fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

Consumatorii Companiei de Apă Arieș SA vor plăti cu circa 50 de bani mai puțin, la fiecare metru cub de apă consumat, după aplicarea noului TVA de 9%, de la 1 ianuarie 2016. Însă, conform informațiilor existente până acum, TVA-ul redus se aplică doar la furnizarea apei potabile, nu și la serviciul de canalizare/epurare.

 

Astfel, dacă în acest moment Compania de Apă Arieș SA are un tarif de 3,16 lei/mc de apă, la care se adaugă TVA de 0,76 lei/mc (24%), de la 1 ianuarie 2016 TVA-ul aplicat se va reduce la 0,28 lei/mc (9%), ceea ce duce la scăderea tarifului plătit de populație pentru 1 mc de apă, de la 3,92 lei la 3,44 lei. Însă, în cazul unui metru cub de apă canalizată și epurată (considerată la valoarea de 100% din apa consumată), tariful va fi de 3,02 lei/mc, la care se adaugă TVA de 0,72 lei (24%), rezultând un tarif de 3,74 lei/mc, pentru fiecare metru cub de apă canalizată și epurată. În cazul în care s-ar aplica tariful de 9% și la aceste servicii, atunci mc ar fi de 3,29 lei/mc de apă canalizată și epurată. În concluzie, tariful total va scădea de la 7,66 lei/mc, la 7,18 lei/mc.

Astfel, o familie care consumă, în medie, 10 mc de apă pe lună (o factură de circa 80 de lei), va avea o ”economie” de 5 lei/lună, în cazul facturii pe care o plătește către Compania de Apă Arieș SA.

Cât de mari sunt tarifele CAA?!

Pentru că există multe comentarii privind tarifele aplicate de Compania de Apă Arieș SA, mulți spunând că ”sunt cele mai mari din țară”, am realizat o documentare la nivelul întregii țări, iar concluziile sunt următoarele:

- tariful CAA nu depășește media națională

- conform tarifelor de apă și canal (tarif final, cu TVA inclus), CAA se află undeva pe la mijlocul clasamentului, cu 7,66 lei/mc, cel mai mare tarif fiind de 9,57 lei/mc (Constanța)

- 26 de societăți au tarife peste 7 lei (analiză la nivelul lunii august 2015), celelalte societăți având tarife apropiate de valoarea de 7 lei/mc; cel mai mic tarif depistat de noi a fost în cazul Companiei de Apă Oradea, care are 6,07 lei/mc.

- societăți similare cu CAA (din punct de vedere al mărimii, al populației deservite, al numărului de clienți și al consumului de apă) nu au tarife substanțial mai mici

- societățile mai mari își ”permit” un tarif ceva mai mic, deoarece livrează apă într-o cantitate mult mai mare (comparativ cu CAA), iar costurile de amortizare se reduc pe fiecare mc de apă; totuși, diferența nu este foarte mare - Compania de Apă Someș (care livrează apă în zona Clujului, a Dejului și în județul Sălaj) are un tarif total de 6,70 lei/mc

- tariful depinde de modalitatea/distanța de captare a apei, topografia terenului, aria de acoperire, volumul de apă consumat, tehnologiile de tratare etc

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate