fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

Limpezirea informațiilor privind listele electorale atrage după sine calculele electorale care se pot face, în ceea ce privește numele celor care vor intra în noul Parlament. Turda are șanse să fie reprezentată în alegeri de trei persoane, care în anumite conjucturi, pot avea fiecare șansa de a deveni parlamentar: Mircea Irimie (ALDE), Cristina Burciu (PSD) și Tudor Ștefănie (PNL).

 

Mircea Irimie este actual deputat din partea ALDE, reprezentând Turda în mandatul 2012-2016 (încă nu se cunoaște locul său pe lista pentru Camera Deputaților, vehiculându-se varianta cu 1 sau 2). Cristina Burciu este director interimar al Companiei de Apă Arieș SA (este pe locul 3 pe lista PSD, pentru Camera Deputaților). Tudor Ștefănie a fost primar în 3 mandate consecutive, în intervalul 2004-2016 (este pe locul 5 pe lista PNL pentru Camera Deputaților).

Calculele electorale sunt destul de complicate, însă o concluzie este clară: fiecare dintre cei trei candidați are șansa lui de a accede în Parlament. Însă, un lucru este clar: nu există nici o variantă în care să ajungă toți trei!

Dacă analizăm șansele electorale prin perspectiva votului politic acordat la alegerile locale din luna iunie 2016 (votul acordat pentru Consiliul Județean), Tudor Ștefănie ar avea șanse mai mari să ajungă deputat numai în situația în care PMP și ALDE nu vor face pragul electoral (5%) la nivel național. În situația în care unul dintre cele două partide ar depăși pragul electoral, iar dacă votul politic din iunie s-ar repeta, respectivul partid ar avea șanse mari la un mandat de deputat, iar cei care vor ”pierde” acest mandat vor fi liberalii. Însă, Ștefănie mai are o ”problemă” în ecuația unui posibil mandat: USR. USR-ul nu a candidat la alegerile locale din județul Cluj, însă la nivel național, partidul lui Nicușor Dan (care la ”locale” a candidat doar la București, sub denumirea USB) este creditat cu depășirea pragului electoral, situație în care se poate înscrie, alături de PMP și ALDE, la mandatul de deputat pe care-l vizează Tudor Ștefănie. Așa că fostul primar trebuie să ”țină pumnii” pentru ca USR-ul să nu reușească să adune cele 200.000 de semnături necesare pentru înscrierea în lupta electorală. În primul rând, că apoi trebuie să se roage ca PMP și ALDE să nu intre în Parlament, pentru ca șansele sale să fie mai mari. Evident, pe lângă varianta ca PNL-ul să facă un scor electoral semnificativ mai bun decât la locale.

Mircea Irimie poate intra în calculele electorale, cu șanse, numai în situația în care va ocupa locul 1 pe lista ALDE pentru Camera Deputaților, în județul Cluj. Locul 2 este neeligibil. În cazul în care va fi pe locul 1, Irimie depinde de PMP și USR. Raportat la votul politic din iunie, Irimie poate ajunge în Parlament în următoarele condiții: PMP și USR nu fac pragul electoral (iar ALDE îl va face) sau ALDE va reuși să obțină mai multe voturi în județ în comparație cu PMP și USR (indiferent de situația că pragul electoral va fi depășit de toate trei sau doar de două formațiuni politice, din cele menționate). Evident, dincolo de scorul electoral obținut la nivelul județului Cluj, condiția este ca ALDE să depășească pragul electoral. Dacă ALDE obține locul de deputat, cel care-l va pierde va fi Tudor Ștefănie.

În fine, cele mai mari șanse de a accede în viitorul Parlament le are Cristina Burciu. Candidata PSD-ului este pe locul 3 pe lista pentru Camera Deputaților, poziție de pe care are șanse mari să prindă mandatul de deputat, în condițiile în care PSD ar repeta (condiție minimală) rezultatul politic din luna iunie.

Însă, toate calculele de mai sus vor mai avea un filtru, respectiv un algoritm de calcul al noii legi electorale, potrivit căruia parte din „resturi" şi, implicit, de mandate să fie redistribuite la nivel naţional.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator