fbpx

Scrie un comentariu

TurdaNews a lansat cea mai mare campanie de locală de media, privind identificarea problemelor turdenilor, în vederea stabilirii unor priorități în rezolvarea lor, prin implicarea factorilor responsabili decidenți, dar și a altor entități care doresc să se implice pentru ridicarea nivelului de trai al locuitorilor Turzii. În urma acestei campanii, turdenii au decis care sunt principalele lor probleme.

 

Campania noastră a atins peste 12.600 de persoane din Turda, cu vârsta peste 18 ani, cei mai mulți respondenți provenind din categoria 35-54 ani (50%, câte 25% pe categoriile 35-44 ani și 45-54 ani). Chestionarul privind identificarea problemelor prioritare a fost completat de 327 de respondenți, care au avut posibilitatea de a indica 1-15 probleme cu care se confruntă locuitorii Turzii (probleme menționate în urma derulării primei etape a acestui proiect, în care am solicitat menționarea problemelor), fiecare respondent având posibilitatea să menționeze una sau mai multe probleme pe care le consideră prioritare spre rezolvare (s-a putut vota o singură dată, de la un PC/laptop/telefon).

În urma centralizării statistice a răspunsurilor primite, a rezultat faptul că problema drumurilor (asfaltare) a fost menționată în 238 de cazuri din cele 327 care au răspuns chestionarului, adică într-un procent de 72,8% (procentele au fost rotunjite la 1 zecimală), ceea ce înseamnă că 7 din 10 turdeni consideră această problemă drept una importantă. La o oarecare distanță au fost alte 4 probleme menționate de cetățeni: locurile de muncă (40,4% mențiuni în răspunsuri), investiții și dotări la spital (39,8% mențiuni în răspunsuri), situația câinilor comunitari de pe străzi (38,2% mențiuni în răspunsuri) și curățenia/salubritatea localității (37,6% mențiuni în răspunsuri).

Pe ultimele locuri în problemele sesizate de cetățeni se află angajările din administrația locală/societățile subordonate (menționată în 38 de cazuri, adică 11,6%),  transportul local de persoane (menționată în 32 de cazuri, adică 9,8%) și finanțarea/libertatea mass media locală (menționată în 10 cazuri, adică 3,0%), practic acestea nefiind identificate ca posibile ”probleme” ale localității.

Alte probleme, conform răspunsurilor primite: cheltuieli prea mari cu ajutoarele sociale - în diverse forme (mențiune în 29,0% din cazuri), contaminarea cu mercur - în special zona UCT (25,4%), elaborarea unei strategii municipale cu proiecție pe 5-10-20 ani (19,3%), parcările (18,3%), transparența instituțiilor publice locale (16,6%), cheltuieli de personal prea mari în administrația locală (15,9%), susținerea și dezvoltarea sportului (12,9%).

Aici e nevoie și de o precizare: procentele mici înregistrate la unele ”probleme”, pot indica faptul că cetățenii nu consideră că acel aspect ar fi într-adevăr o problemă sau că acel aspect beneficiază în prezent de soluții de rezolvare, care nu au dus acea ”problemă” în zona acutizării ei.

Ca o concluzie generală, municipiul Turda este o localitate cu multiple probleme, iar administrația locală și factorii responsabili decidenți trebuie să-și creioneze o strategie de rezolvare a acestor probleme sesizate, o soluție fiind și prioritizarea acestora. TurdaNews va transmite un document privind rezultatele acestei campanii, către administrația locală, prin care îi vom ruga să se implice în rezolvarea problemelor transmise de cetățeni, prin transparență informațională și prin acțiuni concrete luate în direcția aceasta. De asemenea, ne vom implica activ în problema care pentru majoritatea respondenților reprezintă o prioritate: drumurile (7 din 10 respondenți au menționat-o!).

Problema drumurilor, delicată și costisitoare

În perioada următoare vom face demersuri privind informarea cât mai completă în direcția problemei asfaltării drumurilor. Aici, am identificat câteva direcții:

- o informare din partea administrației locale, privind situația actuală a străzilor din municipiu, dar și o estimare a costurilor privind lucrările de modernizare a infrastructurii stradale

- la acest capitol există și o problemă, respectiv faptul că unele străzi nu au introdusă infrastructura subterană (motiv pentru care nu se pot executa lucrări de asfaltare complete), iar multe străzi sunt cuprinse în pasul II de finanțare europeană al Companiei de Apă Arieș (pentru extindere/modernizare rețele subterane de apă și canalizare), fiind necesară menționarea specială a acestora, pentru a se înțelege de ce unele străzi nu pot intra în lucrări de asfaltare în viitorul imediat

- precizări din partea administrației locale privind demersurile sau intențiile în direcția asfaltării de străzi: dacă există o strategie în acest sens, dacă există o prioritizare în ceea ce privește zonele/străzile care necesită asfaltări, dacă există un buget minim estimat pentru următorii 4 ani, ce alte soluții se pregătesc pentru rezolvarea situației. 

- identificarea surselor de finanțare. Problema asfaltării străzilor este una care necesită investiții extrem de mari, care depășesc capacitatea investițională a bugetului local, existent în acest moment. De aceea, trebuie pregătite/găsite soluții de finanțare în 4 direcții majore: buget local (dar cheltuielile mari investiționale nu aduc o rezolvare cât mai grabnică a problemei), buget național (demersuri concrete, pe proiecte, pentru obținerea unor finanțări prin ministere/bugetul de stat, degrevându-se astfel bugetul local), fonduri europene (acolo unde există axe de finanțare care s-ar putea folosi în acest sens, degrevându-se astfel cheltuielile de la bugetul local), împrumut bancar (care poate rezolva mai rapid o anumită necesitate investițională, prin punerea la dispoziție a unei sume mai mari de bani, returnată apoi de municipalitate în timp, coroborată cu o strategie adecvată de eficientizare a costurilor investiționale, care s-ar concretiza prin lucrări mai multe în aceeași sumă de bani).

- prezentarea soluțiilor tuturor factorilor decidenți sau care doresc să se implice activ în rezolvarea acestei probleme (administrația locală, partide politice, ONG-uri, cetățeni, Consiliul Județean, Guvernul României etc).

Rămâneți conectați la TurdaNews, pentru a fi informați promp în direcția rezolvării problemelor indicate de dvs!

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator