fbpx

Scrie un comentariu

Cazul profesoarei Adela Stan, de la Colegiul Național ”Mihai Viteazu”, a făcut vâlvă în presa locală (TurdaNews), dar apoi și la nivel regional și național. Acuzată că ar fi indicat vizionarea unui film nerecomandat minorilor, profesoara s-a apărat susținând că era mai degrabă unul care ilustra atmosfera boemă și decadentă în care s-a născut simbolismul în poezia modernă, despre care se discuta conform programei școlare. Nu cu mult timp în urmă, Comisia de Disciplină a ISJ Cluj a menținut sancțiunea, chiar dacă aceasta conținea o informație eronată, privind încadrarea filmului de către CNA.

 

Practic, în 4 iulie 2017, Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Cluj a decis menținerea sancțiunii primite prin decizia nr. 46/22.05.2017, emisă de directorul unității de învățământ, pe baza hotărârii Consiliului de Administrație al Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Turda. Profesoara le recomandase elevilor să vizioneze filmul ”Total Eclipse” (producție 1995), în care se făcea referire la poeții Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, producția neocolind nici relația gay dintre aceștia (producția este încadrată în genul biografic,conform cinemagia.ro).

Chiar dacă sancțiunea se rezumă la o ”observație scrisă”, din cuprinsul motivării se desprinde o informație eronată (nu se știe dacă intenționat sau nu) privind așa-zisa ”încadrare” pe care Consiliul Național al Audiovizualului ar fi făcut-o acestui film:

”Comisia a depus, la dosarul decercetare disciplinară, informații, preluate din baza dedate de pe internet, respectiv ”Internet Movie Database” (IMDb), în care se precizează că filmul Eclipsă Totală (Total Eclipse) este ”interzis minorilor” deoarece ”conține scene de sexualitate și nuditate, limbaj vulgar și scene de violență, consum de droguri, alcool, fumat, profanare, scene de groază”;

Comisia decercetare disciplinară, ”căutând informații despre difuzarea filmului Total Eclipse în România”, a identificat faptul că în datade 18 aprilie 2016, Consiliul Național al Audiovizualului din România ”a decis sancționarea postului de televiziune PRO TV pentru difuzarea filmului Eclipsă Totală la ora21.47, clasificat cu 12, în loc de18”.”

Dacă citești, fără o minimă verificare, totul e... OK! Problema apare în momentul în care informația care stă la baza sancțiunii este verificată.

În primul rând, IMDb nu face nici o încadrare pentru film (singura ”clasificare” este dată de utilizatori, în ceea ce privește calitatea filmului - steluțe). Recomandările/atenționările sunt făcute de utilizatori/părinți, așa după cum se precizează, de altfel (”Conținutul acestei pagini a fost creat direct de utilizatori și nu a fost verificat de echipa IMDb”).

Încadrarea oficială este făcută de o asociație de specialitate din SUA (MPAA), care îl încadrează în categoria R. Sunt precizate și alte certificări, din alte țări, existând încadrări între12-18 sau chiar interzis (Singapore).

Problema este că în România acest film nu a fost ”clasificat”, el neapărând în baza de date a Centrului Național de Cinematografie (care face astfel de încadrări pentru filmele difuzate în cinematografe). Însă, dacă se compară un film cu încadrare R, cu încadrarea corespondentă de la noi, se observă faptul că CNC include în această categorie filmele N-15 (verificarea s-a făcut pentru filmul ”Alien: Covenant”, inclus și el în categoria R de către MPAA, în România fiind la N-15). Modul de încadrare stabilit de CNC poate fi studiat AICI.

În al doilea rând, menționarea încadrării CNA este eronată. Aici trebuie să facem mențiunea că este vorba despre o sancțiune a CNA, pentru că PRO TV nu ar fi încadrat corect un film difuzat. Comisia de Disciplină a ISJ Cluj susține că ar fi vorba despre filmul Total Eclipse și că CNA ar fi acordat o sancțiune, pentru neîncadrarea în categoria 18, în data de 18 aprilie 2016.

La o simplă verificare se poate constata că e vorba de 18 aprilie 2006 și că CNA a sancționat filmul ”Eclipsa totala (Full Eclipse) film de actiune, productie SUA 1993, difuzat la ora 21.47, clasificat cu 12, in loc de 18” (pagina cu comunicatul este AICI), care este... un cu totul alt film!

Prima dată, nu coincide anul producției, 1995 în cazul filmului pentru care a fost sancționată profesoara, în timp ce producția de la Pro TV era din 1993. Apoi, nu coincide denumirea originală, Full Eclipse vs Total Eclipse. Și, oricum, filmul Full Eclipse, pentru care PRO TV a fost sancționat, este cu totul altul, filmul putând fi găsit în aceeași bază a IMDb.

În aceste condiții, mai stă în picioare argumentul principal al sancțiunii?!

A fost o dezbatere cu o judecată obiectivă pe această temă sau... o execuție?!

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator