fbpx

Icon Scrie un comentariu

asfaltare lucrari

Administrația locală din Turda a reușit atragerea unor fonduri europene uriașe pentru dezvoltarea localității, iar 2019 este anul în care lucrările efective vor debuta. Amploarea lucrărilor este atât de mare, ca valoare, încât la finalizarea lor municipiul își va schimba radical imaginea.

 

Practic, sunt așteptate să debuteze lucrările de infrastructură în ceea ce privește proiectul cu finanțare europeană al Companiei de Apă Arieș, care vizează extinderea sau înlocuirea unor rețele de alimentare cu apă sau canalizare. O altă lucrare de amploare vizează asfaltarea a 20 de străzi din cartierul Băi, tot pe bani europeni. Tot pe fonduri europene este și proiectul PMUD, în baza căruia se vor asfalta arterele principale din Turda. Lucrări de asfaltare sunt așteptate și pe două loturi de 19 străzi, din zona industrială a Turzii, cu bani guvernamentali, prin PNDL 2. Lucrări vor începe și la parcul modern care se va realiza în zona monumentului lui Mihai Viteazu și a Mănăstirii Mihai Vodă (proiect cu finanțare europeană) și este posibil ca inclusiv lucrările la noua sală polivalentă sportivă, din zona stadionului, să înceapă în acest an, CNAIR demarând procedura de licitație a proiectării și a execuției. Tot proiect cu finanțare europeană este și cel de modernizare a Castrului Roman.

De asemenea, se așteaptă ca Turda să primească finanțare și pentru reabilitarea fostei clădiri a Judecătoriei, care se va transforma într-un Palat Cultural. Totodată, ar trebui să continue și lucrările de amenajare/modernizare a Zoo Turda (pentru care se tot fac demersuri în vederea deblocării situației). În mod normal, se așteaptă și începerea lucrărilor de decontaminare din zona Poșta Rât (proiect cu finanțare europeană, care a fost semnat în 2017), care se va finaliza cu amenajarea unui parc public modern.

Evident, lucrările se vor întinde pe câțiva ani, etapizat, pentru că este imposibil să faci lucrări de o asemenea anvergură într-un singur an. Oricum, va fi o mare provocare, atât pentru administrația locală (care va viza implementarea proiectelor), cât și pentru cetățeni (care vor fi nevoiți să suporte, cel mai probabil, existența unor șantiere multiple pe raza localității).

TurdaNews vă prezintă proiectele de infrastructură ale căror lucrări vor debuta în acest an, care este suma totală a proiectelor, dar și ce străzi sunt vizate:

1. Modernizarea a 4 coridoare de Mobilitate Urbană (finanțare europeană)

Prin aceste proiecte vor fi asfaltate și modernizate străzile (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), se vor achiziționa 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing.

Valoare: 31.997.726,91 Euro (suma nu este în totalitate alocată străzilor, existând bani inclusiv pentru achiziție autobuze electrice, piste de biciclete și bikesharing etc)

Strazi 01

2.   Modernizarea a 20 de străzi în cartierul Băi (finanțare europeană)

Proiectul prevede modernizarea celor 20 de străzi din Cartierul Băi: asfaltarea străzilor și a trotuarelor, rigole, modernizarea utilităților, amenajarea spațiilor verzi.

Valoare: 4.996.920,77 Euro

Strazi 02

3.   Modernizarea Cartierului Industrial (finanțare guvernamentală, prin PNDL 2)

Proiectele prevăd modernizarea a 19 străzi în cartierul Industrial, dispuse pe două loturi. Vor fi asfaltate străzile și trotuarele, se vor reabilita rigolele de colectare a apei pluviale, amenajarea spațiilor verzi.

Valoare: 24.762.120 Lei

Strazi 03

4. Apă și canalizare (extindere/reabilitare rețea de apă și canalizare)

Străzi incluse în Proiectul Companiei de Apă Arieș,  “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea  Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014 – 2020”:

Caa Strazi

Cl6

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator