fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

cristian matei

Primarul din Turda, Cristian Matei, a vorbit recent, la videoconferința Electromobilitatea, despre intențiile administrației locale pentru următorul exercițiu financiar cu finanțări europene, făcând referire la dezvoltarea unui sistem de transprot persoane periurban, cu autobuze de tip hibrid, care să facă legătura între Turda, Câmpia Turzii și încă 18 localități din mediul rural din zonă.

"Vrem ca în actualul exerciţiu financiar european în care am intrat să abordăm o zonă de mobilitate urbană aferentă Turda, Câmpia Turzii şi încă 18 localităţi, o zonă peri urbană în care să realizăm un transport public, nu în totalitatea electric pentru că distanţele dintre localităţi sunt destul de mari şi ar presupune prea multe staţii de încărcare intermediare, ci hibrid, care să asigure depoluarea. În plus, această zonă periurbană este destul de deficitară la acest capitol, Turda fiind un pol de dezvoltare în cazul acestei zone vom avea o autobază în Municipiul Turda şi deja am început să lucrăm la fişele de proiect", a precizat Cristian Matei, citat de Bursa.ro.

Pe lângă acest transport periurban, edilul din Turda își dorește și dezvoltarea în continuare a transportului urban electric din localitate, prin achiziționarea de noi autobuze și deschiderea unor noi linii pentru transportul public, odată cu asfaltarea mai multor străzi.

Vă reamintim că atât Turda, cât și Câmpia Turzii, au atras bani europeni pentru modernizarea transportului local de persoane. La Turda au fost achiziționate 20 de eurobuze electrice, în timp ce la Câmpia Turzii vor fi achiziționate 7 autobuze hibrid (motorină/electrice), cu ajutorul cărora va funcționa prima societate de transport local de persoane din istoria urbei.

În ceea ce privește intențiile administrației locale pentru noile linii de finanțare europeană, Cristian Matei a făcut referire și intenția de extindere a Salinei, obiectivul turistic care până la pandemia de anul trecut, aducea milioane de euro, anual, la bugetul Turzii.

"Am trecut deja la proiecte strategice de valori mari şi intenţionăm să facem încă o salină, parte componentă a actualei saline, dar care presupune mărire, lucru care ne va dubla, practic, numărul de vizitatori. De asemenea, suntem la proiectarea viitoarei autobaze pentru cele 20 de autobuze şi urmează să înceapă şi construcţia într-un timp relativ scurt. Începe construcţia park and ride-ului paralel cu amenajarea, reabilitarea şi modernizarea centrului istoric al oraşului, cu vechime de peste 2000 de ani. Toate aceste lucruri presupun ca toate arterele care fac legătura între aceste puncte să fie finalizate, presupun biciclete.

În plus, avem în plan să accesăm şi proiecte sau poate din bani proprii să achiziţionăm chiar şi trotinete electrice, astfel încât să evităm poluarea total în Municipiul Turda. În acest sens a apărut deja la orizont acest proiect pentru centrul vechi al oraşului în care apar trei catedrale importante, Catedrala Ortodoxă a Municipiului, Catedrala Romano-Catolică şi cea Reformată. În acest ansamblu nou nu vor mai exista parcări, nu vor mai circula autoturisme, vom avea o singură arteră de circulaţie pentru autobuze de luni până vineri. Conex acestui proiect încercăm ca toate parcările existente în centru să fie relocate odată cu modernizarea pieţei centrale unde vrem să încercăm prin PNRR să construim pe două etaje subterane parcări", a mai precizat edilul turdean.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate