fbpx

Scrie un comentariu

Sistemul Informatic Geografic (GIS) este un sistem utilizat pentru a crea, stoca, analiza şi prelucra informaţii distribuite spaţial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii ştiinţifice cum ar fi managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie sau planificarea rutelor.

 

De un astfel de sistem vor beneficia şi cetăţenii din întreg arealul Comunităţii Urbane „Arieş” (CUA). Asta după ce în 2008, CUA a pregătit cu ajutorul consultantului Acer-Consult, o aplicaţie de 550.000 de euro, pentru crearea unui sistem integrat de baze de date şi de servicii GIS, la nivelul tuturor primăriilor din CUA. În mai 2009, cererea de finanţare a fost aprobată, iar acum proiectul se află în perioada de lansare. Data oficială de start a fost stabilită pe 22 octombrie 2008 şi durata de implementare este de 18 luni, dar activitatea efectivă de derulare a proiectului se poate considera de la data aprobării cererii de finanţare.

 

„Este un proiect extrem de ambiţios şi important pentru localităţile din CUA. Mă refer la cele 11 primării în prima fază, acum la 16 primării, după ultimele adeziuni la CUA. Este un proiect important pentru că este unul structurant, ceea ce înseamnă că îi va forţa pe domnii primari şi consiliile locale să abordeze împreună, şi mai riguros, câteva dintre problemele de urbanism şi relaţii cu cetăţenii”, a declarat Ilie Brie, expert european în servicii publice, în cadrul unei apariţii la ONE TV Turda.

 

Etapele proiectului

Proiectul a trecut prin mai multe etape. Pe 31 august a fost trimis anunţul spre SEAP (Sistem Electronic de Achiziţii Publice) pentru primul caiet de sarcini, cel destinat achiziţiei managementului proiectului, iar licitaţia a avut loc în 10 septembrie, fiind adjudecată în favoarea consorţiului Acer-Consult – Pegas ManagementSystems. În 27 octombrie a fost trimis anunţul spre SEAP pentru al doilea caiet de sarcini, destinat achiziţiei de echipamente şi soft-uri de birotică, pentru 12 birouri GIS “standard” şi 3 birouri GIS “speciale”. Licitaţia, desfăşurată în 8 decembrie a fost adjudecată de către SC Elsaco Botoşani. A urmat pe 2 decembrie anunţul pentru al treilea caiet de sarcini, referitor la achiziţia de soft dedicate GIS, de servicii de Trainning şi Asistenţă Tehnică.

 

La mijlocul lunii, în 14 decembrie, licitaţia a fost adjudecată de SC EGH Cluj-Napoca. În fine, în data de 17 decembrie, s-a lansat anunţul pentru caietul de sarcini numărul 4, destinat achiziţiei serviciului de internet şi portal pentru promovarea proiectului. Licitaţia din 18 decembrie a fost adjudecată de SC ACER Cluj-Napoca.

 

Beneficiari şi cofinanţare

În primăriile din Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călăraşi, Frata, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Sănduleşti, Tritenii de Jos şi Viişoara vor funcţiona birouri standard, echipate cu staţii grafice, cu ecran de plasmă, imprimante, scannere şi soft-ul necesar. Bugetul proiectului mai prevede achiziţionarea a trei echipamente GIS profesionale şi a trei autoturisme de teren.

 

Proiectul beneficiază de un buget total de 558.148 de euro. Cele 11 localităţi din CUA, partenere în derularea acestui proiect participă la cofinanţarea proiectului cu o cotă de 16,5 la sută din valoarea totală. Promotorul proiectului, Primăria Turda, contribuie cu peste 45 de mii de euro, Câmpia Turzii cu 22 de mii de euro, iar cele nouă comune, vor veni cu 25 de mii de euro.

 

„Sistemul pe care îl vom implementa va reprezenta o mică revoluţie în România. Pentru prima dată, cetăţenii vor putea avea, la sfârşitul proiectului, imaginea propriei proprietăţi, aşa cum figurează ea, în documentele oficiale”, a mai spus Ilie Brie.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator