m install
petlinii
nello construct

Administraţia turdeană ia atitudine, după difuzarea filmului despre rromii din Turda

zamblau eugen
floris

Tensiunea declanşată de difuzarea unui film despre rromii din Turda, care nu ar beneficia de nici un sprijin din partea administraţiei locale, în sala mare a Primăriei Turda, dar şi pe un post naţional din Belgia, a generat şi reacţia oficială a Primăriei Turda.

Astfel, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Narcisa Pintea, a transmis un comunicat, în care administraţia locală îşi manifestă nemulţumirea faţă de modul în care reprezentanţii rromilor au înţeles să găsească metode de rezolvare a problemelor etniei din care provin.

 

Redăm comunicatul, integral:

"Administraţia locală a municipiului  Turda îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care s-a desfăşurat în data de 8 aprilie 2010, în Sala de Consiliu Local, manifestarea organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Rromilor, respectiv prin difuzarea unui film care prezintă denaturat realitatea şi implicit relaţia de implicare şi sprijin a administraţiei locale cu comunitatea de rromi de pe raza municipiului.


 Din dorinţa  de a se obţine finanţare din partea oamenilor de afaceri belgieni, considerăm nejust ca  reprezentanţii comunităţii rrome să prezinte o situaţie falsă privind implicarea administraţiei locale în rezolvarea problemelor comunităţii rrome, ajungându-se până acolo încât probleme care ţin de buna gospodărire a unei familii (indiferent de etnie), respectiv chiuveta înfundată sau curăţenia din locuinţă), să fie prezentate sub forma sugerării neimplicării administraţiei locale în rezolvarea problemelor etniei rrome!


Pe această cale, ne exprimăm dezacordul faţă de astfel de practici, care pot face inutile eforturile administraţiei locale, cuantificate concret prin proiectele şi sumele alocate anual pentru rezolvarea problemelor sociale ale etniei rromilor (programe de integrare socială sau de sprijin direct al etnicilor rromi,) şi pot conduce la tensiuni nedorite, care în loc să ducă la soluţionarea unor problemele reale cu care se confruntă comunitatea rromă de pe raza municipiului, crează o imagine falsă despre viaţa comunităţii turdene şi despre efortul susţinut al administraţiei locale.


Precizăm că nu contestăm existenţa unor probleme serioase în rândul etniei rromilor,  însă rezolvarea acestora nu se poate face decât prin implicarea reprezentanţilor ambelor părţi, cu respect reciproc şi prin prezentarea corectă şi justă a realităţii.


Tocmai de aceea, considerăm că difuzarea filmului respectiv ar fi trebuit să conţină şi imaginile pozitive existente în viaţa rromilor care s-au concretizat în ultimii ani numai prin eforturile administraţiei locale,şi care au rezolvat o parte din problemele sociale, care au necesitat sume foarte mari de bani . Pentru că, difuzat în contextul imaginilor prezentate şi a sugerării că administraţia locală nu s-a implicat în rezolvarea gravelor probleme ale comunităţii rrome, nu s-a făcut altceva decât să se denigreze în mod nejustificat şi conştient, realizările municipalităţii şi a imaginii municipiului Turda în Uniunea Europeană.


Suntem de părere că eforturile concrete ale administraţiei locale, sunt mult mai valoroase şi importante decât promisiunile măreţe, dar fără acoperire, care au avut drept scop trucarea realităţii din municipiul Turda, prin realizarea şi difuzarea acestui film. Suntem cetăţeni ai Uniunnii Europene şi trebuie să fim respectaţi şi trataţi ca atare. 


 Administraţia locală a făcut paşi importanţi pe acest drum. Suntem conştienţi că drumul nu e nici uşor de străbătut şi nici rapid de încheiat, dar credem că este nevoie ca reprezentanţii administraţiei locale şi cei ai comunităţii rrome să-l străbată împreună, cu respectul cuvenit unui partener de drum comun.


Precizăm faptul că incidentul nefericit, creat prin realizarea şi  difuzarea filmului, nu va conduce la blocarea relaţiilor dintre părţi, asumându-ne în continuare implementarea programelor menite să rezolve problemele reale cu care se confruntă etnicii rromi, cât şi alte programe şi proiecte pentru ridicarea standardului de viaţă pentru toţi cetăţenii municipiului Turda, indiferent de etnie sau clasă socială".

 

Totodată, purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda a prezentat şi proiectele care deja s-au finalizat şi care vizează direct etnia rromilor:

– semi-internat pentru copiii rromi din clasele VII-VIII, proiect în valoare de 41.001 euro, de care beneficiază 30 de copii rromi, în vederea susţinerii examenului de capacitate.

– model de autodezvoltare comunitară, cu aplicaţie în comunitatea de rromi, proiect în valoare de 49.720 euro, care rpiveşte calificarea a 30 de rromi din cartierul Poiana.

– rromii au dreptul la legalitate, proiect în valoare de 55.566 euro, care vizează îmbunătăţirea situaţiei rromilor din 7 comunităţi.

 

Pe lângă acestea, mai sunt proiectele care sunt în fază de implementare:

– adăpost de zi şi de noapte pentru copiii străzii, proiect în valoare totală de 352.589 euro, din care Primăria Turda vine cu o contribuţie de 52.500 euro.

– centru comunitar de igienă şi sănătate, proiect în valoare de 131.145 euro, care vizează îmbunătăţirea situaţiei rromilor din Poiana, în ceea ce priveşte igiena.

 

De asemenea, s-a făcut referire şi la proiectele întocmite, dar care încă nu au fost incluse la finanţare, respectiv reabilitarea blocului Electroceramica (200.000 euro) şi un proiect care vizează starea de sănătate a etnicilor rromi (85.000 euro).

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: