fbpx

1 Comentariu

turda

”O maşină la mai mulţi pasageri şi card comun pentru bicicletă şi autobuz, câteva idei de la un mic oraş din România”, este introducerea pe care o face prestigioasa publicație economică, Ziarul Financiar, pentru Turda.

 

”Bucureştiul nu îşi găseşte locul în indexul global al mobilităţii urbane, dar Turda (Cluj) a devenit primul oraş de talie mică din estul Europei premiat pentru viziunea sa de promovare a mijloacelor de transport în comun”, continuă Ziarul Financiar, făcând referire la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă cu care municipiul Turda a cucerit specialiștii Comisiei Europene și apoi a obținut o finanțare europeană de peste 30 de milioane de euro.

Publicația economică apreciază că micuțul oraș din nord-vestul țării a reușit să pună la punct un plan de mobilitate care poate fi replicat și la nivel mai mare, bine structurat, cu surse de finanțare identificate.

Planurile ambițioase ale administrației locale fac referire la car-pooling (folosirea aceleiași mașini de mai mulți pasageri) prin stimulente de parcare, încurajarea mersului pe jos, biciclete de tip vending (care permis comercializarea anumitor lucruri) puse la dispoziția antreprenorilor locali, realizarea unui sistem unic de închiriere a bicicletelor și utilizarea transportului în comun

„Turda va implementa un sistem automat de bike-sharing cu 27 de staţii şi 356 de biciclete care va fi integrat cu sistemul de transport în comun. Esti­măm că odată implementat siste­mul, acesta va fi accesat zilnic de 200 de utilizatori, din care 10% îl vor utiliza alături de transportul în comun“, se mai arată pe site-ul Eltis.org (observatorul european pentru mobilitate urbană). Soluţiile au fost livrate în cadrul unui proces de bugetare participativă, in­strument folosit şi de alte primării cum este cea a Clujului sau cea a Oradei.

„Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este cel mai relevant proiect al municipiului Turda în anul 2017 pentru că a fost elaborat printr-o abordare participativă a comunităţii locale şi a rezultat în crearea unui portofoliu de proiecte în valoare de 127 de milioane de euro până în 2030, destinate îmbunătăţirii transportului public local, a infrastructurii rutiere şi a dezvoltării infrastructurii pietonale şi velo“, se arată în documentele oficiale ale Primăriei Turda, unde se precizează că valoarea finanţărilor nerambursabile ar urma să ajungă la 31 de milioane de euro, mai precizează sursa citată.

Practic, Turda este dată un exemplu de bune practici în ceea ce privește elaborarea unei strategii de mobilitate urbană, cu atât mai mult cu cât între demararea creionării acestui proiect și semnarea efectivă a contractului, care a avut loc în această vară, a durat mai puțin de 2 ani. Implementarea în practică se va realiza în următorii ani. Printre punctele ”tari” ale acestui proiect cu finanțare europeană figurează înființarea unei societăți publice de transport persoane, cu autobuze moderne electrice, dar și asfaltarea arterelor principale din urbe, care include și modernizarea zonelor pietonale aferente.

Alții ne laudă, unii... criticau!

În timp ce Comisia Europeană sau publicații economice laudă proiectul elaborat de administrația locală din Turda, au existat și voci din oraș care... au criticat proiectul ce poate salva Turda, din punct de vedere al mobilității urbane, într-o perioadă de timp destul de scurtă.

De exemplu, asociația T9, condusă de Andrei Suciu, alături de USR și Daniel Doboș/Pierre Dassilu, au criticat proiectul, susținând că este o ”tâmpenie”. Pe de altă parte, nici nu au propus o altă ”soluție” care să rezolve problemele stringente ale Turzii, reclamate și de cetățeni, de altfel.

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator