europeană). În ambele situații, lucrările au demarat deja. În cazul arterelor principale, lucrările s-au demarat cu strada 22 Decembrie/Armata Roșie, urmând a se continua cu Alexandru Ioan Cuza. În Băi, lucrările au început pe mai multe străzi, deodată și sunt în diverse faze de execuție, unele dintre ele fiind deja asfaltate.

Cu fonduri guvernamentale vor fi asfaltate mai multe străzi din zona cartier Industrial. S-a început cu strada Săndulești, apoi cu strada Gării, strada Petru Rareș și strada Nicolae Teclu. Este vorba despre 19 străzi care sunt modernizate cu fonduri Guvernamentale, prin PNDL, respectiv: Str. Săndulești, Str. Nicolae Teclu, Str. Horticulturii, Str. Putna, Str. Alecu Russo, Str. Arieșului, Str. Brebeneilor, Str. Bujorului, Str. Cânepiști, Str. Ana Ipătescu, Str. Ceferiștilor, Str. Cheii, Str. Depoului, Str. Fabricii, Str. Cosmin, Str. Gării, Str. Petru Rareș, Str. Moților, Str. Bogata.

De asemenea, un lucru foarte important este semnarea contractului de finanțare pentru lucrările de asfaltare ale cartierului Primăverii (după introducerea canalizării), fiind pentru prima dată când o administrație locală are o sursă de finanțare concretă pentru această investiție.

Citește și:

S-a semnat contractul de finanțare pentru asfaltarea cartierului Primăverii!

La nevoile Turzii, care se văd în special pe partea de infrastructură drumuri, bugetul anual ”obișnuit” (adică, cel după care a fost dimensionat și bugetul anului 2016, folosit ca buget de comparație) era insuficient pentru a asigura o dezvoltare sau investiții accelerate. Dacă ne referim strict la acest capitol, în 2016 nevoia de investiții/reabilitări/modernizări de drumuri era de circa 60 de milioane de euro. La un buget ”obișnuit” de venituri, se putea spera la o alocare maximă de circa 2 milioane de euro/an. La un calcul simplu, se poate constata că, raportat la 2016, problema drumurilor din Turda era rezolvabilă în... 30 de ani!

Dacă e să ne referim la banii atrași prin proiecte (europene+guvernamentale), suma destinată exclusiv pentru asfaltări se ridică la circa 223.765.000 lei, adică aproximativ 47.600.000 de euro! Practic, ceea ce ar fi însemnat modernizarea/asfaltarea străzilor, la bugetul normal, în... 24 de ani!

Citește și:

Cum a reușit Primăria Turda să asigure dezvoltarea localității, fără să majoreze impozitele de 5 ori! (analiză pe bugetul anului 2019)

Iar aceste mențiuni făcute anterior au vizat exclusiv partea de asfaltare/modernizare străzi, care până în 2016 a a constituit o problemă majoră pentru turdeni. 

Tot pe fonduri europene, administrația locală a reușit să semneze mai multe investiții:

 • Proiect ”Reabilitarea sitului poluat istoric UCT Poștarât” - 79.569.000 lei
 • ADEPT, administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda - 3.833.000 lei
 • Școala ”Horea, Cloșca și Crișan” - 1.625.000 lei
 • Turda-dezvoltare comunitară prin promovarea intruziunii sociale active - 5.025.000 lei
 • Restaurarea, punerea în valoare și introducerea în circuit turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica - 21.862.000 lei
 • Calitate, egalitate și prietenie în școlile din Turda - 6.173.000 lei
 • Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazul prin crearea unui nou parc în Municipiul Turda - 18.142.000 lei

Cu finanțări de la bugetul de stat sunt alte obiective din sistemul de învățământ:

 • Reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic Turda - 1.030.000 lei
 • Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială ”Avram Iancu” - 622.000 lei 
 • Reabilitare și modernizare Școala Profesională Poiana - 966.000 lei
 • Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială ”Teodor Murășanu” - 2.387.000 lei
 • Reabilitare și modernizare Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” - 3.385.000 lei

turda in santier

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator