fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

bani 2

Administrația locală din Turda preconizează să ia un împrumut de până la 35 de milioane de lei, în vederea asigurării prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de finanţare nerambusabilă de la Uniunea Europeană şi/ sau alte obiective de investiţii publice de interes local.

”Se aprobă contractarea şi garantarea unei/unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 35.000.000 lei, cu o perioadă de tragere de până la 4 ani, o perioadă de graţie de până la 4 ani şi cu o maturitate de până la 15 de ani.”, se precizează în proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Local Turda.

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a explicat de ce este nevoie de acest împrumut al administrației locale.

”Dezvoltarea Municipiului Turda este principalul obiectiv al administraţiei publice locale, context în care, realizarea investiţiilor este considerată o necesitate, avand rolul de a spori bunăstarea populaţiei, creând totodată cadrul necesar dezvoltării serviciilor economice, industriale, comerciale, transporturi, administrative, de sport, de agrement, etc. În tot acest context, punctul de plecare este determinat de lichidităţile financiare de care autoritatea locala dispune, lichidităţi ce sunt asigurate din veniturile proprii ale bugetului local, dar şi din atragerea de finanţări rambursabile şi/sau nerambursabile interne şi/sau externe.

Astfel, implementarea proiectelor de investiţii ale Municipiului Turda în perioada 2021-2023, depinde de capacitatea acesteia de a coordona resursele financiare necesare, prin utilizarea combinată a resurselor proprii şi a finanţărilor atrase. În vederea continuării şi implementării cu succes a investiţiilor propuse, se constată necesitatea contractarii unei/unor finanţări rambursabile interne de la băncile locale, în sumă de până la 35.000.000 lei. Contractarea acestei/acestor finanţări rambursabile se va face pentru:

  • asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană - respectiv pentru 3 proiecte de investiţii care beneficiaza de finantare prin Programul Operational Regional 2014 - 2020 cu o valoare totală de investiţie de 90.958.533,28 lei
  • şi/sau alte obiective de investiţii publice de interes local, respectiv 5 proiecte de investiţii ce vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructură urbană şi rutiera străzi în Municipiul Turda cu o valoare totală de investiţie de 108.640.736,96 lei.

Acest demers se încadreaza in limitele anuale privind plafoanele de contractare stabilite pentru unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, la nivelul anului 2021, în baza prevederilor art. 3, alin. 2, din Legea nr. 14/2021 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal­ bugetar pe anul 2021. Totodata, contractele de achiziţii publice având ca obiect împrumuturile sunt exceptate de la aplicarea Legii nr. 98/2016 conform art. 29, alin. (1) lit (f).

Astfel, pentru a derula simultan mai multe proiecte de investiţii, precum şi pentru a ne încadra în graficul estimat de realizare a acestora, considerând că darea acestora în exploatare într-un termen cât mai scurt contribuie în mod substanţial la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei, este necesară contractarea împrumutului rambursabil mai sus menţionat, cu încadrare în limitele legale.”, a precizat primarul Cristian Matei.

centralizator investitii din imprumut municipiul turda

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate