m install
petlinii
nello construct

Cum au ”mușcat-o” doi consilieri locali, influențați de presa fără minime cunoștințe economice!

floris

Doi consilieri locali turdeni, ambii independenți, Sorin Bichiș și Lucian Varo, au gafat impardonabil, lansându-se în ”teoria profitului” firmei de salubritate Prival Ecologic Servis SA, pe baza unor informații vehiculate de jurnaliști fără minime cunoștințe economico-financiare, probabil pe considerentul că este un subiect ”popular”, care le poate aduce voturi.

Conform InfoAries.ro, cei doi consilieri ar fi declarat la postul local Turda TV, că ”tarifele de salubritate practicate la Turda sunt nejustificate și impuse pentru a mări profiturile companiei de salubritate”.

Concluzia se baza, aparent, pe datele economico-financiare ale companiei. Mai precis, se baza pe profitul anunțat pe siteul mfinante.ro, conform bilanțurilor economico-financiare depuse de firma de salubritate, care în anul 2014 a raportat un profit brut de 977.309 lei.

”Consilierul local Sorin Bichiș spune că Prival Ecologic, cu acordul Consiliului Local face profit pe spatele turdenilor. Bichiș a precizat că în 2013, Prival Ecologic avea un profit net de 558.531 lei iar în 2014, profitul era de 798.000 de lei. Consilerul independent a atras atenția că majorarea de 15% aprobată e de fapt un profit net reprezentând 15% din cifra de afaceri a Prival Ecologic. ”Dacă prin folosirea tarifului vechi ei aveau deja un profit de 798.000, nu trebuie să fii mare economist să înțelegi că 15% în plus reprezintă de fapt bani băgați în buzunarul celor de la Prival”, explică Sorin Bichiș.”, a menționat InfoAries.ro.

Gafa consilierului e că a luat ”de bune” anumite informații vehiculate de jurnaliștii fără minime cunoștințe economico-financiare, fără să verifice în mod real cum stă treaba. dacă ar fi făcut această verificare, ar fi descoperit următoarele:

– în anul 2014, firma a avut venituri totale de 5.375.108 lei și cheltuieli totale de 4.397.779 lei, rezultând un profit brut de 977.309 lei.

– în anul 2013, firma avea creanțe (bani de recuperat) de 2.095.329 lei, iar în anul 2014, suma a crescut la 3.002.902 lei.

– asta înseamnă că firma a emis facturi, dar nu le-a încasat la plată; din punct de vedere contabil, ăsta este ”profit”, însă este doar un profit ”pe hârtie”, iluzoriu de recuperat vreodată (nu mai vorbesc de faptul că s-au plătit tot felul de taxe și impozite pentru acele facturi neîncasate, lucru pe care-l știe orice persoană care are minime cunoștințe economico-financiare sau a avut tangență cu activitatea vreunei firme).

– dacă ar fi avut ”curiozitatea” să facă diferența între creanțele înregistrate în 2014 și cele înregistrate în 2013, pentru a afla totalul facturilor neîncasate care au pus presiune pe activitatea societății, ar fi descoperit că diferența e de 907.573 lei, adică aproximativ profitul ”de pe hârtie” al societății.

Orice antreprenor știe că nu profitul pe hârtie este ”baza” unei afaceri profitabile, ci profitul real, care se transformă în cashflow. Cu alte cuvinte, un ”profit pe hârtie” e ca o ”beție cu apă rece”.

Însă, nu neapărat gafa consilierilor e adevărata problemă, că după ce înțeleg adevărul economico-financiar, vor pricepe că data viitoare e riscant să dea credibilitate anumitor surse care se pretind jurnaliști, dar nu au minimele cunoștințe economico-financiare pentru a scrie un articol din acest domeniu.

Ce îmi atrage atenția e un alt aspect: TOATĂ LUMEA TACE când e vorba de majorarea aberantă, cu aproape 500% (da, ați citit bine!) a tarifelor de depozitare pe rampa de gunoi de la Pata Rât. Și mă întreb: de ce oare?! Să fie adevărat că cei care dețin rampa sunt susținuți de cercurile politico-financiare de la nivel județean, că au închis gura tuturor, inclusiv a jurnaliștilor care își strigă în gura mare ”verticalitatea” și scriu articole ”acide”, când se vorbește de o majorare de 15%, dar nu bagă în seamă o majorare de 500%?! Sincer, nu am probe în acest sens…

Însă, am să vă explic ce se omite, cu bunăștiință sau nu!

Citește și: EXCLUSIV: Problema depozitării gunoiului PUTE rău de tot! Document EXPLOZIV care poate demasca interesele din spatele unei afaceri de milioane!

Nicăieri în România nu veți regăsi o majorare, peste noapte, cu 500% a unor tarife din ”circuitul gunoaielor”. De ce? Pentru că activitatea de salubritate e clar reglementată și controlată printr-o lege specifică. Nu e lăsată de capul ei. orice majorare trebuie să intre într-un circuit de ”aprobare”. Doar la Cluj s-a majorat tariful de depozitare la rampa de gunoi, cu 500%, de pe o zi pe alta, iar nimeni nu a reacționat în vreun fel!

Majorarea cu 500% a tarifului de depozitare lovea în mod direct lichiditățile companiilor de salubritate, care prestau activitatea de colectare în localitățile din județ. Conform legii, aceste costuri trebuiau să se transfere înspre cetățean, respectiv în taxa de salubritate pe care fiecare cetățean trebuie s-o plătească. Nu intru în detalii, că se putea aproba sau nu, pentru că efectul final oricum este beneficiul financiar al societății Salprest rampă SA, ținută în brațe de oculta politico-economică județeană.

În mod suspect, nimeni nu face referire la adevăratul beneficiar, deși pseudo-jurnaliștii care s-au uitat mai mult la filme cu jurnaliști folosesc, gratuit, expresia ”follow the money”, fără ca s-o aplice în logica elaborării unei documentări minime jurnalistice. ”Scandalurile” sunt create pe plan local, cu firmele de salubritate, cu problemele pe care le întâmpină (poate nu știți sau ați omis, dar cei de la rampă au blocat accesul depunerii, condiționând IMEDIAT plata facturilor, deși firmele de salubritate își încasau propriile facturi cu întârzieri). Dincolo de această ”perdea de fum”, mafia gunoaielor din județ își vede liniștită de treabă…

Revenind la derularea ”normală” a procedurilor, după majorarea de la rampa de depozitare, cei de la Prival, firma care face salubritatea în municipiul Turda (colectare deșeuri menajere), trebuiau să vină cu o solicitare de majorare. Solicitare îndreptățită, având în vedere că era vorba de o schimbare drastică în cheltuielile directe. Numai că, oficialii companiei s-au chinuit și au găsit o soluție mult mai bună, din punct de vedere al buzunarului cetățeanului: au încheiat un contract de depozitare cu rampa de la Alba Iulia, evitând astfel o majorare a tarifelor plătite de populația Turzii!

Ce credeți că s-a întâmplat, imediat după asta?! Jurnaliștii aflați în serviciile mafiei politico-economice a gunoiului și nu e exclus ca și unii politicieni, au sărit de doi metri în sus, atacând furibund societatea Prival Ecologic Servis, acuzând-o fie pe baza unor informații denaturate, fie a altora trunchiate! Vă întrebați… de ce?! De ce credeți, oare?!

Citiți, analizați, judecați cu propria minte, deschideți-vă mintea, nu mă lăsați manipulați, vedeți dincolo de perdeaua de fum creată special pentru a vă manipula…

Foto: InfoAries.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: